Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο ρ/σ «Παραπολιτικά»

Συνέντευξη στο ρ/σ «Παραπολιτικά» και τον δημοσιογράφο Γιώργο Τράγκα παραχώρησε χτες ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ακολουθούν αποσπάσματα από τη συνέντευξη:

Κλιμακώνεται η τουρκική επιθετικότητα

— Γιατί κατηγορήσατε την κυβέρνηση – διάβασα μια δήλωσή σας, την απέσπασα από το διαδίκτυο – ότι δεν χειρίστηκε καλώς την υπόθεση της σύλληψης των δύο στρατιωτικών στον Εβρο από την Τουρκία;

— Το βασικό πρόβλημα είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση δείχνει έναν απαράδεκτο εφησυχασμό, εφησυχάζει τον ελληνικό λαό, διότι κατά την άποψη του ΚΚΕ, εδώ πρόκειται για κλιμάκωση. Και πρόκειται για κλιμάκωση και στη Θράκη. Σε έδαφος, δηλαδή, που βάζει εν δυνάμει σε εμπλοκή και το Στρατό Ξηράς, αφού πρώτα βέβαια η Τουρκία είχε κάνει όλες τις αμφισβητήσεις, τις διεκδικήσεις και τις παραβιάσεις και του εναέριου χώρου, πριν και του θαλάσσιου χώρου, όλο το Αν. Αιγαίο. Στην ουσία, πρέπει να μιλάμε για μια – εντός εισαγωγικών θα το πω για να μην παρεξηγηθώ – «τουρκοποίηση» ουσιαστικά του Αν. Αιγαίου ή μεγάλου τμήματός του. Εφόσον δεν μπορούν ούτε οι Ελληνες ψαράδες να πάνε μέσα στα χωρικά ύδατα, δεν μπορούν να πλησιάσουν γιατί είναι εκεί τουρκικά πολεμικά καράβια. Εδώ δεν μπόρεσε ο υπουργός Αμυνας να ρίξει ένα στεφάνι στα Ιμια για τους στρατιωτικούς και έμεινε παραπίσω. Εμβολίστηκε πλοίο του Λιμενικού, που ήταν σε ελληνικά χωρικά ύδατα. Δεν είχαν καμιά δουλειά οι Τούρκοι εκεί και δεν είναι ούτε με το πρόσχημα καν της στρατιωτικής άσκησης, έχουν δεσμεύσει όλο το Αιγαίο σχεδόν.

Αρα, λοιπόν, αυτό το ζήτημα, ιδιαίτερα με τους δύο στρατιωτικούς που συνέλαβαν οι Τούρκοι, είναι εφησυχασμός. Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να ιδωθεί από τη σκοπιά της κλιμάκωσης της τουρκικής επιθετικότητας και προκλητικότητας και όχι να λέμε, όπως μας είπαν την πρώτη μέρα που επικοινωνήσαμε για να ζητήσουμε να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες για να γυρίσουν οι στρατιωτικοί πίσω στην Ελλάδα, στις οικογένειές τους, μας είπαν «μην ανησυχείτε καθόλου, αύριο το πρωί θα είναι πίσω, διευθετείται, είμαστε σε συνεννόηση» κ.λπ.

— Αρα, βλέπετε δηλαδή η Τουρκία πάει φιρί – φιρί που λέμε, πάει να δημιουργήσει επεισόδιο, για να πάει σε μοιρασιά μετά;

— Δεν νομίζω ότι είναι καινούργιο, απλά το τελευταίο διάστημα, θα πω ότι και με τη δυνατότητα που της έδωσε η ελληνική κυβέρνηση με το να προσκαλέσει τον Ερντογάν εδώ στην Ελλάδα και να αναβαπτίσει τις τουρκικές διεκδικήσεις μέσα σε ελληνικό έδαφος, έχει οξυνθεί η κατάσταση και μάλλον βρισκόμαστε στην τελική ευθεία, για να έχουμε σοβαρότερα επεισόδια, θερμά επεισόδια.

Το βασικό δεν είναι το όνομα, αλλά η εξάλειψη των αλυτρωτισμών

— Είπατε στη Βουλή, κ. Κουτσούμπα, ότι δεν θα ψηφίσετε καμία συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ. Να μας το αναλύσετε λίγο, να μας το σχολιάσετε; Σας άκουσα να φωνάζετε στη Βουλή ότι πρέπει να απαλειφθούν τα αλυτρωτικά εδάφια του Συντάγματος των Σκοπίων.

