Οι προσδοκίες για επιτυχή ολοκλήρωση των stress tests των ελληνικών τραπεζών και οι εκτιμήσεις ότι δεν θα προκύψουν σημαντικές κεφαλαιακές ανάγκες για καμία από αυτές αποτέλεσαν έναν ισχυρό καταλύτη για το Ελληνικό Χρηματιστήριο τις τελευταίες ημέρες. Χάρη σε αυτή την τραπεζική ορμή, η αγορά επιδίωξε και πέτυχε την αυτονόμησή της από τις διεθνείς αγορές, που ταλανίζονται από τις γεωπολιτικές εντάσεις (Συρία), την απειλή ενός διεθνούς εμπορικού πολέμου, καθώς και τις επίμονες πιέσεις και τη συνεχιζόμενη φυγή των επενδυτών από τον τεχνολογικό κλάδο, τη στιγμή που η εποχή του «φθηνού χρήματος» αποτελεί πλέον παρελθόν.

Ωστόσο, αυτή η… ρελάνς δεν έχει καταφέρει ακόμη να τρομάξει τους short sellers, οι οποίοι, αν και προχωρούν σε ανακατατάξεις των θέσεών τους, συνεχίζουν να δίνουν το «παρών» στο Χ.Α. Όπως προειδοποιούν οι αναλυτές, το επόμενο διάστημα θα είναι κρίσιμο, καθώς η προσοχή των επενδυτών θα στραφεί και πάλι στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ανοιγμάτων από τις τράπεζες, η οποία, σύμφωνα με τους αναλυτές, παραμένει το Νο 1 ζήτημα για τον κλάδο, ενώ οι εξελίξεις γύρω από το ελληνικό πρόγραμμα, την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και την επόμενη ημέρα της Ελλάδας μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος θα είναι επίσης καθοριστικές για την επενδυτική διάθεση απέναντι στα ελληνικά assets.

Το ράλι του Απριλίου

Σε αυτό το πλαίσιο, από τις αρχές του μήνα έχει παρατηρηθεί μια επιτυχημένη, μέχρι στιγμής, προσπάθεια από την πλευρά του Γενικού Δείκτη του Χ.Α. να «ξεκολλήσει» αρκετά μακριά από τις 800 μονάδες, κατοχυρώνοντας τις 840 μονάδες και αντικρίζοντας την κρίσιμη ζώνη των 840-860 μονάδων. Τα επίπεδα αυτά, ωστόσο, σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι δύσκολο να ξεπεραστούν χωρίς ενδιάμεση διόρθωση, εκτός αν υπάρξει σημαντική αύξηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος και αναζωογόνηση του ακόμη υποτονικού τζίρου.

Οδηγός αυτής της νέας πνοής και της σημαντικής βελτίωσης του κλίματος στην αγορά είναι ο τραπεζικός κλάδος, λόγω της αισιοδοξίας για τα αποτελέσματα των stress tests που αναμένεται να ανακοινωθούν την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου, έχοντας καταφέρει τον Απρίλιο (μέχρι σήμερα) να δώσει ώθηση άνω του 8% στον Γενικό Δείκτη, μετά το +23% που σημειώνει ο τραπεζικός δείκτης το ίδιο αυτό διάστημα, δεδομένου ότι το 50% με 70% του συνολικού τζίρου της αγοράς είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Πρωταγωνιστής αυτού του ράλι είναι η Τράπεζα Πειραιώς, με κέρδη κοντά στο 28% από τις αρχές του μήνα, και ακολουθεί πολύ κοντά η Eurobank, με κέρδη κοντά στο 27%, και οι Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα στο +21%.

«Βροχή» αναβαθμίσεων

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, η αισιοδοξία για τα stress tests πυροδότησε το αγοραστικό ενδιαφέρον για τις μετοχές του τραπεζικού κλάδου, οι οποίες είχαν δεχτεί πιέσεις το προηγούμενο διάστημα και μετά το δίμηνο ράλι του Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου, ενώ η πιθανότητα μεταστροφής τής εδώ και χρόνια αρνητικής πιστωτικής επέκτασης σε θετική στο β’ εξάμηνο επανέφερε τις τράπεζες στα ραντάρ των επενδυτών, με τους επενδυτικούς οίκους να προχωρούν σε αναβαθμίσεις των τιμών-στόχων.

