Στην εποχή μας, ερχόμαστε σε επαφή με ξένες γλώσσες από πολύ μικρή ηλικία και με διάφορους τρόπους. Παρακολουθώντας τηλεόραση, ακούγοντας μουσική, περπατώντας στο δρόμο… Και στο σημερινό πολυπολιτισμικό και παγκοσμιοποιημένο κόσμο, η δυνατότητα να επικοινωνήσετε με τον άλλον είναι πιο σημαντική από ποτέ! Τα οφέλη και οι ευκαιρίες που σας προσφέρονται είναι πάρα πολλά, ενώ η διαδικασία να μάθετε μια ξένη γλώσσα μπορεί να είναι εξαιρετικά απολαυστική σε οποιαδήποτε ηλικία. Μπορεί να είναι ευκολότερο να μάθετε μια ξένη γλώσσα σε παιδική ηλικία, αλλά η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν είναι αργά. Τι λέτε; Είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε τα μαθήματα ισπανικών που πάντα ονειρευόσαστε;
Ποια είναι τα οφέλη της καλής γνώσης μιας ξένης γλώσσας; Ας ξεκινήσουμε από τα πιο πρακτικά. Μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε ευκολότερη ή καλύτερη δουλειά. Ειδικά αν έχετε επιλέξει μια γλώσσα που έχει υψηλή ζήτηση, όπως π.χ. τα κινέζικα, και γνωρίζετε και καλά αγγλικά. Ένας τέτοιος συνδυασμός μπορεί να σας κάνει εξαιρετικά ελκυστικούς σε μια εταιρεία που δραστηριοποιείται στην Κίνα.
Η καλή γνώση μιας ξένης γλώσσας μπορεί να αλλάξει εντελώς τις ταξιδιωτικές σας εμπειρίες, ειδικά αν πρόκειται για μια γλώσσα που απαντάται σε πολλές χώρες του κόσμου όπως π.χ. τα ισπανικά. Έχει άλλη χάρη να βρεθείτε στην Ισπανία και να μπορείτε να επικοινωνήσεις με τους ντόπιους στη γλώσσα τους. Θα γνωρίσετε περισσότερους ανθρώπους και θα ανακαλύψετε περισσότερα πράγματα για την κουλτούρα και τη ζωή της χώρας. Δεν είναι μόνο τα ταξίδια, είναι και η επαφή με μια άλλη κουλτούρα. Η πρόσβαση στον πολιτισμό της μέσα από τα βιβλία, τη μουσική, τις ταινίες ακόμη κι όταν απλώς κάθεστε στο σαλόνι του σπιτιού σας, ανοίγει ένα παράθυρο στον υπόλοιπο κόσμο που μπορεί να αλλάξει τελείως τη ζωή σας.
Τέλος, μαθαίνοντας μια ξένη γλώσσα σαν διαδικασία μπορεί να έχει κι άλλες θετικές επιπτώσεις που ούτε καν τις έχετε φανταστεί. Μελέτες έχουν δείξει ότι σε ανθρώπους που μιλούν μια δεύτερη γλώσσα, καθυστερεί η εμφάνιση νόσων όπως το Αλτσχάιμερ ή η άνοια συγκριτικά με ανθρώπους που μιλούν μόνο τη μητρική τους! Και να μην ξεχνάμε την ψυχολογική ανάταση που νιώθει κάποιος όταν καταφέρει το στόχο του. Το αίσθημα της ικανοποίησης και της επιτυχίας είναι από τις σημαντικότερες ανταμοιβές σας για τον κόπο που καταβάλλατε για να φτάσετε στο σημείο να θεωρείστε δίγλωσσος ή πολύγλωσσος.
Η εκμάθηση ξένων γλωσσών λοιπόν κάνει καλό και στην υγεία! Σκεφτείτε το…