— Από ό,τι φαίνεται, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε συμφωνία με τη γειτονική δημοκρατία. Τουλάχιστον έτσι φαίνεται μέχρι στιγμής. Εμείς θεωρούμε ότι δεν αποτελεί λύση αυτό, με όλα όσα έχουμε ακούσει μέχρι στιγμής, με όσα μας ενημέρωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στις συναντήσεις που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς, αλλά και με αυτά που έχουν δει το φως της δημοσιότητας κυρίως από την πλευρά των Σκοπίων, με τις δηλώσεις Ζάεφ και των υπολοίπων. Εμείς βάζουμε ως βασική προϋπόθεση όχι το όνομα και θεωρούμε ότι αποπροσανατολίζει η επικέντρωση στο όνομα της γειτονικής δημοκρατίας. Το πρώτο που έπρεπε να λυθεί, η πρώτη εγγύηση που έπρεπε να παρασχεθεί, είναι ότι πρέπει να εκλείψουν οι αλυτρωτισμοί, οι εθνικισμοί, οι διεκδικήσεις. Ολα αυτά που λέμε δηλαδή κατοχύρωση του απαραβίαστου των συνόρων και όλα αυτά τα ζητήματα, που υπάρχουν όμως μέσα στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας. Αρα προϋπόθεση είναι ότι πρέπει να αλλάξει εδώ και τώρα, και να υπάρξει δέσμευση, το Σύνταγμα της γειτονικής δημοκρατίας, πριν υπάρξει οποιαδήποτε συμφωνία είτε για το όνομα ή μια συνολικότερη συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες.

Γιατί είναι πρόβλημα να έχεις στο Σύνταγμα, για παράδειγμα, ότι είσαι «μακεδονικό έθνος», ότι αποτελείς «μακεδονική εθνότητα» και έχεις «μακεδονική γλώσσα». Κατά την άποψη του Κόμματός μας, αυτά είναι ανιστόρητα πράγματα. Δεν υπάρχει, διότι δεν υπήρχε ποτέ. Δεν είχε συγκροτηθεί «μακεδονικό έθνος» ως τέτοιο, ή «μακεδονική γλώσσα» ως τέτοια, ιστορικά δεν διαμορφώθηκε ποτέ, ήταν ιδίωμα, ήταν διάφορες λαότητες, φυλές, που ζούσαν σε αυτόν το χώρο, κυρίως σλαβικές, που ζούσαν στο χώρο της ΠΓΔΜ. Αρα δεν υπάρχει βάση να μιλάς για «μακεδονικό έθνος» και όλα αυτά. Χώρια που η γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας – βεβαίως δεν είναι μόνο αυτή που είναι στην ελληνική επικράτεια – υπάρχει και ένα κομμάτι που το πήραν τα Σκόπια και ένα κομμάτι που το πήρε η Βουλγαρία, από τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου από το 1913, και αυτή ισχύει. Διαμορφώθηκαν τότε τα σύνορα, τα οποία δεν πρέπει να αλλάξουν. Το όνομα πρέπει να έχει αυστηρά γεωγραφικό προσδιορισμό, να είναι erga omnes, δηλαδή να έχει ισχύ έναντι όλων. Προϋπόθεση όμως είναι οι αλλαγές στο Σύνταγμα, όπως και κατά την άποψη του ΚΚΕ – και θα πω δυστυχώς μόνο από το ΚΚΕ, δεν υπάρχει από κανένα άλλο πολιτικό κόμμα, παρότι στον ελληνικό λαό μπορεί να μην είναι πλειοψηφική, αλλά έχει βαθιά απήχηση αυτή η θέση – ότι δεν πρέπει να διευκολυνθεί η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, τον Ιούλη. Κατά την άποψή μας, ποτέ δεν πρέπει να μπει στο ΝΑΤΟ. Κι αυτό, όχι μόνο επειδή δεν έχουν λυθεί αυτά τα ζητήματα, αλλά και από θέσεις αρχής. Εμείς, άλλωστε, ξέρετε δεν ψηφίσαμε να μπει και η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ ή άλλες χώρες, λέμε να φύγουμε, θα ψηφίσουμε τώρα να μπει η ΠΓΔΜ με όλα αυτά τα υπαρκτά και ανοικτά προβλήματα;