Η Wood διατηρεί την εποικοδομητική της άποψη για τις ελληνικές τράπεζες, με την αισιοδοξία της να βασίζεται στα εξής: α) ισχυρά capital buffers εν όψει των stress tests β) αξιοπρεπείς δείκτες κάλυψης NPE, με μεγάλες πιθανότητες επίτευξης των στόχων του SSM
γ) σταδιακή βελτίωση των τάσεων κερδοφορίας από το 2018 και μετά, με οδηγό το μειωμένο κόστος κινδύνου και δ) βελτιωμένη μακροοικονομική προοπτική, με χαμηλότερο κίνδυνο γύρω από την χώρα (sovereign risk).

Όπως σημειώνει, αν και οι ελληνικές τράπεζες αξίζουν να διαπραγματεύονται με discount έναντι του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου, λόγω του μεγάλου αποθέματος NPLs, του εύθραυστου ROTE και της ασθενέστερης ποιότητας του κεφαλαίου, εκτιμά ότι τα σημερινά επίπεδα αποτίμησης είναι πολύ χαμηλά (με εκτιμώμενο δείκτη P/BV στο 0,34).

Η δίκαιη αξία για τον κλάδο, σύμφωνα με τη Wood, είναι πιο κοντά σε ένα P/TBV της τάξης του 0,50, έναντι 0,70 των ευρωπαϊκών τραπεζών. Το top-pick της είναι η Alpha Bank, λόγω της καλύτερης κεφαλαιακής θέσης και της χαμηλότερης αποτίμησης, αλλά είναι επίσης θετική για την Εθνική Τράπεζα και αναβάθμισε τη σύσταση της Eurobank από «Ηold» σε «Βuy».

H Wood αναβάθμισε την τιμή-στόχο της Alpha Bank (σύσταση «Βuy») στα 2,70 ευρώ, από 2,50 ευρώ πριν, και της Eurobank (σύσταση «Βuy») στα 1,20 ευρώ, από 1 ευρώ πριν, ενώ διατήρησε αμετάβλητη στα 0,40 ευρώ την τιμή-στόχο της Εθνικής (σύσταση «Βuy») και μείωσε την τιμή-στόχο της Πειραιώς (σύσταση «Ηold») στα 3,30 ευρώ, από 3,50 ευρώ προηγουμένως.

Από την πλευρά της, η Bank of America – Merrill Lynch προχώρησε σε σημαντική αύξηση των τιμών-στόχων των Alpha Bank, Eurobank και Εθνικής Τράπεζας, ενώ μείωσε την τιμή-στόχο για την Πειραιώς. Πιο αναλυτικά, η BofΑ τοποθετεί την τιμή-στόχο για την Alpha Bank στα 1,60 ευρώ από 1,36 ευρώ πριν, για τη Eurobank στα 1,14 ευρώ από 0,65 ευρώ, για την Εθνική στα 0,32 ευρώ από 0,25 ευρώ, ενώ για την Πειραιώς μειώνει την τιμή-στόχο στα 3,23 ευρώ, από 3,26 ευρώ πριν. Παράλληλα, αναβάθμισε τη σύσταση για τη Eurobank και την Εθνική σε «Νeutral», ενώ για Alpha Bank και Πειραιώς διατηρεί το «Underperform».

Η BofΑ επισημαίνει ότι οι αναβαθμίσεις της Eurobank και της Εθνικής Τράπεζας υποστηρίζονται από τη συγκέντρωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε δάνεια προς εμπόριο και υπηρεσίες, τομείς που ανακάμπτουν τα τελευταία δύο χρόνια. Θεωρεί ότι αυτό θα βοηθήσει τις δύο τράπεζες να αποδώσουν πιο σημαντικές και λιγότερο δαπανηρές εκροές από τις αναδιαρθρώσεις σε σχέση με τις άλλες τράπεζες. Εκτιμά ότι οι μειώσεις των προβληματικών δανείων για την Alpha Bank και την Πειραιώς θα έχουν υψηλό κόστος.

