Η Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Hellenic American College (HAEC) σε συνεργασία με το Hellenic American University (Nashua, NH, USA), παρουσιάζουν την έκθεση-αφιέρωμα στην αθηναϊκή συνοικία της Νεάπολης με τίτλο: #NeapolisAthina: και τώρα και τότε, σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης, Λουΐζας Καραπιδάκη. Το παρελθόν της Νεάπολης αναδεικνύεται από πλούσιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό που παραχώρησαν κρατικά και ιδιωτικά αρχεία, ιδρύματα και ιδιώτες και το πολιτιστικό παρόν της με την ομαδική εικαστική έκθεση 31 σύγχρονων καλλιτεχνών που κατοικούν ή έχουν σχέση με την περιοχή.

 

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τις 16 Δεκεμβρίου 2017.

Στο πλαίσιο της έκθεσης διοργανώνεται για τον Νοέμβριο πρόγραμμα παράλληλων δράσεων με συναυλία και ξεναγήσεις.

 

 

Παλιά Αθήνα

Συναυλία της χορωδίας του δήμου Αθηναίων

 

Το Πρόγραμμα Μουσικής (ΒΜ) του Hellenic American College (HAEC) σε συνεργασία με το Hellenic American University (Nashua, NH, USA) και ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) παρουσιάζουν την συναυλία «Παλιά Αθήνα» της Χορωδίας του δήμου Αθηναίων με καντάδες και τραγούδια από το αθηναϊκό παρελθόν.

 

Η εκδήλωση πραγματοποιείται την Δευτέρα 27 Νοεμβρίου, 20:00, στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Αθήνα).

 

Συμμετέχει ο πιανίστας Φρίξος Μόρτζος και διευθύνει ο μαέστρος Σταύρος Μπερής.

 

Οι καντάδες «εισήχθησαν» στην Αθήνα το 1864, όταν τα Επτάνησα συνενώθηκαν με την Ελλάδα. Στην Πλάκα, στου Ψυρρή αλλά ιδίως στην Νεάπολη, το «νέο» μουσικό αυτό είδος αγαπήθηκε, διαδόθηκε, εμπλουτίστηκε με λόγια στοιχεία και συνδέθηκε με τους Αθηναίους ρομαντικούς ποιητές του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ού  αιώνα. Στη Νεάπολη, συντέλεσε στην ίδρυση Ωδείων και μουσικών σχολών στην περιοχή. Η Αθηναϊκή καντάδα εξελίχθηκε παράλληλα με το αθηναϊκό τραγούδι. Αθηναϊκές καντάδες συνέχισαν να γράφονται μέχρι και την δεκαετία του ’30, ευνοημένες από το ρομαντικό κλίμα της εποχής.

 

 

Ξεναγήσεις

 

Ανοιχτές για το κοινό ξεναγήσεις πραγματοποιούνται την Τρίτη 14 Νοεμβρίου, στις 18:30, το Σάββατο 25 Νοεμβρίου, στις 12:30 & την Δευτέρα 27 Νοεμβρίου, στις 18:30.