Οι συντηρητικοί της Άνγκελα Μέρκελ και οι σοσιαλδημοκράτες ολοκληρώνουν σήμερα πέντε ημέρες διαπραγματεύσεων με στόχο τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, από τον οποίο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό το πολιτικό μέλλον της Γερμανίδας καγκελαρίου.

Το αποτέλεσμα αυτού του γύρου των διαπραγματεύσεων δεν αναμένεται να γίνει γνωστό πριν τη νύχτα.

Έπειτα από την αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού με τους Πράσινους και τους φιλελεύθερους τον Νοέμβριο, η 63χρονη Μέρκελ, στην εξουσία εδώ και δώδεκα χρόνια, δεν έχει πλέον δικαίωμα στο λάθος, εάν θέλει να κυβερνήσει ακόμη τέσσερα έτη.

Σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή Καρλ-Ρούντολφ Κόρτε, η καγκελάριος, αποδυναμωμένη από μία εκλογική νίκη με απογοητευτικό ποσοστό, θα είναι «τελειωμένη» σε περίπτωση νέας αποτυχίας. Το ίδιο ισχύει για τον σύμμαχό της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU) της Βαυαρίας Χορστ Ζέεχοφερ και για τον ηγέτη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Μάρτιν Σουλτς, η ηγεσία του οποίου αμφισβητείται από την εκλογική ήττα της 24ης Σεπτεμβρίου.

«Ολα τα βλέμματα είναι στραμμένα προς τα κόμματα και τους ηγέτες τους», προειδοποίησε ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ για να ασκήσει πίεση.

Πρώην στέλεχος του SPD, ο Γερμανός πρόεδρος είχε ωθήσει τους αξιωματούχους του κόμματος που είχαν αποφασίσει να περάσουν στην αντιπολίτευση, να δεσμευθούν σε μία νέα κυβερνητική συμμαχία για την αποφυγή νέων εκλογών, από τη διεξαγωγή των οποίων το πιθανότερο είναι ότι θα επωφεληθεί το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Οι πολιτικοί ηγέτες θα κάνουν τα πάντα για να επιτύχουν συμφωνία για τη συγκρότηση μείζονος συνασπισμού, ο οποίος στην πραγματικότητα θα είναι ένας μίνι συνασπισμός, αφού οι χριστιανικές ενώσεις μαζί με το SPD συγκεντρώνουν το 53% των ψήφων, δήλωσε ο Καρλ-Ρούντολφ Κόρτε στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

Οι συντηρητικοί με τους σοσιαλδημοκράτες έχουν συγκυβερνήσει δύο φορές κατά τη διάρκεια των τελευταίων δώδεκα ετών. Σήμερα δεσμεύονται για μία «νέα πολιτική» που θα είναι προσαρμοσμένη στην εποχή που αλλάζει, παρά τις, ορισμένες φορές, εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις τους ως προς σειρά θεμάτων.

Οι συντηρητικοί, και κυρίως η CSU, που βρίσκεται ήδη σε προεκλογική εκστρατεία για τις τοπικές εκλογές του φθινοπώρου, απαιτούν σκλήρυνση της μεταναστευτικής πολιτικής και μία περιορισμένη μείωση της φορολογίας για όλους.

Το SPD τάσσεται υπέρ της άμβλυνσης της νομοθεσίας για την επανένωση των οικογενειών των προσφύγων, επενδύσεις για την εκπαίδευση και τις υποδομές και υποστήριξη των μεσαίων και των μη προνομιούχων τάξεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

ert.gr