Τέλος εποχής για την βασκική αυτονομιστική οργάνωση που ανακοίνωσε επισήμως την οριστική της διάλυση, μισό αιώνα μετά το πρώτο τρομοκρατικό χτύπημά της. Μάλιστα, εντός της εβδομάδας θα πραγματοποιηθεί σχετική τελετή στην κωμόπολη της νοτιοδυτικής Γαλλίας Cambo-les-Bains. 

Σε επιστολή της που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα El Diario, η τρομοκρατική ομάδα κάνει λόγο για μια νέα ευκαιρία που θα τερματίσει οριστικά τον κύκλο των συγκρούσεων και αναγνωρίζει την «οδύνη που προκάλεσε ο αγώνας της».

«Τα χρόνια της αντιπαράθεσης έχουν αφήσει βαθιές πληγές και πρέπει να τούς δώσουμε την ευκαιρία να θεραπευτούν. Μερικές πληγές εξακολουθούν να αιμορραγούν, επειδή η οδύνη δεν έχει μείνει πίσω μας» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή.

Κι ενώ σε λίγες ημέρες η ΕΤΑ φαίνεται ότι θα αποτελέσει και τυπικά παρελθόν, το ΒΒC επισημαίνει ότι σχεδόν οι μισές από τις δολοφονίες που αποδίδονται στην οργάνωση δεν έχουν ακόμη διερευνηθεί πλήρως.

Υπάρχουν πολλοί Βάσκοι, και από τις δύο πλευρές της αιματηρής σύγκρουσης, που πιστεύουν ότι υπάρχουν ακόμα ανοιχτά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν πριν από την επίτευξη της πραγματικής ειρήνης.

Η EΤΑ, που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σκότωσε περισσότερους από 800 ανθρώπους μεταξύ 1968 και 2010, ένα χρόνο πριν ανακοινώσει μόνιμη κατάπαυσης του πυρός. Τον Απρίλιο του 2017 η οργάνωση διοργάνωσε τελετή αφοπλισμού στη νότια Γαλλία.

Συνολικά, 443 πολιτοφύλακες και αστυνομικοί έπεσαν θύματα της ΕΤΑ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Europa Press, το οποίο ανέφερε ότι μεταξύ των θυμάτων ήταν επίσης 58 επιχειρηματίες και 39 πολιτικοί.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Source: LarissaNet