— Ο Τσίπρας, παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και τα όργανά του βγαίνουν και λένε ότι είναι διεθνής προσωπικότητα κ.λπ., έχει διείσδυση στο διεθνές περιβάλλον, έχει άκρες; Για να βοηθήσουν δηλαδή, γιατί οι δεινόσαυροι οι παλιοί είχαν και κάποιες άκρες.

— Κοιτάξτε να δείτε, αυτήν τη στιγμή δεν ξέρω αν έχει τέτοιες «άκρες». Οι «άκρες» ιδιαίτερα σε τέτοια ζητήματα έχουν να κάνουν με την κερδοφορία συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων μεγάλων ομίλων κ.λπ. Εδώ, σε αυτήν την περιοχή, στο χώρο που είναι η Ελλάδα, Βαλκάνια, Αιγαίο, Μεσόγειος, Μ. Ανατολή, Κασπία από πάνω και Μαύρη Θάλασσα, συγκρούονται μεγάλα βουβάλια: ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γερμανία, συνολικά η ΕΕ. Εχουν τα δικά τους οικονομικά συμφέροντα για τον έλεγχο των πηγών Ενέργειας, για τη μεταφορά Ενέργειας και εμπορευμάτων, για μια σειρά τέτοια ζητήματα, που όλοι τα ξέρουμε και είναι επόμενο οι ανταγωνισμοί τους να οξύνονται. Οταν γίνονται εδώ εξορύξεις δυναμικής ενέργειας, μιλάμε για υδρογονάνθρακες, μιλάμε για αγωγούς πετρελαίου, φυσικού αερίου κ.λπ. Ο καθένας θέλει να έχει το μερτικό του και να μοιράζει τις λείες του σε αυτόν τον ανταγωνισμό και ο καθένας θέλει να πάρει τα περισσότερα. Και εδώ στην περιοχή έχουμε και το εξής: Είναι η Τουρκία, η οποία είναι περιφερειακή δύναμη και ισχυρή. Κυρίως έχει την πρόθεση και τη διάθεση και τη στρατηγική στόχευση – πάρα πολλά χρόνια, αλλά τώρα ιδιαίτερα – για να κυριαρχήσει στον μουσουλμανικό κόσμο, που σημαίνει βλέπει και προς Ανατολάς, στη Μ. Ανατολή, τις εκεί γύρω χώρες, αλλά και στο Αιγαίο, στα Βαλκάνια, στην περιοχή. Κι αυτό το μουσουλμανικό τόξο με τα Βαλκάνια επίσης είναι επικίνδυνο, Αλβανία, FYROM, άλλες χώρες που έχει επαφές η τουρκική πολιτική και βεβαίως είναι το Αιγαίο. Αρα θέλει να δώσει σήμα. Γιατί η Τουρκία, κατά την άποψή μας, έχει στόχο να εδραιωθεί ως περιφερειακή δύναμη και προς Ανατολάς και προς Δυσμάς, αλλά θέλει να παίξει πολύ σοβαρότερο διεθνή ρόλο, απ’ ό,τι παίζει τώρα στο πλαίσιο του G20.

Το λαϊκό εισόδημα δεν πρόκειται να δει «ανάκαμψη»

— Θα αποδράσουμε τον Αύγουστο από το μνημόνιο και το πρόγραμμα; Θα φύγουμε έτσι, με αυγουστιάτικη πανσέληνο; Θα μας βγάλει ο Αλέξης από το πρόγραμμα του μνημονίου;

