«Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ» δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, εγκρίνοντας τη μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ. Στην ομιλία του στον Λευκό Οίκο ο αμερικανός πρόεδρος, απαντώντας στα πυρά ξένων ηγετών, τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν να δημιουργήσουν συγκρουσιακό κλίμα στη Μέση Ανατολή.

Δήλωσε ξανά ότι πρόκειται για μια κίνηση που έπρεπε να έχει γίνει νωρίτερα για να «συμβάλει στις ειρηνευτικές διαδικασίες στη Μέση Ανατολή».

«Θα υποστηρίξουμε μια λύση μεταξύ των δύο κρατών, που θα είναι αποδεκτή τόσο από τους Ισραηλινούς όσο και από Παλαιστίνιους.

Αναμένονται οι ανακοινώσεις του παλαιστίνιου προέδρου, Μαχμούντ Αμπάς, μετά την ομιλία Τραμπ. Ο Αμπάς έχει προειδοποιήσει για επικίνδυνες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

«Στις προτεραιότητες των ΗΠΑ βρίσκεται το θέμα της ειρήνης ανάμεσα σε Ισραήλ και Παλαιστίνη» δήλωσε ο Τραμπ, ο οποίος έχει πυροδοτήσει διεθνείς αντιδράσεις με την απόφασή του να μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ.

Επικίνδυνο βήμα χαρακτήρισαν την απόφασή του Αίγυπτος και Σαουδική Αραβία, την στιγμή που ο μουσουλμανικός κόσμος έχει καταδικάσει τις κινήσεις του.

Η Χαμάς, από την πλευρά της, προειδοποιεί για αναβίωση της Ιντιφάντα.

Και στους κόλπους της ΕΕ είναι φανερή η αγωνία για το μέλλον στη Μέση Ανατολή, με την Βρετανία να αποστασιοποιείται από την πολιτική των ΗΠΑ.

Νετανιάχου: Ιστορική απόφαση

Την ανακοίνωση Τραμπ χαιρέτισε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, κάνοντας λόγος για «ιστορική ημέρα».

«Η Ιερουσαλήμ είναι πρωτεύουσα του Ισραήλ για σχεδόν 70 χρόνια. Σε αυτήν στηρίζουμε τις ελπίδες, τα όνειρα και τις προσευχές μας. Η Ιερουσαλήμ έχει υπάρξει πρωτεύουσα για τους Εβραίους για τρεις χιλιάδες χρόνια» δήλωσε.

«Εκεί υπήρξαν οι ναοί μας, τα βασίλειά μας. Από κάθε γωνιά της Γης, οι άνθρωποί μας περίμεναν να επιστρέψουν στην Ιερουσαλήμ να πιάσουν τις χρυσές πέτρες της και να περπατήσουν στους ιερούς δρόμους της» δήώσε ο Νετανιάχου.

in.gr