Στο πλαίσιο των παγκόσμιων εορτασμών για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου δημιουργού Ίνγκμαρ Μπέργκμαν (1918 – 2007), το Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών σε συνεργασία με το Swedish Film Institute, το Swedish Institute, την Πρεσβεία της Σουηδίας στην Αθήνα και τους κινηματογράφους ΑΣΤΟΡ και ΑΝΔΟΡΑ, διοργανώνουν αφιέρωμα προβολών των σημαντικότερων ταινιών του (υποστηρίζεται από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου).

Το αφιέρωμα με τίτλο Μια αιωνιότητα και ένας αιώνας:Μπέργκμαν 1918 – 2018  θα ανοίξει την Πέμπτη 19 Απριλίου με το ντοκιμαντέρ της Μαρί Νίρεροντ «BergmanIsland» (2004) και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 22 του μηνός. Το «BergmanIsland»  θα προβληθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα και η  προβολή του θα γίνει παρουσία της σκηνοθέτριας και θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό. Οι προβολές θα πλαισιωθούν από πλούσιο φωτογραφικό υλικό, που θα εκτίθεται στους κινηματογράφους για όλο τον Απρίλιο. Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω συζητήσεις με καλεσμένους από την Ελλάδα και το εξωτερικό (η  είσοδος στις συζητήσεις είναι ελεύθερη)
Με ταινίες όπως οι «Αγριες φράουλες», «Εβδομη σφραγίδα», «Καλοκαίρι με τη Μόνικα», «Σιωπή», «Ντροπή» και «Φάνι και Αλέξανδρος», ο Ινγκμαρ Μπέργκμαν έχει κατακτήσει με το σπαθί του μια θέση ανάμεσα στους μεγαλύτερους σκηνοθέτες από καταβολής κινηματογράφου. Ενας «ποιητής με  κάμερα», αναζήτησε να αποτυπώσει και να αναδείξει το μυστήριο, την έκσταση και την ολότητα της ύπαρξης μέσα από μικρογραφίες της καθημερινότητας, εστιάζοντας με εμμονική συνέπεια το φακό του στις προσωπικές σχέσεις.
Συνέντευξη Τύπου του αφιερώματος: θα γίνει την Πέμπτη 19 Απριλίου στις 14.30, στο Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών παρουσία της Νίρεροντ και του Mίκαελ Τιμ, δημοσιογράφου, συγγραφέα και βιογράφου του Μπέργκμαν.

Κινηματογράφοι:
ΑΣΤΟΡ (Σταδίου 28 – Στοά Κοραή, Τηλ.: 210 3211950)
ΑΝΔΟΡΑ (Σεβαστουπόλεως 117 – Μετρό Πανόρμου, Τηλ.: 210 6980796).
Γενική Είσοδος: 5,50€, Ημερήσιο Εισιτήριο: 10€.
H είσοδος στις συζητήσεις είναι ελεύθερη.