— Σε καμιά περίπτωση. Καταρχήν δεν πρόκειται να υπάρξει καθαρή έξοδος. Αυτό που λένε είναι φούμαρα. Δεν υπάρχει καθαρή έξοδος. Τα μνημόνια, φυσικά, δεν θα ονομάζονται πλέον μνημόνια. Τουλάχιστον αυτό ευελπιστεί, πιστεύω, ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνηση, από τον Αύγουστο και μετά. Θα ονομάζεται επιτήρηση, εποπτεία. Κάποιες ανάγκες μεταρρυθμίσεων που θα έχουν συμφωνηθεί με ελληνικό πρόγραμμα, όμως, ψηφισμένο από την ελληνική κυβέρνηση – λες και τα άλλα απλώς τα ετοίμαζαν και συμφωνούσε η ελληνική κυβέρνηση. Πάλι η ελληνική κυβέρνηση τα ψήφιζε, θα τα ονομάζουν «πρόγραμμα». Η ουσία είναι ότι η επιτήρηση θα πάει μέχρι το 2060. Τα μνημόνια από μόνα τους δεν λένε τίποτα, 1.000 τόσοι εφαρμοστικοί νόμοι έχουν περάσει όλα αυτά τα 8 χρόνια, πλέον πάμε στον ένατο χρόνο των μνημονίων. Αυτοί είναι νόμοι σε ισχύ. Ψηφίστηκαν συγκεκριμένοι αντεργατικοί – αντιλαϊκοί νόμοι, που έπληξαν τα εργατικά, τα λαϊκά εισοδήματα, έπληξαν τους αγρότες, τους επαγγελματίες, τους επιστήμονες, τους ελευθεροεπαγγελματίες, έπληξαν όλα τα κοινωνικά στρώματα, τα καταπιεζόμενα στρώματα φυσικά, ενώ κάποιους τους αφήσαν απ’ έξω, βέβαια, κάποιους μεγαλοεπιχειρηματίες. Και μάλιστα, κάποιοι από αυτούς τους νόμους θα υλοποιηθούν από φέτος και μετά, ή τώρα αρχίζουν να υλοποιούνται. Δηλαδή ακόμα δεν έχουμε δει στο πορτοφόλι μας τις νέες μειώσεις, οι οποίες έχουν προνομοθετηθεί για το ’19, το ’20.

Και βεβαίως, ακόμη δεν ξέρουμε τι άλλο θα προστεθεί, γιατί τώρα έχει αρχίσει η 4η «αξιολόγηση», η οποία θα συνεχιστεί μέχρι τον Αύγουστο, μέχρι να ολοκληρωθεί και να τελειώσει το πρόγραμμα. Εχουμε ξανά 88 προαπαιτούμενα. Μιλάνε και για το αφορολόγητο και για μειώσεις συντάξεων. Μέσα σε αυτά τα προαπαιτούμενα μιλάνε και για άλλα, όπως οι πλειστηριασμοί, οι οποίοι θα εντατικοποιηθούν, και άλλα μέτρα που θα είναι συνοδευτικά σε αυτά τα ζητήματα. Ούτε βεβαίως, είμαστε της άποψης που καλλιεργεί η κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας με αυτά τα «αναπτυξιακά» συνέδρια, τις φιέστες που κάνει, που μιλάει για «δίκαιη ανάπτυξη». Οτι θα έχουμε κάποια μικρή ανάκαμψη, ιδιαίτερα σε κάποιους κλάδους της οικονομίας, είναι φανερό ότι θα υπάρξει. Δηλαδή μετά από μια τέτοια βύθιση της οικονομίας, με τέτοιο χάλι τόσα χρόνια, βεβαίως υπάρχει μια αναζωογόνηση της οικονομίας σε κάποιους κλάδους και συνολικά μπορείς να δεις μια τέτοια βελτίωση, την οποία εμείς την ονομάζουμε ασθενική αυτήν την ανάκαμψη. Είναι επισφαλής αυτή η ανάκαμψη και έχει να κάνει βεβαίως αυτή η επισφάλεια και με την εξέλιξη σε αυτό που λέμε «εθνικά θέματα» και τι εξελίξεις θα έχουμε. Εχει να κάνει με το τι θα συμβεί στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, που φαίνεται μια μικρή τάση ανάκαμψης. Ομως υπάρχει μεγάλη επισφάλεια για την ιταλική οικονομία για παράδειγμα. Και η Ιταλία είναι πολύ ισχυρή χώρα, είναι μέσα στο G8 και έχουμε και οικονομικές σχέσεις, είμαστε και γειτονιά στα πλαίσια της Ευρωζώνης, άρα θα επιδράσει και θα επηρεάσει την ελληνική οικονομία. Ακόμα κι αν κάποιοι επιχειρηματίες σε κλάδους πάνε καλά και έχουν κερδοφορία και έχουν την ανταγωνιστικότητά τους και κάνουν κάποιες επενδύσεις όπως λένε. Εμείς ως ΚΚΕ βάζουμε την εξής παράμετρο, ότι αν θα μιλάς για ανάπτυξη και μάλιστα για «δίκαιη ανάπτυξη», πρέπει να κοιτάς τι θα πάρει ο εργαζόμενος, ο άνεργος, ο αυτοαπασχολούμενος επαγγελματίας, ο αγρότης κ.λπ. Ε, τα λαϊκά στρώματα δεν πρόκειται να ανακάμψουν στα εισοδήματά τους, αυτή είναι η ουσία. Ε, το αν θα δώσεις τώρα σαν κυβέρνηση κάποια ψίχουλα, από κάποια πακέτα ευρωενωσιακά ή κάτι από τα ψίχουλα που θα πέφτουν από το πάρτι που θα κάνουν κάποιοι όμιλοι ξένοι και ντόπιοι που θα χαίρονται γι’ αυτήν την ανάπτυξη ε, τότε, ανάπτυξη τη λες αυτή; Δεν μπορείς να μιλάς για ανάπτυξη, σε ένα λαό που έχει ματώσει κυριολεκτικά κοντά δέκα χρόνια τώρα.

