Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαρίανο Ραχόι απέρριψε πολυάριθμες προτάσεις διαμεσολάβησης για την επίλυση της κρίσης με τους αυτονομιστές ηγέτες της Καταλονίας, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν στην παρούσα φάση.

«Δεν υπάρχει καμία δυνατή διαμεσολάβηση μεταξύ της δημοκρατικής νομιμότητας, της απείθειας και της παρανομίας», δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός στην ομιλία του ενώπιον του Κογκρέσου των Αντιπροσώπων.

Νωρίτερα, ο Μαριάνο Ραχόι είχε ζητήσει από τον Κάρλες Πουιτζντεμόν«ξεκάθαρη δήλωση» για το αν «κήρυξε ή όχι ανεξαρτησία», δίνοντάς του προθεσμία πέντε ημερών, έως την Δευτέρα 16 Οκτωβρίου, να επιβεβαιώσει αν κήρυξε ή όχι την ανεξαρτησία της επαρχίας.

Αν ο Πουιτζντεμόν επιβεβαιώσει ότι κήρυξε ανεξαρτησία, θα έχει στη διάθεσή του άλλες τρεις ημέρες για να «επανορθώσει». Στην περίπτωση που δεν γίνει κάτι τέτοιο, θα ενεργοποιηθεί το άρθρο 155 του Συντάγματος που επιτρέπει στην κεντρική κυβέρνηση να αναστείλει την πολιτική αυτονομία της περιφέρειας και να αναλάβει απευθείας τη διακυβέρνησή της.

Αμέσως μετά την ομιλία του στο Καταλανικό Κοινοβούλιο την Τρίτη, ο Κάρλες Πουιτζντεμόν υπέγραψε την διακήρυξη της ανεξαρτησίας σε μια συμβολική τελετή, όμως δεν έγινε ξεκάθαρο εάν το χαρτί αυτό έχει κάποια νομική βάση.

Η ομιλία του Καταλανού προέδρου έχει προκαλέσει σύγχυση ακόμη και σε κατοίκους της Καταλονίας, με την αριστερή πτέρυγα της συμμαχίας του να μιλά για χαμένη ευκαιρία.

«Χθες, προσπάθησα να στείλω ένα μήνυμα για ηρεμία, για να απο-δραματοποιήσω την κατάσταση και να υπενθυμίσω ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι πολιτικό και πρέπει και η λύση να είναι πολιτική», είπε ο κ. Πουιτζντεμόν.

Πηγή: ΕΡΤ1, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ert.gr