-Γράφει η Αλεξοπούλου Βασιλική-


Το εκπαιδευτικό βιβλίο «Ομήρου Οδύσσεια» για την Α΄ Γυμνασίου από τις εκδόσεις Ελληνοεκδοτική αποτελεί ένα χρηστικό «εργαλείο» για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, καθώς θέτει τις βάσεις για τη μελέτη ενός δύσκολου έργου, όπως είναι το έπος. Αποτέλεσμα συγγραφής τριών προσώπων, της Γιώτας Γκότση, της Όλγας Παλαμήδη και του Κώστα Τσάκου, η «Ομήρου Οδύσσεια» ακολουθώντας τη δομή του σχολικού βιβλίου παρέχει στους μαθητές όλα τα απαραίτητα γνωστικά εφόδια.

Το βιβλίο ακολουθεί την εξής δομή. Ξεκινά από την εισαγωγή παραθέτοντας τα βασικά γνωρίσματα του ηρωικού έπους. Συνεχίζει με τις διαφορές μεταξύ αοιδών, ραψωδών και Ομήρου αναφέροντας και τα κυριότερα σημεία του ομηρικού ζητήματος.

Έπειτα από τον ενδελεχή αυτό σχολιασμό, το βοήθημα διαρθρώνεται σε τρία βασικά μέρη που αντιστοιχούν στα τρία τμήματα του έπους. Δηλαδή την «Τηλεμάχεια», το «Νόστο» και την «Μνηστηροφονία». Οι 28 διδακτικές ενότητες που περιλαμβάνει βρίσκονται σε απόλυτη αντιστοιχία με αυτές του βιβλίου. Σε κάθε μία ενότητα, λοιπόν, οι συγγραφείς αναλύουν την δομή της ραψωδίας, επεξηγούν νοηματικά το κείμενο και επισημαίνουν τα κύρια σημεία. ’Επειτα, δίνονται οι απαντήσεις στις ερωτήσεις του σχολικού βιβλίου και επακολουθεί το Κριτήριο Αξιολόγησης για περαιτέρω εξάσκηση των μαθητών.

Συνολικά το βοήθημα περιλαμβάνει 28 Κριτήρια Αξιολόγησης, 3 επαναληπτικά κριτήρια εφόλης της ύλης και απαντήσεις σε κάθε ένα από αυτά. Στο τέλος, το εγχειρίδιο παραθέτει μία εμπεριστατωμένη ανακεφαλαίωση ολόκληρης της Οδύσσειας για μία συνολική θεώρηση του έργου, καθώς και δραστηριότητες που απευθύνονται στους μαθητές.

Εν ολίγοις, το παρόν βιβλίο δεν ανταποκρίνεται μόνο στις μαθησιακές ανάγκες των παιδιών της Α΄ Γυμνασίου, αλλά στέκεται αρωγός στη γνωριμία των μαθητών με τον Όμηρο, έναν Έλληνα δημιουργό του οποίου το έργο έχει παγκόσμια απήχηση και διαχρονική πνευματική αξία.


Μπορείτε να αναζητήσετε το βιβλίο εδώ:

http://www.ellinoekdotiki.gr/displayITM2.asp?ITMID=868&LANG=GR