Εκθέσεις μόδας σε φουαγέ κινηματογράφων δεν είναι φαινόμενο σύνηθες, όμως αυτό ακριβώς αποπειράται το «Τριανόν» (Κοδριγκτώνος και Πατησίων) από τις 9 ως τις 28 Φεβρουαρίου.

Στην αίθουσα (που είναι ανοιχτή σε τέτοιες ιδέες) η μη κερδοσκοπική εταιρεία NoTraditional σε συνεργασία με την Ecoluxe London παρουσιάζει την έκθεση «Tough fashion» («Σκληρή μόδα»), μια «capsule» συλλογή ρούχων και αξεσουάρ μόδας από διάφορες εποχές και κουλτούρες, που – το καθένα με τον τρόπο του – έχει φανεί επώδυνο είτε για τους ανθρώπους είτε για ζώα. Μια έκθεση για το σκληρό πρόσωπο της μόδας που δίνει κυριολεκτική έννοια στην έκφραση fashion victim (θύμα μόδας).

Η Εcoluxe London, που δραστηριοποιείται στον χώρο της αειφόρου μόδας από το 2010, παρουσίασε για πρώτη φορά τη συγκεκριμένη έκθεση στην γκαλερί σύγχρονης τέχνης «Andipa» στο Λονδίνο τον Φεβρουάριο του 2017 με την υποστήριξη του δημάρχου του Λονδίνου. Εναν χρόνο μετά η έκθεση μεταφέρεται και στην Αθήνα για να αποκαλύψει στο κοινό το σκληρό πρόσωπο της μόδας. Στην έκθεση παρουσιάζονται μερικά από τα πιο βασανιστικά για τους ανθρώπους ή τα ζώα αξεσουάρ μόδας που χρησιμοποιήθηκαν στο πέρασμα των χρόνων, όπως: βεντάλια από φτερά λευκοκέφαλου θαλασσαετού και ταρταρούγα (βικτωριανής περιόδου), ορειχάλκινες σπείρες για τον λαιμό της φυλής Kayan Padaung (Μιανμάρ, 20ός αι.), σετ κοσμημάτων από μικρά κοράλλια (vintage), παλτό από δέρμα φώκιας (vintage), κάπα από δέρμα οσελότου (vintage), τσάντα από δέρμα αρμαντίλο (vintage), τσάντα από δέρμα αλιγάτορα (σύγχρονη), τσάντα από δέρμα πύθωνα (σύγχρονη), μεταξωτά παπούτσια «Χρυσού Λωτού» – μήκους 7,62 εκ. (Κίνα, αρχές 20ού αι.), δερμάτινα παπούτσια «Ασημένιου Λωτού» – μήκους 10,15 εκ. (Κίνα, αρχές 20ού αι.), μπόα από φτερά έμου (σύγχρονο), πήλινος δίσκος για τα χείλη, διαμέτρου 8 εκ. (Αιθιοπία, 20ός αι.), γόβες «killer heels» (σύγχρονες), εσάρπα από δέρμα Αστρακάν (vintage) και κορσές (σύγχρονος).

Με έδρα το Λονδίνο, η Ecoluxe London δραστηριοποιείται στον χώρο της αειφόρου μόδας και είναι η πρώτη «πλατφόρμα» στο Ηνωμένο Βασίλειο που προέβαλε την οικολογική πολυτέλεια ως τρόπο ζωής. Το επίκεντρο της φιλοσοφίας της, η υπεύθυνη πολυτέλεια: ποιοτικά προϊόντα από ανανεώσιμες πηγές, που έχουν αποκτηθεί με δίκαιες συναλλαγές. Η πρώτη κλαδική έκθεση της Ecoluxe London διοργανώθηκε τον Σεπτέμβριο 2010  και εγκαινιάστηκε από τη Miriam González Durántez, σύζυγο του τότε βρετανού αντιπροέδρου της κυβέρνησης Nick Clegg, και είχε εξαιρετική υποδοχή από τα εθνικά και διεθνή μέσα. Από τον Σεπτέμβριο του 2017, λόγω πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων, η ομάδα της Ecoluxe London αποφάσισε την αναστολή της συμμετοχής της στην Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου και τη διαφοροποίηση της εμπορικής της δραστηριότητας, διατηρώντας πάντοτε με συνέπεια τις αξίες της.
Curator της έκθεσης είναι η Στάμω Αμπατιέλου, συνιδρύτρια Ecoluxe London, μόνιμη λέκτορας του Istituto Marangoni στο Λονδίνο, η οποία μετρά 30 χρόνια εμπειρίας στη βιομηχανία ενδυμάτων πολλών χωρών και είναι μόνιμη λέκτορας του τμήματος Σχεδίου Μόδας του Istituto Marangoni του Λονδίνου. Η καλλιτεχνική επιμέλεια της έκθεσης είναι της γνωστής ενδυματολόγου-σκηνογράφου Ιουλίας Σταυρίδου που έχει κάνει σκηνικά και κοστούμια σε περισσότερες από 40 κινηματογραφικές ταινίες και σε περισσότερες από 60 παραστάσεις.

Στο πρόγραμμα των εγκαινίων της έκθεσης στις 9 Φεβρουαρίου, θα πραγματοποιηθεί προβολή της ταινίας «Κυνηγώντας κοράλλια» («Chasing coral», 2017) του Τζεφ Ορλόφσκι με θέμα την εξαφάνιση με πρωτοφανείς ρυθμούς των κοραλλιογενών υφάλων (δείτε σχετικό βίντεο). Μια ομάδα δυτών, φωτογράφων και επιστημόνων θα μπει σε μια συναρπαστική περιπέτεια στον ωκεανό για να ανακαλύψει τον λόγο της εξαφάνισης, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα τα μυστήρια στον κόσμο του βυθού.

Στη συζήτηση που θα ακολουθήσει αμέσως μετά την προβολή με θέμα «Fashion victim VS victim of fashion» θα συμμετάσχουν (με αλφαβητική σειρά) οι Μαρία Αμπατιέλου, εκπρόσωπος Ecoluxe London, Δημήτρης Γραμματικογιάννης, fashion editor, eco-stylist, Μαρία Κούντζα, ψυχίατρος-ψυχοθεραπεύτρια, επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Ημέρας «Ανάσα», Χρήστος Παπασιδέρης, αγγειοχειρουργός, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αλεξανδρούπολης.

Ο συντονισμός θα είναι της δημοσιογράφου Βασιλικής Γραμματικογιάννη, που διατηρεί την επιτυχημένη στήλη «ecovoice» στην «Athens Voice».

Χρήσιμα Links