Αφήνοντας τη θάλασσα να τη βυθίσει στη μαγεία της και να εμπνεύσει την καλλιτεχνική της έκφραση, η ζωγράφος Μάγδα Αποστόλου παρουσιάζει την ατομική της έκθεση, με τίτλο «Τοπία του Ασυνείδητου», η οποία εγκαινιάζεται στην γκαλερί Art Πρίσμα (Κουντουριώτου 187 – Πειραιάς), την Παρασκευή 2 Μαρτίου, στις 8 το βράδυ, και θα διαρκέσει έως τις 24 Μαρτίου, σε επιμέλεια Νατάσας Θωμάκου.

«Η θάλασσα, για μένα, εκπροσωπεί τη μητέρα όλων των έμβιων όντων. Συνδέεται με την αρχή της ζωής στη Γη, την αφετηρία της εξέλιξης των ειδών και την κατάσταση πριν από τη γέννηση. Αποτελεί αφορμή για γαλήνεμα ή αναστάτωση, ενώ, ταυτόχρονα, προκαλεί θαυμασμό. Είναι η αφορμή, για να δώσω σχήμα στα δικά μου εσωτερικά τοπία» εξηγεί η καλλιτέχνις.

 

Προλογίζοντας τον κατάλογο της έκθεσης, η κριτικός και ιστορικός τέχνης, Ήρα Παπαποστόλου, σημειώνει: «Στους καμβάδες της Μάγδας Αποστόλου, η θάλασσα απεικονίζεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να καλέσει τον θεατή να αποκρυπτογραφήσει τα μηνύματα που πηγάζουν από το ασυνείδητο. Ο φόβος, η γαλήνη, ο θυμός, η περισυλλογή, η ένταση, το μυστήριο, η απειλή, η αμφιβολία, το δέος παίρνουν τη μορφή μιας θάλασσας, που άλλοτε μοιάζει με μικρή λίμνη και άλλοτε είναι ανοικτή και μεγάλη σαν ωκεανός. Δεν είναι παρά οι εσωτερικές εικόνες του ψυχισμού της ζωγράφου, που θέλουν να επικοινωνήσουν με αυτές του θεατή, δίνοντας το έναυσμα για πολλές σκέψεις και συνειρμούς που προκαλούν έντονα συναισθήματα.

H ζωγράφος δημιουργεί έργα με μικτές τεχνικές, ακρυλικά, λάδια και επικολλήσεις (χαρτιά και υφάσματα). Οι υφές των υλικών που χρησιμοποιεί, οι πινελιές, τα σταξίματα, τα χρώματα και οι φόρμες συγκινούν τον θεατή και τον αφήνουν ελεύθερο να χρησιμοποιήσει τη φαντασία του και να δώσει τη δική του ερμηνεία στο κάθε έργο.

Η Μάγδα Αποστόλου δεν παρατηρεί τα συναισθήματά της για να τα εκλογικεύσει, αλλά τα ζει, αποδίδοντάς τα ταυτόχρονα με σχήμα και με χρώμα. Πρόκειται, λοιπόν, για την τέχνη της ζωής, που γίνεται την ίδια στιγμή και τέχνη και που, σαν τη θάλασσα, κρύβει φουρτούνες και μυστικά που αποκτούν φωνή, για να γεννήσουν νέα πνευματικά μονοπάτια».

Πληροφορίες

Γκαλερί Art Πρίσμα: Κουντουριώτου 187 – Πειραιάς, τηλ.: 210 4296790. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή: 10:30 – 15:00 και 18:00 – 21:00, Τετάρτη και Σάββατο: 10:30 – 15:00.

Πηγή: naftemporiki.gr