Διαστάσεις sell-off λαμβάνει η πτώση στη Wall Street σε κλίμα έντονης ανησυχίας για τις εμπορικές σχέσεις των ΗΠΑ με τον υπόλοιπο κόσμο μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να εξετάσει την επιβολή επιπλέον δασμών ύψους $100 δισ. σε κινεζικά προϊόντα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε σήμερα ένα παλαιότερο μήνυμα του στο twitter, κλιμακώνοντας τη ρητορική των τελευταίων ημερών εναντίον της Κίνας.

«Δεν βρισκόμαστε σε εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, αυτός ο πόλεμος χάθηκε πριν από πολλά χρόνια από τους ανόητους ή ανίκανους ανθρώπους που εκπροσωπούσαν τις ΗΠΑ», αναφέρει στο μήνυμα του ο Αμερικανός πρόεδρος και προσθέτει: «Σήμερα έχουμε εμπορικό έλλειμμα 500 δισ. δολ. το έτος, με κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας ύψους επιπλέον 300 δισ. δολ. Δεν μπορούμε να το αφήσουμε να συνεχιστεί».

Από την πλευρά του το Πεκίνο προειδοποίησε ότι «η Κίνα είναι έτοιμη να πάει μέχρι τέλους, όποιο κι αν είναι το τίμημα» εάν οι ΗΠΑ συνεχίσουν να αγνοούν τις ενστάσεις της Κίνας και της διεθνούς κοινότητας «και επιμείνουν στα μονομερή και προστατευτικά (εμπορικά) μέτρα».

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones χάνει 700,91 μονάδες (-2,85%) διολισθαίνοντας στις 23.809,60 μονάδες, ο τεχνολογικός Nasdaq χάνει 176,25 μονάδες (-2,58%) στις 6.900,48 μονάδες, ενώ ο S&P 500 υποχωρεί 69,11 μονάδες (-2,64%) στις 2.591,22 μονάδες.

Και οι 30 μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη Dow Jones κινούνται σε αρνητικό έδαφος. Οι μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα είναι η Caterpillar  (-5,59%), ηBoeing (-4,10%) και η Nike (-3,75%).

Στο θέμα της αντιπαράθεσης της αμερικανικής κυβέρνησης με μεγάλους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ στάθηκε σήμερα και ο πρόεδρος τηςFederal Reserve, Jerome Powell, επισημαίνοντας ότι ακόμα είναι νωρίς για να αξιολογηθεί ο αντίκτυπος ενός πιθανού εμπορικού πολέμου στην αμερικανική οικονομία.

Ο πρόεδρος της Fed δήλωσε παράλληλα σήμερα ότι υποστηρίζει μια «υπομονετική» προσέγγιση στην αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων.

​»Η υπομονετική προσέγγιση της κεντρικής τράπεζας έχει φέρει αποτελέσματα και συνέβαλε στην ισχυρή οικονομία που έχουμε σήμερα», δήλωσε ο Powell σε ομιλία του στο Economic Club of Chicago.

Η Fed έχει αυξήσει τα επιτόκια της πέντε φορές από τον Δεκέμβριο του 2015, κατά 25 μονάδες βάσης την κάθε φορά. Η κεντρική τράπεζα περιμένει να πραγματοποιήσει συνολικά τρεις αυξήσεις των επιτοκίων αυτό το έτος, αν και πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι θα πραγματοποιήσει τελικά τέσσερις αυξήσεις λόγω των ισχυρών ρυθμών ανάπτυξης.

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας έδειξαν ότι η οικονομία πρόσθεσε άλλες 103.000 θέσεις εργασίας τον Μάρτιο, επιβραδύνοντας αισθητά από τον προηγούμενο μήνα.

Την ίδια στιγμή, η ανεργία παρέμενε για έκτο διαδοχικό μήνα στο 4,1%. Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2000.

Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal έκαναν λόγο για 178.000 νέες θέσεις εργασίας με την ανεργία να υποχωρεί στο 4,0%.

Το υπουργείο αναθεώρησε καθοδικά κατά 50.000 θέσεις τα στοιχεία των δύο προηγούμενων μηνών, ανακοινώνοντας  326,000 θέσεις για το Φεβρουαρίου και 176.000 για τον Ιανουάριο.

Τα κρατικά στοιχεία έδειξαν παράλληλα ότι ο μέσος ωριαίος μισθός στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκε 8 cents τον προηγούμενο μήνα στα 26,82 δολ. Σε ετήσια βάση οι μισθοί σημείωσαν άνοδο 2,7% τον Μάρτιο.

Πηγή: capital.gr