Σ’ αυτή τη χώρα όλα πάνε απ’ το… καλό στο… καλύτερο. Όλοι είναι ευτυχισμένοι, χωρίς κανένα άγχος, οι δημόσιες υπηρεσίες λειτουργούν άψογα χωρίς να ταλαιπωρούν τον κόσμο, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και γενικά το σύστημα υγείας είναι άξιο θαυμασμού και φυσικά για τους νέους διαγράφεται ένα λαμπρό μέλλον.

Όλα αυτά όπως καταλαβαίνετε είναι κάτι σαν την «Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων».

Με το παρόν κείμενο θέλω να εστιάσω στη γενιά των 50+, όχι μόνο γιατί αφορά εμένα, αλλά εκατομμύρια συμπολίτες μας.

Άνθρωποι που με αξιοπρέπεια ζούσαν αυτοί και οι οικογένειές τους, άνθρωποι που μέσα από την δουλειά τους μπορούσαν να βοηθήσουν ακόμα και τους ηλικιωμένους γονείς τους,  καθημερινά φτάνουν στην απόγνωση και κάποιοι και πέρα από αυτήν.

Ο λόγος; Πολύ απλός. Έχασαν τις δουλειές τους λόγω περικοπών, γιατί έκλεισαν τα μαγαζιά τους, για διάφορους λόγους  (ο καθένας τραβά τον γολγοθά του), τον εξής ένα: ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΟΥΛΕΙΑ. Αυτή λοιπόν, που πιστέψτε με είναι δεκάδες χιλιάδες, οι 50άρηδες ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΔΟΥΛΕΙΑ.

‘Οποια πόρτα κι αν χτυπήσουν κλειστή κι ας έχουν τα προσόντα. ΚΛΕΙΣΤΑ ΛΟΓΩ ΗΛΙΚΙΑΣ, πως λέμε ΚΛΕΙΣΤΑ ΛΟΓΩ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΟΡΤΗΣ. Όποια αγγελία κι αν ψάξουν στα διάφορα sites αγγελιών  μια απ’ τα ίδια. Ζητείται…. μέχρι 35, Ζητείται…. μέχρι 25, Ζητείται… μέχρι 32.

Και το κακό δεν σταματά εδώ. Όποια «προνόμια» (χα, χα, προνόμια!) δίνονται από τον ΟΑΕΔ ή τα διάφορα βοηθήματα κατά καιρούς πάλι δεν αφορούν την ξεχασμένη αυτή γενιά των 50άρηδων.

Πολύ πρόσφατα, προσωπικά ρώτησα βουλευτή (όχι του κυβερνώντος κόμματος) αν αυτό το βρίσκει δίκαιο και τι θα κάνουμε όλοι εμείς. Συμφώνησε απόλυτα μαζί μου, μου είπε ότι το θέμα έχει τεθεί στη Βουλή και σαφώς είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο.

Ποιος θα το δει ακριβώς όμως;  Ποιος θα λύσει αυτό το τεράστιο πρόβλημα, που αν το σκεφθεί κάποιος σοβαρά η ηλικία αυτή είναι η πλέον παραγωγική ουσιαστικά (χωρίς σαφώς να αποκλείω καμία ηλικία από την παραγωγικότητα);

Η αυθάδεια δεν σταματά όμως εδώ. Από τους νυν άνεργους 50άρηδες που καθημερινά καρδιοχτυπούν,  που καθημερινά αγωνίζονται για να δουν άλλη μια πόρτα να κλείνει λόγω ΗΛΙΚΙΑΣ, από αυτούς όλους τους πρώην αξιοπρεπείς, ζητάνε να πληρώνουν φόρους, τόκους, κλπ.

Θεωρώ ότι ακόμα και ένα παιδάκι των πρώτων τάξεων του Δημοτικού να ρωτούσε κάποιος θα έκανε την αυτονόητη ερώτηση. Μα που θα τα βρούν;

Και για να μην ξεχνιόμαστε.  Στην γενιά των 50 είναι απίστευτα δύσκολο ακόμα και να μεταναστεύσουν για τον ίδιο ακριβώς λόγο.   ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΕ ΜΑΣ  ΣΤΗΝ ΠΥΡΑ ΛΟΙΠΟΝ γιατί γίναμε 50….

Eλένη Δ. Μπουχαλάκη