Σε τρία καταστήματα κράτησης μεταξύ των οποίων του Δοκομού και των Τρικάλων, «τρέχουν» προγράμματα κατάρτισης του ΟΑΕΔ για κρατουμένους. Τα προγράμματα αυτά αφορούν σε μάγειρες και ψυκτικούς, ενώ από τη νέα εκπαιδευτική χρονιά αναμένεται να προστεθούν άλλα 4 καταστήματα κράτησης με διαφορετικές ειδικότητες.

Πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο που έχει ως τελικό στόχο να εφαρμοστεί σταδιακά σε όλα τα καταστήματα κράτησης της χώρας για να βοηθά τους κρατούμενους που αποφυλακίζονται στις προσπάθειες ομαλής επανένταξης. Οσον αφορά τις ειδικότητες που θα διδαχθούν τη νέα σχολική χρονιά θα αφορούν τους τεχνικούς γυψοσανίδας και τους τεχνίτες συντήρησης κτιρίων. Στόχος μάλιστα του προγράμματος είναι να γίνονται μεταγωγές των κρατουμένων στα καταστήματα κράτησης αναλόγως της ειδικότητας που επιλέγουν να καταρτιστούν.

Αυτά έγιναν γνωστά μεταξύ άλλων στο περιθώριο της εκδήλωσης με θέμα την κοινωνική επανένταξη των έγκλειστων στα Καταστήματα Κράτησης, η οποία συνδιοργανώθηκε από τον Δικηγορικό Σύλλογο Λάρισας σε συνεργασία με το Σύλλογο «Διέξοδος, για την αντεγκληματική πολιτική, το σωφρονισμό και την επανένταξη».

Τέσσερις ομιλητές προσέγγισαν το θέμα από διαφορετικές οπτικές: ο πρόεδρος των Κοινωνιολόγων Λάρισας και Σύμβουλος της Περιφέρειας Θεσσαλίας Νίκος Πουτσιάκας παρουσίασε τη σημερινή κατάσταση στη χώρα μας και πρότεινε λύσεις για την βελτίωσή της. Ο ψυχολόγος και συντονιστής των προγραμμάτων Προαγωγής Αυτοβοήθειας Κ. Λαϊνάς επικεντρώθηκε στην επανένταξη των εξαρτημένων από ψυχοτρόπες ουσίες, ενώ οι διαχειριστές ευρωπαϊκών προγραμμάτων Βασίλης Στούλος και Σταυρούλα Παγώνα παρουσίασαν τα αποτελέσματα του ευρωπαϊκού προγράμματος “Educate” που ανέδειξε καλές πρακτικές επανένταξης στην κεντρική και νότια Ευρώπη.

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Γιώργος Τράντας, δημοσιογράφος και διευθυντής του 2ου ΣΔΕ Λάρισας.

ΠΗΓΗ

Source: LarissaNet