Καθοριστικές οι επόμενες μέρες

Με αυτά τα δεδομένα και μετά τις συναντήσεις του SSM με τις ελληνικές τράπεζες την περασμένη εβδομάδα, οι αμέσως επόμενες μέρες, με αποκορύφωση τις 4-5 Μαΐου, οπότε θα έρθει και η επίσημη ανακοίνωση της βαθμολογίας τους στα stress tests, θα έχουν αυξημένο ενδιαφέρον και πιθανώς να καθορίσουν τη βραχυπρόθεσμη τάση στο Χ.Α.

Όπως επισημαίνει ο Πέτρος Στεριώτης (Nuntius Sec.), οι επόμενες συνεδριάσεις θα είναι κρίσιμες, καθώς θα λύσουν τον… γρίφο τού αν η παρούσα ανοδική κίνηση ήταν απλώς διορθωτικό rebound, εν μέσω κυρίαρχης πτωτικής τάσης, ή αν η αγορά έχει τις απαιτούμενες αντοχές ώστε να επιδιώξει την κίνηση προς τα πολυετή υψηλά του Ιανουαρίου. Σε ό,τι αφορά τις τραπεζικές μετοχές, ειδικότερα, εικάζεται ότι το «έξυπνο χρήμα» προδικάζει την επιτυχία των ομίλων στα stress tests. Σε αυτή την περίπτωση, θα απομακρυνθεί η ανάγκη άμεσης κεφαλαιακής ενίσχυσης, που, πέρα από τα ερωτηματικά που θα δημιουργούσε για την ευρωστία του κλάδου, θα «δοκίμαζε», επίσης, τη ρευστότητα των επενδυτικών χαρτοφυλακίων.

Ωστόσο, οι αναλυτές σημειώνουν πως το γεγονός ότι τα «καλά νέα» θα έχουν προεξοφληθεί σε μεγάλο βαθμό το διάστημα μετά τις ανακοινώσεις των stress tests ίσως οδηγήσει την αγορά να κατεβάσει κάπως ταχύτητα, ανάλογα και με το κλίμα που θα κυριαρχεί και στο εξωτερικό, καθώς και τις εξελίξεις που θα έχουν σημειωθεί γύρω από το ελληνικό πρόγραμμα μετά και την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ αλλά και το Eurogroup.

To ζήτημα των NPLs / NPEs παραμένει σημαντικό

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η προσοχή θα επικεντρωθεί στις λεπτομέρειες των stress tests, ενώ το θέμα των NPLs θα επανέλθει στο προσκήνιο. Όπως σημειώνει η Bank of America – Merrill Lynch, το ζήτημα των προβληματικών δανείων παραμένει σημαντικό, ωστόσο η νέα δέσμη εργαλείων της Κομισιόν για τη μείωση των NPLs μπορεί να αναβάλει τις ρυθμιστικές παρεμβολές. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, όπως τονίζει, θα παραμείνει προβληματικό, ακόμα και μέχρι το 2019, καθώς, αν και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί αναμένεται φέτος να είναι ουσιαστικοί,  ωστόσο, παρά τα πιθανά οφέλη, αυτό το κανάλι μείωσης των NPEs πιέζει τα κόστη περισσότερο προς το μέλλον και τα επόμενα χρόνια. Η Eurobank και η Εθνική Τράπεζα ενδέχεται να είναι σε θέση να αναδιαρθρώσουν αρκετά «κακά» δάνεια κατά τα επόμενα χρόνια, διατηρώντας σε αξιοπρεπή επίπεδα την κάλυψη.

