Η επίσημη διακήρυξη που αρμόζει για την «πτώση της παγκόσμιας πρωτεύουσας της τρομοκρατίας», έπεται, όπως δήλωσε εκπρόσωπος των αραβοκουρδικών «Δημοκρατικών Δυνάμεων»,  στρατηγός Talal Sillo, ωστόσο χαρακτηρίζεται οριστική η ήττα του Ισλαμικού Κράτους στη Ράκα, της βόρειας Συρίας, όπου ίδρυσε «χαλιφάτο» το 2014Το κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων Hawar μεταδίδει ότι «κατέβηκε και η τελευταία μαύρη σημαία του ISIS», από νοσοκομείο της Ράκα, απ’ όπου  υπάρχει βίντεο με σφοδρές συγκρούσεις. Ο αμερικανικός στρατός γνωστοποίησε σήμερα ότι μπορεί να επιβεβαιώσει μονάχα ότι περίπου το 90% της Ράκας έχει ανακτηθεί. Σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό, περίπου 100 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους έχουν απομείνει στη Ράκα. 

Οι συμμαχικές δυνάμεις κατέλαβαν το νοσοκομείο της πόλης νωρίτερα, ενώ εκπρόσωπος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, δήλωσε  ότι περίπου 22 μαχητές του ISIS σκοτώθηκαν κατά την τελική μάχη.

Οι υπόλοιποι «στρατιώτες του Ισλαμικού Κράτους» κατέληξαν περικυκλωμένοι μέσα στο δημοτικό στάδιο της Ράκα, το οποίο οι τζιχαντιστές είχαν μετατρέψει σε τεράστια φυλακή.

Οι SDF, αποτελούμενες από τις κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) και Σύρους αντάρτες με τη βοήθεια του διεθνούς συνασπισμού ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, ολοκλήρωσαν έτσι μία κομβικής σημασίας μάχη, η οποία είχε αρχίσει από τον Ιούνιο.

Πλέον οι τζιχαντιστές ελέγχουν μόνον δύο στενές λωρίδες στην ανατολικήΣυρία και στο δυτικό Ιράκ, με τον συριακό στρατό του καθεστώτος Άσαντ, τον ιρακινό στρατό και τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) να σφίγγουν όλο και περισσότερο τον κλοιό.

Ο υπό τις ΗΠΑ αραβοκουρδικός συνασπισμός ανακοίνωσε ότι δεν πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές εντός ή γύρω από το Ράκα από το μεσημέρι της Κυριακής.

Η ανθρωπιστική κρίση είναι «σοβαρότερη από ποτέ» – Χιλιάδες οι νεκροί μετά από μήνες μάχης

Από τη μάχη για την ανακατάληψη της Ράκας, που έλαβε τέλος σήμερα,σκοτώθηκαν 3.250 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 1.130 ήταν άμαχοι, μεταξύ αυτών 270 παιδιά, σύμφωνα με έναν απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων ΔικαιωμάτωνΟι 2.120 μαχητές που σκοτώθηκαν ήταν τόσο του ΙΚ όσο και των SDF.

Η ανθρωπιστική κρίση είναι «σοβαρότερη από ποτέ» στη Ράκα, προειδοποίησε η μη κυβερνητική οργάνωση Save the Children.

«Περίπου 270.000 άνθρωποι που έφυγαν για να γλιτώσουν από τις μάχες χρειάζονται κατεπειγόντως βοήθεια και οι (προσφυγικοί) καταυλισμοί είναι υπερπλήρεις», είπε η διευθύντρια της ΜΚΟ για τη Συρία, Σόνια Κους.

Οι περισσότερες από τις οικογένειες που ζούσαν στη Ράκα δεν έχουν πλέον σπίτι και θα αναγκαστούν να ζήσουν σε καταυλισμούς για μήνες ή και χρόνια, επισήμανε η Κους. Πρόσθεσε ότι πολύ σοβαρή είναι η ανθρωπιστική κρίση και στη γειτονική επαρχία Ντέιρ Εζόρ, όπου δεκάδες χιλιάδες άμαχοι έχουν εκτοπιστεί από τις μάχες εναντίον του ΙΚ.

Στη Ράκα θα χρειαστούν «μεγάλες επενδύσεις» για να ανοικοδομηθεί η πόλη και να μπορέσουν να παιδιά να ξαναπάνε στο σχολείο, τόνισε.

ΠΗΓΗ:  ΑΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

ert.gr