Περίπου 700.000 άνθρωποι βρίσκονται στην κουρδική πόλη Αφρίν, την οποία έχει περικυκλώσει ο τουρκικός στρατός και οι Σύροι σύμμαχοί του με τη Μόσχα να βοηθά ή να κάνει τα στραβά μάτια, τις ΗΠΑ από τα έδρανα του Συμβουλίου Ασφαλείας απειλούν με στρατιωτική δράση τον Ασαντ και τον Μακρόν να σιγοντάρει.

Αδιάβατη η μόνη αρτηρία εξόδου από την περιοχή, που είναι μέσα στο βεληνεκές των τουρκικών πυρών, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που προσθέτει ότι υπό πολιορκία βρίσκονται επίσης 90 χωριά και μια κοντινή πόλη.

«Δεν υπάρχει δρόμος για να εισέλθει κανείς ελεύθερα στην Αφρίν. Όλοι οι δρόμοι αποτελούν στόχο τουρκικών βομβαρδισμών», είχε δηλώσει στο Reuters ο εκπρόσωπος της συριακής κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) Νούρι Μαχμούντ.
Οι τουρκικές δυνάμεις βομβαρδίζουν όλους τους δρόμους στην Αφρίν είχε ανακοινώσει νωρίτερα και η YPG, αλλά είχε απορρίψει ως προπαγάνδα την ανακοίνωση του τουρκικού στρατού ότι οι δυνάμεις του έχουν περικυκλώσει την πόλη.

Στην τουρκική ανακοίνωση υπογραμμιζόταν η πρόοδος που έχει σημειώσει στην επιχείρησή του κατά των Κούρδων μαχητών κατά μήκος των νοτίων συνόρων της Τουρκίας. Επίσης επισήμαινε ότι έχει καταλάβει «περιοχές κρίσιμης σημασίας» εκεί ήδη από χθες.

Χθες πλήθος αμάχων έφυγαν ή προσπαθούσαν να φύγουν από την Αφρίν, φοβούμενοι μια ενδεχόμενη επίθεση των τουρκικών δυνάμεων. «Περίπου 2.000 πολίτες έχουν ήδη φτάσει στη γειτονική κοινότητα Νόμπολ, φοβούμενοι μια ενδεχόμενη τουρκική επίθεση στην Αφρίν, ενώ εκατοντάδες προσπαθούν ακόμη να φύγουν από την πόλη», δήλωσε ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Κατηγορίες για εθνοκάθαρση

Στο μεταξύ ο Ρεντούρ Χελίλ, επικεφαλής εξωτερικών σχέσεων των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), της συμμαχίας στην οποία κυριαρχεί η YPG, κατηγόρησε την Τουρκία ότι εγκαθιστά οικογένειες Τουρκμένων και Αράβων στα χωριά που έχει καταλάβει ο τουρκικός στρατός.

Ο Χελίλ σημείωσε σήμερα ότι η Τουρκία ακολουθεί μια πολιτική «αλλαγής» της δημογραφικής σύστασης της περιοχής. «Η τουρκική κυβέρνηση εγκαθιστά οικογένειες Τουρκμένων και Αράβων στα χωριά της Αφρίν που έχει καταλάβει αφού έχει εκδιώξει από εκεί τους κατοίκους τους και διανέμει τα υπάρχοντα των ανθρώπων της Αφρίν στους νέους εποίκους», σημείωσε.

Από την άλλη πλευρά, υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος απέρριψε την κατηγορία ως «απολύτως ψευδή». «Ο ισχυρισμός ότι Άραβες και Τουρκμένοι εγκαθίστανται στην Αφρίν είναι απολύτως ψευδής (…) Μια μεταφορά πληθυσμού στην περιοχή για να αλλάξει η δημογραφική της σύσταση είναι κάτι που αποκλείεται».

Ο Χελίλ σημείωσε τέλος ότι ο ρόλος της Τουρκίας στη βόρεια Συρία «δημιουργεί το έδαφος για εθνοτικές συγκρούσεις και διαμάχες ανάμεσα στους Άραβες, τους Κούρδους και τους Τουρκμένους».

Διαψεύσεις για την Μάνμπιτζ 

Παράλληλα, η υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ συμμαχία πολιτοφυλακών Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, που είχε πάρει τον έλεγχο της πόλης Μάνμπιτζ από το Ισλαμικό κράτος το 2016, δήλωσε σήμερα άγνοια για την ύπαρξη οποιασδήποτε συμφωνίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας όσον αφορά την πόλη αυτή, μετά τις δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι η Άγκυρα και η Ουάσινγκτον θα επιβλέψουν την απόσυρση των μαχητών της YPG από την πόλη.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της πτήσης του προς τη Μόσχα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι ΗΠΑ και Τουρκία θα αποφασίσουν από κοινού ένα σχέδιο για την ασφάλεια της Μάνμπιτζ στη διάρκεια συνομιλιών που θα έχουν στις 19 Μαρτίου, όμως πρόσθεσε ότι οι τουρκικές δυνάμεις θα προχωρήσουν σε στρατιωτική επιχείρηση, αν αποτύχουν αυτές οι διαπραγματεύσεις.

Επίσης, Χελίλ διέψευσε ότι η πόλη αυτή βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Κούρδων και διευκρίνισε ότι την διοικούν ντόπιοι αξιωματούχοι από το 2016, οι οποίοι απαρτίζουν το Στρατιωτικό Συμβούλιο της Μάνμπιτζ.

Από τον Ιανουάριο που εξαπέλυσε την επιχείρησή της στην Αφρίν, η Τουρκία απειλεί να προωθήσει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις στην Μάνμπιτζ, η οποία βρίσκεται περίπου 100 χλμ ανατολικά της Αφρίν, για να εκδιώξει τους Κούρδους μαχητές της Συρίας που βρίσκονται κατά μήκος των συνόρων της.

efsyn.gr