Ένα ταξίδι στο χρόνο…

Ένα έγκλημα…

Ένα απρόσμενο φινάλε…

Το βιβλίο «Ποιος σκότωσε τον Κύριο Χ;» του Θοδωρή Ανδριόπουλου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελληνοεκδοτική, εντάσσεται σε μία νέα λογοτεχνική κατηγορία, την λεγόμενη «γραφική νουβέλα» (graphic novel). Πρόκειται δηλαδή για ένα βιβλίο που μέσω μίας εκτενούς στιχομυθίας έχει στόχο να εξιχνιάσει ένα έγκλημα που δεν είναι άλλο από το «Ποιος σκότωσε τον Κύριο Χ;»

Η υπόθεση του βιβλίου παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον καθώς είναι πρωτότυπη και ανατρεπτική. Όλα ξεκινούν στο Παρίσι, το 1900, σε ένα συνέδριο Μαθηματικών, όταν καταφθάνουν σε αυτό κορυφαίοι επιστήμονες -μαθηματικοί και φιλόσοφοι- οι διασημότεροι στην Ιστορία της Ευρώπης. Την πρώτη ημέρα του συνεδρίου, όμως, ο Γερμανός μαθηματικός Χ, πίσω από τον οποίο κρύβεται ο Γερμανός καθηγητής Ντάβιντ Χίλμπερτ, στην ομιλία του αναφέρει ότι στα Μαθηματικά δεν υπάρχουν αδιέξοδα, άρα είναι ένθερμος υποστηρικτής της πληρότητας των μαθηματικών. Το ίδιο βράδυ θα βρεθεί νεκρός στην τραπεζαρία του ξενοδοχείου. Τότε ο επιθεωρητής Ζεράρ μαζί με τον αστυνομικό Ζυλιέν θα προσπαθήσουν να εξιχνιάσουν το μυστήριο και να βρουν τον ένοχο παίρνοντας κατάθεση από όλους τους μαθηματικούς. Ωστόσο, οι έρευνες οδηγούνται σε αδιέξοδο, διότι οι καταθέσεις των μαθηματικών μοιάζουν με γρίφο που είναι αδύνατο να επιλύσουν οι αστυνομικοί.

Το βιβλίο αυτό είναι σπουδαίο, όχι μόνο γιατί επικρατεί συνεχώς ένα suspense, αλλά διότι έχει πρωτίστως πληροφοριακό χαρακτήρα. Στις σελίδες του μαθαίνουμε για την επιστήμη των μαθηματικών, για θεωρήματα, αποδείξεις και εικασίες. Για παράδειγμα, διαβάζουμε για το Θεώρημα του Φερμά, που λύθηκε το 1994 μετά από 500 χρόνια από την διατύπωσή του ή για την «Υπόθεση του Ρίμαν» που παραμένει έως και σήμερα άλυτη! Έπειτα, γινόμαστε γνώστες της βιογραφίας και της εργογραφίας σπουδαίων μαθηματικών ανά τον κόσμο, όπως του Ρενέ Ντεκάρτ, του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, του Ισαάκ Νεύτωνα, του Μπλεζ Πασκάλ και άλλων.

Οι διάλογοι που εκτυλίσσονται στο βιβλίο προσδίδουν μεγάλη θεατρικότητα και ζωντάνια στην αφήγηση. Έτσι, οι μικροί αναγνώστες αλλά και οι μεγάλοι νιώθουν ότι είναι παρόντες στην εξιχνίαση του μυστηρίου. Ιδίως για τους μαθητές που έχουν κλίση στις θετικές επιστήμες και δη στη γεωμετρία, το βιβλίο αυτό θα ενεργοποιήσει την σκέψη και θα εξάψει τη φαντασία τους. Αλλά και για εκείνους που δεν είναι φανατικοί των μαθηματικών, τόσο οι διάλογοι όσο και το απροσδόκητο φινάλε θα τους εκπλήξουν ευχάριστα!

Καταληκτικά, το παρόν βιβλίο είναι αξιόλογο, τόσο για την πρωτοτυπία του, όσο και για την καλαίσθητη εικονογράφηση από τον Θανάση Γκιόκα. Τα ζωηρά χρώματα, η σκιαγράφηση των προσώπων, η απόδοση των τοπίων είναι χάρμα οφθαλμών. Σας το προτείνω ανεπιφύλακτα!

Εσείς μπορείτε να καταλάβετε ποιος σκότωσε τον Κύριο Χ;

Αλεξοπούλου Βασιλική   


Βρείτε το βιβλίο στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση:

http://www.ellinoekdotiki.gr/displayITM2.asp?ITMID=1243&LANG=GR