Η σκανδαλολογία συμβάλλει στον αποπροσανατολισμό του λαού

— Πάμε «Novartis». Είπατε στον Τσίπρα ότι οι ήρωες δεν φοράνε κουκούλες, ακόμη κι όταν κινδυνεύει η ίδια τους η ζωή. Αυτό το σκάνδαλο, παγκόσμιο σκάνδαλο, θα συγκαλυφθεί; Πιστεύετε ότι ο Τσίπρας πέταξε απλά φωτοβολίδες απάνω;

— O κ. Τσίπρας πήγε να μας παρουσιάσει ως διεθνείς ήρωες, ότι οι άνθρωποι, οι προστατευόμενοι μάρτυρες, τελοσπάντων είναι ήρωες, με κίνδυνο της ζωής τους. Εδώ καταρχήν δεν μιλάμε για κάποιους προστατευόμενους μάρτυρες ποινικών εγκλημάτων, όπως λαθρεμπόριο όπλων, ναρκωτικά ή δεν ξέρω για οτιδήποτε άλλο. Εδώ μιλάς, ας πούμε, για κάποια μίζα που πήραν κάποια πολιτικά πρόσωπα – υποτίθεται ότι πήραν, δεν ξέρουμε ακόμη, δεν έχει αποδειχτεί – ή διευκόλυναν μια φαρμακευτική εταιρεία, τη «Novartis», να πουλάει τα δικά της φάρμακα στην ελληνική αγορά και έπαιρναν μίζα έναντι αυτού. Καταρχήν, εμείς είμαστε ενάντια σε αυτήν την ιστορία με τους μάρτυρες με κουκούλες, όπως τους έχουμε ονομάσει, από την αρχή και όπως εξελίχθηκε μετά για πολιτικά πρόσωπα. Ο μάρτυρας θα πρέπει να καλείται στην επιτροπή, να καλείται στο δικαστήριο, να κάνει τις καταθέσεις του, να ξέρεις ποιος είναι. Και αν δεν θέλουν να ξέρουν και το όνομα, ποιος είναι, υπάρχουν τρόποι και σύγχρονη τεχνολογία, ώστε να μπορείς τελοσπάντων, να τους προστατέψεις αν θες, αλλά πρέπει να καταθέσουν αυτοί οι μάρτυρες. Αρα, λοιπόν, μιλάμε στην ουσία και για συγκάλυψη. Δεν πρόκειται να προχωρήσει αυτό. Νομίζω ότι αυτή είναι και η άποψη της κυβέρνησης. Απλά εντόπισε κάποια πρόσωπα από το χώρο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αφαίρεσε από μέσα κάποιους, που θα μπορούσαν να είναι και αυτοί, για παράδειγμα, ο κ. Κουρουμπλής – το είπαμε και στη Βουλή. Αφού είναι αθώος, όπως φωνάζει, θα μπορούσε να είναι και αυτός και να εξεταστεί και να αθωωθεί και να αποδοθεί στην κοινωνία και να μη φαίνεται ότι συγκαλύπτεις. Λοιπόν, αυτό γίνεται για μικροκομματικούς σκοπούς στην ουσία, γίνεται για αποπροσανατολισμό του ελληνικού λαού, γίνεται για να κρυφτούν άλλα προβλήματα και στην οικονομία και σε άλλα θέματα. Να περάσουν σε δεύτερη μοίρα και να μιλάμε για κάποια σκάνδαλα. Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να πάει σε βάθος, γι’ αυτό αποχωρήσαμε από την Προανακριτική Επιτροπή. O εκπρόσωπός μας, ο Ν. Καραθανασόπουλος, έκανε δήλωση μετά την αποχώρηση. Βέβαια αφήνουμε ανοιχτό, αν δεχτούν αυτά που βάλαμε ως εγγυήσεις για να εμβαθύνουν στην εξέταση των μαρτύρων και της όλης αυτής διαδικασίας της προκαταρκτικής εξέτασης, να επανέρθουμε, αλλά ζητάμε και να κληθούν όλοι οι μάρτυρες με ή χωρίς κουκούλες, να εξεταστούν από την Επιτροπή και να πάει σε βάθος η έρευνα. Ομως, δυστυχώς, το μαχαίρι ποτέ δεν φτάνει στο κόκαλο στο πλαίσιο αυτού του σάπιου, του διεφθαρμένου συστήματος, που ζούμε, βιώνουμε και μας ταλαιπωρεί, όλο τον ελληνικό λαό, χρόνια τώρα, δεκαετίες τώρα.

