Δέκα σύγχρονοι Έλληνες καλλιτέχνες, υπό την επιμέλεια της ιστορικού τέχνης και τεχνοκριτικού Έμμυς Βαρουξάκη, εκπροσωπούν για μια ακόμη φορά την ελληνική τέχνη στο Σαλόνι των Ανεξαρτήτων στο Grand Palais, στα Ηλύσια Πεδία στο Παρίσι, από τις 13 έως τις 18 Φεβρουαρίου.

Για όγδοη χρονιά, η κα Έμμυ Βαρουξάκη παρουσιάζει ομαδική έκθεση Ελλήνων καλλιτεχνών, σε έναν εκθεσιακό χώρο που στεγάζεται σε ένα μεγαλειώδες κτήριο εκλεκτικής αρχιτεκτονικής νεοκλασικού και βιομηχανικού στιλ, που στεγάζει πάντα σημαντικές εκθέσεις.

Για την ιστορία, οι διοργανωτές ανέθεσαν στην κα Βαρουξάκη, η οποία παρακολουθούσε το Σαλόνι των Ανεξαρτήτων και συζητούσε όλα αυτά τα χρόνια μαζί τους, μιλώντας τους για τα επιτεύγματα της σύγχρονης ελληνικής τέχνης, να φέρνει γκρουπ Ελλήνων καλλιτεχνών, κατά την κρίση και επιλογή της. Έτσι, άρχισε η εκπροσώπηση των Ελλήνων, που, παρά τους δύσκολους καιρούς, άντεξε έως σήμερα. Περίπου 90 καλλιτέχνες έχουν εκθέσει εδώ.

Φέτος, λοιπόν, δέκα σύγχρονοι Έλληνες καλλιτέχνες εκθέτουν στο Σαλόνι των Ανεξαρτήτων (Salon des Independants), ένα ιστορικό Σαλόνι Τέχνης, που στεγάζει όλες τις τάσεις, όσο ακραίες και επαναστατικές και αν είναι. Τρία ακόμη σαλόνια συμπληρώνουν την έκθεση: οι Artistes Francais, oι Comparaisons και οι peintures a l eauetdessins.

Όλες οι εκθέσεις παρουσιάζονται υπό την αιγίδα του προέδρου της Γαλλίας, Emmanuel Macron, της υπουργού Πολιτισμού της Γαλλίας, Francoise Nyssen, και όλων των εθνικών Μουσείων της Γαλλίας.

Οι καλλιτέχνες

Στην έκθεση, η σύγχρονη ελληνική τέχνη εκπροσωπείται από τους καλλιτέχνες: Ελένη Βαρουξάκη, Παλίντα Γεωργουλάκου, Στάθη Θεοδωρόπουλο, Εβίτα Κανέλλου Δουφεξή, Μαρικίτα Μανωλοπούλου, Νίκη Μιχαηλίδου, Παναγιώτη Μπελντέκο, Κατερίνα Πολυζωίδου Μαυρολέων, Ειρήνη Πετροπούλου και Μαρία Φιλοπούλου.

Όλος ο μοντερνισμός της Ευρώπης βρήκε έδρα και καταφύγιο

Τα Σαλόνια των Ανεξαρτήτων γεννήθηκαν με εντολή του Λουδοβίκου ΙΔ΄, ο οποίος ήθελε να καθιερώσει την τέχνη της Ακαδημίας και παραχώρησε τα Σαλόνια του Λούβρου για τον σκοπό αυτό και, ιδιαίτερα, το λεγόμενο Σαλόν Καρέ. Από εκεί, και η ονομασία που έμεινε για πάντα.

Το Σαλόνι των Ανεξαρτήτων γεννήθηκε το 1887, μετά από επανειλημμένες αρνήσεις να εκτεθούν πρωτοπόροι και επαναστατικοί ως προς το στιλ καλλιτέχνες στο επίσημο ακαδημαϊκό Σαλόν των Γάλλων καλλιτεχνών. Οι ιμπρεσιονιστές, οι φωβ, οι μεταϊμπρεσιονιστές και οι κυβιστές – πλην του Πικάσο που δεν εξέθετε ποτέ σε Σαλόν – δημιούργησαν πρώτα και εξέθεταν για πολλά χρόνια, μέχρι τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στο Σαλόνι των Ανεξαρτήτων.

Όλος ο μοντερνισμός της Ευρώπης βρήκε έδρα και καταφύγιο στους χώρους του, που ήταν πάντα σε επίλεκτα κτήρια του Παρισιού. Εκεί, πήγαιναν οι πληροφορημένοι συλλέκτες και οι μεγάλοι έμποροι τέχνης, για να βρουν και να αποκτήσουν τα έργα των μεγάλων ταλέντων των νεότερων χρόνων. Όλα τα κινήματα της μοντέρνας τέχνης είχαν ως πόντιουμ το Σαλόνι των Ανεξαρτήτων. Από το 2006, η έκθεση γίνεται στο Grand Palais.

Πληροφορίες

Εγκαίνια: Τρίτη 13 Φεβρουαρίου: 15:00 – 22:00 (είσοδος μόνο με προσκλήσεις), ώρες λειτουργίας έκθεσης: 11:00 – 20:00, Πέμπτη 15 και Σάββατο 17 Φεβρουαρίου: 11:00 – 22:00.

Πηγή: naftemporiki.gr