Με σκεπτικό τη ματιά ενός ποιητή μέσα από τον φωτογραφικό φακό, ο βραβευμένος ποιητής Κυριάκος Συφιλτζόγλου παρουσιάζει την πρώτη του ατομική έκθεση φωτογραφίας, με τίτλο «Πιθανότητα αίματος», η οποία εγκαινιάζεται στην γκαλερί Dépôt (Νεοφύτου Βάμβα 5 – Κολωνάκι), σήμερα, Τρίτη 9 Ιανουαρίου, από τις  8 έως τις 11.30 το βράδυ.

Η έκθεση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 27 Ιανουαρίου -με ελεύθερη είσοδο, συνοδεύεται από κείμενο της Φοίβης Γιαννίση (ποιήτρια, αρχιτέκτων, αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήματος Αρχιτεκτόνων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας) και βιογραφικό, ποιήματα, σκέψεις και κείμενο του Κυριάκου Συφιλτζόγλου. Την έκθεση επιμελείται η Γωγώ Κολυβήρα.

Εν αρχή…

Στο κείμενό του, ο Κυριάκος Συφιλτζόγλου σημειώνει για την έκθεση: «Εν αρχή, είναι η πρόθεση, ο σκοπός, η οπτική. Εν αρχή, τα παραγωγικά αίτια του αμφιβληστροειδούς, όπως λέμε “βλέψη” -από τους νευρώνες μέχρι τον φακό. Εν αρχή, δεν είναι κάποια έσχατη απόφαση, ούτε η αποφασιστική στιγμή. Εν αρχή, η κόρη οφθαλμού, σαν κυνηγόσκυλο, να ανιχνεύει τον χώρο, να “οσμίζεται” την έμπνευση, να πηδά τον φωτοφράκτη – απ’ την ικανοποίηση στην εικονοποίηση. […]

Και είναι τα μέρη τα λεπτά, όπως λέμε λεπτομέρειες, ίδια απολιθωμένες πιθανότητες. Και είναι το κλείστρο που “κλωτσά” τα νευρικά αγγεία – ν’ απομονώσουν, να συσπειρώσουν, να αφαιρέσουν, μέχρι η εικόνα ίδια ποίημα, όπως κατάσταση, όπως μαγεία. […]

Κι αν οι λεπτομέρειες, όπως πλέξεις από σημεία, απόπειρες το χάος να συμμαζευτεί. Κι αν φωτογράφοντας κουρτίνες, ξύλα, λαμαρίνες, πλαστικά, μπετά. Κι αν ανασκαλεύοντας ποίηση από τα ευτελή, τότε αυθύπαρκτα σημάδια, ποιήματα και πίνακες μαζί, να φωτογράφονται ευρύχωρα, όπως πεδία δράσης αισθητικής – ακόμη ίσως και αιμορραγικής».

Πληροφορίες

Γκαλερί Dépôt: Νεοφύτου Βάμβα 5 – Κολωνάκι, τηλ.: 210 3648174. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή: 12:00 – 20:30, Σάββατο: 12:00 – 16:00, Κυριακή και Δευτέρα: κλειστά.

Πηγή: naftemporiki.gr