Οι αντιθέσεις μπορεί να οδηγήσουν σε γενικευμένη ανάφλεξη

— Να ρωτήσω κάτι ακόμη τώρα. Η Ρωσία και ο Πούτιν, όπως είναι ο Πούτιν και θέλω και τη γνώμη σας για τη δράση του επί 18 έτη, 16 εκεί είναι κοντά, μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα σε αυτήν τη φάση, σε αυτήν την εμπλοκή; Η Ελλάδα είναι στο ΝΑΤΟ, οι Αμερικανοί είναι πρωταγωνιστές, μάλιστα ερεθίζονται από τη δραστηριότητα του κ. Σαββίδη εδώ. Θέλω να μου κάνετε ένα σχόλιο, μπορεί να βοηθήσει καθόλου η Ρωσία;

— Ο Πούτιν και η Ρωσία, το στόχο που έχουν, είναι το πώς θα υπηρετήσουν τα δικά τους μονοπωλιακά συμφέροντα, τους δικούς τους ολιγάρχες, όπως τους λένε και οι ίδιοι, τα δικά τους συμφέροντα και βεβαίως θέλουν να έχουν πρόσβαση και στο Αιγαίο και στην Ελλάδα, στην ευρύτερη περιοχή και στα Βαλκάνια. Εχουν δυσαρεστηθεί, γιατί προσπαθεί η Αμερική, το ΝΑΤΟ να τους αποσπάσει, γιατί είχε εκεί παραδοσιακά συμμάχους η Ρωσία. Και στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή. Γι’ αυτό γίνονται αυτές οι συγκρούσεις, που έχουν φτάσει πλέον να ξεπεράσουν το διπλωματικό, οικονομικό, εμπορικό πόλεμο και φτάνουν να χρησιμοποιούνται και στρατιωτικά μέσα. Δηλαδή μιλάμε για παραμονές γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου, αν συνεχιστεί έτσι η κατάσταση, οι αντιθέσεις. Ο

Πούτιν και η Ρωσία είναι εκεί για τα δικά τους συμφέροντα, όπως κάνουν και οι Αμερικανοί ή κάνουν οι Κινέζοι ή κάνουν οι Γερμανοί ή οι Βρετανοί ή οι Γάλλοι, πάλι για τα δικά τους συμφέροντα. Αρα, το ζήτημα είναι ότι η Ελλάδα έπρεπε και πρέπει να στηριχθεί στις δικές της δυνάμεις, να οργανώσει βεβαίως τις συμμαχίες της, να αξιοποιήσει και αντιθέσεις που έχουν ισχυρές δυνάμεις της περιοχής – και υπάρχουν τρόποι να τις αξιοποιήσει – αλλά στηριγμένη κυρίως στη δική της οικονομία, στη δική της πολιτική με αυτοδύναμη και αυτοτελή συνεργασία με άλλες χώρες του κόσμου. Βέβαια, θα μου πείτε, αυτό προϋποθέτει άλλο σύστημα, άλλη κοινωνική οργάνωση της παραγωγής, άλλη οικονομία και άλλη εξουσία και άλλες κυβερνήσεις, που να θέλουν…