Προειδοποιήσεις για τα NPLs εξέδωσε και το ΔΝΤ την περασμένη εβδομάδα, σε έκθεσή του για τη διεθνή χρηματοπιστωτική σταθερότητα, επισημαίνοντας πως η ανάκαμψη της οικονομίας, αν και θα βοηθήσει στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στη ρίζα του θα πρέπει να εφαρμοστεί μια πλήρης στρατηγική, η οποία θα περιλαμβάνει αυστηρή εποπτεία, φιλόδοξους στόχους μείωσης των NPLs, εκσυγχρονισμό των πλαισίων αφερεγγυότητας και κατασχέσεων, καθώς και περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς μη εξυπηρετούμενου χρέους.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, γενικότερα πρέπει να τηρηθεί μια πιο επιφυλακτική στάση γύρω από τον τραπεζικό κλάδο, καθώς η μείωση των «κόκκινων» δανείων θα χρειαστεί χρόνο, διαβρώνοντας τα υφιστάμενα «μαξιλάρια» και επαναφέροντας στο μέλλον το ζήτημα των κεφαλαιακών αναγκών, τη στιγμή που η στάση του ΔΝΤ για το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης, η οποία το περασμένο καλοκαίρι προκάλεσε ισχυρούς τριγμούς στην αγορά, δεν έχει ακόμη γίνει γνωστή και θα είναι καταλυτική.

Στα 102,3 εκατ. ευρώ οι short θέσεις των funds

Στους παραπάνω προβληματισμούς «στέκονται» και οι short sellers, οι οποίοι αν και έχουν προχωρήσει σε διάφορες ανακατατάξεις των θέσεών τους στις τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες, ακόμη δεν έχουν τραβήξει τη σκανδάλη της εξόδου από το σορτάρισμα και συνεχίζουν να δίνουν το «παρών» στην αγορά, διατηρώντας θέσεις ύψους 102,3 εκατ. ευρώ σε τράπεζες και ΔΕΗ. Πάντως, η σχετική αντίσταση που παρουσιάζει το Ελληνικό Χρηματιστήριο λίγο μετά τις αρχές του μήνα, δείχνοντας τις διαθέσεις του να κρατηθεί πάνω από τις 800 μονάδες, σε συνδυασμό με τα καλά νέα από το μέτωπο των stress tests, έχουν αρχίσει και «προβληματίζουν» τους shorts, με άλλα funds να προχωρούν σε αύξηση των short θέσεών τους τις τελευταίες ημέρες και άλλα να αποφασίζουν να τις μειώσουν.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιγοράς, το βρετανικό fund Marshall Wace προχώρησε σε μείωση των short θέσεών του τόσο στην Εθνική Τράπεζα όσο και στην Τράπεζα Πειραιώς. Από τις 12 Απριλίου οι θέσεις του στην ΕΤΕ διαμορφώνονται στο 0,58%, από 0,68% πριν, ενώ στις 11 Απριλίου, το Marshall μείωσε –αν και ελαφρώς– τις short θέσεις του στην Πειραιώς, από το 0,80% που ήταν στις 12 Ιανουαρίου στο 0,79%.

Αντίθετα, το Lansdowne Partners προχώρησε σε αύξηση των short θέσεών του στις ελληνικές μετοχές. Συγκεκριμένα, στις 10 Απριλίου αύξησε εκ νέου τα shorts του τόσο στη ΔΕΗ όσο και στην Τράπεζα Πειραιώς. Πιο αναλυτικά, το βρετανικό fund προχώρησε σε αύξηση των short θέσεών του στη ΔΕΗ στο 0,91% των μετοχών της, από 0,82% πριν, και σε αύξηση των shorts του στην Τράπεζα Πειραιώς στο 1,80%, από 1,71% πριν.

Κατά τα άλλα, τα τρία βρετανικά funds Marshall Wace, Oceanwood Capital Managment και Lansdowne Partners διατηρούν σταθερές τις υπόλοιπες short θέσεις τους στις ελληνικές τράπεζες. Συγκεκριμένα, το Oceanwood Capital Management διατηρεί short θέσεις 0,81% επί των μετοχών της Alpha Bank και 0,70% στην Εθνική Τράπεζα από τις 10 Ιανουαρίου. Το Lansdowne Partners, εκτός από τις κινήσεις σε ΔΕΗ και Πειραιώς, παραμένει short στη Εurobank (0,60%).

Πηγή: capital.gr