Στα πλαίσια του σχεδιασμού και της υλοποίησης προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων, οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Κατσικά Ιωαννίνων της ΣΤ΄ τάξης του  προηγούμενου σχολικού έτους που φέτος είναι μαθητές της Α΄ Γυμνασίου, δημιούργησαν μια ταινία μικρού μήκους η οποία απέσπασε το 1ο βραβείο στο 10ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Λάρισας, στο μαθητικό τμήμα που αφορούσε τα σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης.

Μέσα από τη γνωριμία με την κινηματογραφική παιδεία κατάφεραν να αυτενεργήσουν, να δημιουργήσουν, να γίνουν μια δυνατή ομάδα με τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς του προγράμματος που ήταν οι Άγγελος Κοσμάς (σενάριο, σκηνοθεσία, μοντάζ), Χρήστος Παππάς, Ευανθία Λιόλου-Βλασιάδου. Στο “ταξίδι” της ταινίας βοήθησε και ο Διευθυντής του Σχολείου κ. Βασίλειος Ράπτης αλλά και ο κ. Αναστάσιος Κοσίνας που ήταν ο Διευθυντής του Σχολείου την  περυσινή χρονιά.

Η ταινία έχει διάρκεια 07΄04¨ και στόχος της είναι «να αναδείξει την αντίθεση ανάμεσα στην παιδική ηλικία και στον κόσμο των μεγάλων με έναν τρόπο λυρικό. Μέσα από ένα πείραμα ηλεκτρισμού στη Φυσική όμως, δημιουργείται μια λάμψη που επιτυγχάνει τον συγκερασμό ανάμεσα στους δύο κόσμους και οι μεγάλοι γίνονται παιδιά!»

Η ταινία συμμετείχε σε διαγωνισμούς στην Ελλάδα αλλά και στη Γαλλία!

Στον Κινηματογραφικό Όμιλο του Σχολείου συμμετέχουν και εξωτερικοί συνεργάτες. Ο κινηματογραφιστής Δημήτρης Βαφιάς (συνεργάτης των οπτικοακουστικών παραγωγών του σχολείου) και ο βιντεογράφος Άκης Φωτίου βοήθησαν στη φωτογραφία, τη σκηνοθεσία, το μοντάζ αλλά και στον υποτιτλισμό. Στην ταινία έπαιξαν και οι: Παναγιώτης Νάκος (και αφήγηση), Άλκης Διαμάντης, Κοντοδήμος Νίκος, Βαφιάς Δημήτρης, Αρβανίτη Χρυσούλα, Άρτεμη Τορουνίδη, Θοδωρής Μάντζιος. Η μουσική σύνθεση από την αρχή μέχρι το 01΄ 21¨ και από το 05΄54¨ έως το 08΄21¨ είναι του εξαιρετικού μουσικού Σωτήρη Δεσπότη. Η ταινία στάλθηκε και σε γαλλικό διαγωνισμό. Τη μετάφραση επιμελήθηκε η καθηγήτρια Γαλλικών Ρούλα Γεροκώστα. Τα γραφικά της ταινίας επιμελήθηκε η γραφίστρια  Γεωργία Κολόκα. Σε όλες τις δραστηριότητες οπτικοακουστικών παραγωγών βοήθησε και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου. Στη δημιουργία αυτής της ταινίας βοήθησαν και οι: Φίλιππος Ευαγγέλου, Νίκος Κολιός (Υπεύθυνο ΕΚΦΕ Ιωαννίνων), Χρήστος Χαρίτος «Πολυχώρος Αγορά», Κοντοδήμος Νίκος (ο «Βικογιατρός»), Ματακούλης Γιώργος, Σχίζας Ιωάννης, ο Αθλητικός Σύλλογος Πιγκ Πογκ «Φίλοι Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης Ιωαννίνων – ΦΕΑ Ιωαννίνων», ο εφημέριος του Ι.Ν. Αγίου Κωνσταντίνου Κατσικά και η Διεύθυνση του Γυμνασίου Κατσικά.

«Το ήλεκτρον της νιότης» είναι η τέταρτη ταινία μικρού μήκους που κάνει το Δημ. Σχολείο Κατσικά μετά την ταινία «Πορτραίτα» και τα δύο animation «Το άρωμα των λουλουδιών» και «Scream-Κραυγή».

Την ταινία μπορείτε να την παρακολουθήσετε εδώ:

https://www.youtube.com/watch?v=W-pvCN-XOGc

Λίγα λόγια για το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας

Το 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας ήταν ένα  φεστιβάλ που τα είχε όλα, προβολές, αφιερώματα, εκθέσεις, καλεσμένους ανθρώπους του κινηματογράφου  και κυρίως πολύ κοινό. Ίσως περισσότερο απ΄όλα τα άλλα, το 10ο Φεστιβάλ γέμισε τις αίθουσες προβολών με αποκορύφωμα την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου όπου το Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο ήταν ασφυκτικά γεμάτο.

Πολύς κόσμος αλλά και εκπρόσωποι φορέων, βουλευτές και πολλοί σκηνοθέτες, παρακολούθησαν την απονομή σε μια εκδήλωση γεμάτη ενθουσιασμό και κινηματογραφική διάθεση. Το παρών έδωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο οποίος βράβευσε τον επίσημο καλεσμένο κ. Γιάννη Στάνκογλου και απένειμε και ένα βραβείο από το Ελληνικό Διαγωνιστικό.

Τα βραβεία παρουσίασαν οι Ολυμπία Καλαμπαλίκη και Ρένος Χαραλαμπίδης.

Η κριτική επιτροπή αποτελείτο από τον Μισέλ Δημόπουλο, Λίνα Μυλωνάκη, Μπέττυ Τριανταφυλλίδου, Μπέτυ Κακλαμανίδου, Κώστα Λαμπρούλη. Για το animation: ΄Εφη Σδούγκου, Γιάννης Νικολάου και Βιβή Φράνκ.

Τα βραβεία

Η  3η Ειδική Διάκριση απονέμεται στο  ΕΠΑΛ Τυρνάβου , για την ταινία :

«Οι άσχημες λέξεις είναι η υπεριώδης ακτινοβολία της ψυχής»

για το στυλ «βίντεο κλιπ»

Η 2η Ειδική Διάκριση απονέμεται:

στο ΓΕΛ Νέας Αλικαρνασσού για την ταινία   «Τάδε ΈΦΗ : ουδέν κακόν αμιγές καλού»

Για την ευαισθησία του για τα άτομα με ειδικές ικανότητες

Η 1η ειδική διάκριση απονέμεται στα σχολεία 2ο Δημοτικό Σχολείο Σιδηροκάστρου

&  13ο  Δημοτικό  Σχολείο Σερρών που συνεργάστηκαν για την ταινία «paperLand»

για το οικολογικό της περιεχόμενο

Γ΄Βραβείο καλύτερης μαθητικής ταινίας: Απονέμεται στο 2ο Γενικό Λύκειο Ηγουμενίτσας  για την ταινία τους  «Άννα»

Γ΄ Βραβείο καλύτερης μαθητικής ταινίας: Απονέμεται στο Μουσικό Σχολείο Τρικάλων  για την ταινία του  «Σκασιαρχείο»

Β΄ Βραβείο καλύτερης μαθητικής ταινίας: Απονέμεται στο 55ο Δημοτικό Σχολείο Πάτρας  για την ταινία του  «Βιβλία παντού!»

Α΄ Βραβείο καλύτερης μαθητικής ταινία: Απονέμεται στο Δημοτικό Σχολείο Κατσικά  για την ταινία του «Ήλεκτρον της Νιότης»