Αριστερός είναι αυτός που αντιστέκεται, που συνεχίζει να αγωνίζεται

— Κ. Κουτσούμπα, είπατε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα ότι ο μόνος θεός του είναι η καρέκλα του και ότι είναι υπηρέτης του κεφαλαίου. Πρέπει να προσθέσω σε αυτό που σας ρωτάω και ο κ. Τσίπρας πέρασε από την ΚΝΕ, έτσι λέει, κατέληξε στον Συνασπισμό και μέχρι σήμερα υποστηρίζει ότι είναι αριστερός. Υποκρινόταν; Εσείς μπορείτε να μας αναλύσετε τι σόι αριστερός είναι ο πρωθυπουργός της χώρας;

— Πολλοί προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν ληγμένα διαβατήρια. Αυτή η ιστορία με πρώην μέλη της ΚΝΕ, που για ένα φεγγάρι, ένα χρόνο, ένα μήνα, δυο βδομάδες, δύο χρόνια – δεν ξέρω τι, πόσο λέει ο καθένας – πέρασε από την ΚΝΕ, προσπαθεί να στηρίξει μια πολιτική, η οποία καμιά σχέση δεν έχει ούτε με τις αρχές, ούτε με τις αξίες του ΚΚΕ, της ΚΝΕ ή τελοσπάντων με αυτό που ονομάζει ο κόσμος ή αισθάνεται ένας κόσμος ως αριστερά. Γιατί εδώ που τα λέμε, κ. Τράγκα, αυτή η έννοια της αριστεράς έχει γίνει λάστιχο. Εχουμε χάσει αυγά και πασχάλια, όπως λέει και ο λαός μας. Δηλαδή ποιος είναι αριστερός; Αριστερός, αυτό που έχει καταγραφεί στην ελληνική συνείδηση, στην ελληνική κοινωνία, ήταν ο άνθρωπος ο οποίος αγωνιζόταν ενάντια στο φασισμό, ενάντια στις ΗΠΑ, ενάντια στο ΝΑΤΟ, που ήθελε οικονομία η οποία να αφορά και να ικανοποιεί τους πολλούς, τους πεινασμένους, τους εργάτες, τους άνεργους, τους φτωχούς επαγγελματίες, την αγροτιά, τη νεολαία. Αρα ήταν ένας άνθρωπος ο οποίος αντιστεκόταν απέναντι σε αυτό που ονομάζουμε αστική βία της εκάστοτε εξουσίας. Πάλευε ενάντια σε κυβερνήσεις που ήταν «Yes men» σε όλους, είτε Ευρωπαίοι είναι αυτοί, Γερμανοί, Γάλλοι, Εγγλέζοι δεν ξέρω τι, είτε Αμερικανοί ή οτιδήποτε άλλο ανά τον κόσμο, που πέρασαν από αυτή εδώ τη γωνιά του πλανήτη, που είναι και γεωστρατηγικής σημασίας βεβαίως. Και γι’ αυτό θέλουν να επιβάλλουν τα δικά τους συμφέροντα, τα δικά τους οικονομικά, πολιτικά, γεωπολιτικά, ευρύτερα συμφέροντα. Αρα, λοιπόν, αυτός ήταν «αριστερός», αυτός είναι «αριστερός» και βεβαίως είναι αυτός που συνεχίζει να αγωνίζεται. Ημουν, για παράδειγμα, στη μεγάλη συναυλία που έγινε με τον Θάνο Μικρούτσικο. Ολο το Μάρτη γίνονται τέτοιες συναυλίες, θα γίνουν και άλλες επειδή φέτος, όπως ξέρετε, γιορτάζουμε τα 100 χρόνια του Κόμματος. Η «Αριστερά» ήταν εκεί.