Συνέντευξη του δημάρχου Δεσκάτης κ.Καραστέργιου Δημητρίου στον Γιώργο Διαμάντη - Απολογισμός του έργου της δημοτικής αρχής μέχρι σήμερα.

-Ποια τα σημαντικότερα προβλήματα του δήμου μας;

 

Ήδη έχουμε διανύσει τρεισήμισι περίπου χρόνια από τη στιγμή που αναλάβαμε τα ηνία της διακυβέρνησης του Δήμου Δεσκάτης.

Πιστοί στην προεκλογική δέσμευσή μας οφείλουμε να αποδώσουμε λογαριασμό απέναντι στους πολίτες από τους οποίους παίρνουμε δύναμη και κατευθύνσεις και σε αυτούς λογοδοτούμε.

Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό του έργου μας μέχρι σήμερα ,βλέπουμε ότι έχει παραχθεί ήδη μεγάλο και σημαντικό έργο στον Δήμο Δεσκάτης που εστιάζεται κυρίως στην αντιμετώπιση των αναγκών της καθημερινότητας, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, αλλά και την εξεύρεση λύσεων για τα κυριότερα προβλήματα που εδώ και χρόνια ταλανίζουν την ευρύτερη περιοχή.

Όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση του Δήμου Δεσκάτης γνωρίζαμε ότι τα προβλήματα είναι πολλά και ότι θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της καθημερινότητας αλλά και να θέσουμε τις βάσεις ούτως ώστε να δημιουργήσουμε ένα δήμο ανθρώπινο ,βιώσιμο, στο επίκεντρο του οποίου θα βρίσκεται ο άνθρωπος και το περιβάλλον.

Με πολύ κόπο ,μεθοδικά, με προγραμματισμό και με συνεχή διαβούλευση με τους πολίτες, αναδείξαμε αμέσως προτάσεις και λύσεις για τα κυριότερα προβλήματα του Δήμου μας τα οποία είναι: τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα ,η υπηρεσιακή υποβάθμιση και η ελλιπής στελέχωση των υπηρεσιών του Δήμου , η υποχρηματοδότηση,οι βασικές ελλείψεις στον τομέα των υποδομών , η ανεργία και η απομόνωση.

-Αναφερθείτε στις σημαντικότερες ενέργειες της δημοτικής αρχής ανά τομέα δραστηριότητας

Άμεσα καταρτίσαμε επιχειρησιακό πρόγραμμα στο οποίο αποτυπώνεται το όραμά μας για το Δήμο Δεσκάτης , ενός Δήμου κατεξοχήν γεωργοκτηνοτροφικού ,που όμως τα τελευταία χρόνια μπορεί να αναζητήσει ευκαιρίες ανάπτυξης και στον τομέα του τουρισμού αξιοποιώντας τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα σε αυτόν τον τομέα που είναι :οι φυσικές καλλονές, τα σημαντικά πολιτιστικά μνημεία και η πλούσια άυλη πολιτιστική κληρονομιά που μεταφέρεται μέσω της παράδοσης με την αναβίωση ηθών και εθίμων από γενεά σε γενεά.

Μπορούμε λοιπόν κοιτάζοντας τους πολίτες στα μάτια να τους ενημερώσουμε ότι μέχρι σήμερα πετύχαμε τα εξής:

Α. Στον Πρωτογενή τομέα

Από την πρώτη στιγμή της θητείας μας θέσαμε ως προτεραιότητα στην αναπτυξιακή πολιτική του Δήμου μας, την στήριξη του πρωτογενούς τομέα με υποδομές αλλά και υπηρεσίες.Κατασκευάζουμε λοιπόν μία σειρά από έργα υποδομής που αφορούν γέφυρες τεχνικά έργα,

δίκτυα ύδρευσης και γενικότερα συντήρησης της αγροτικής οδοποιίας, έτσι ώστε οι καθημερινές μετακινήσεις των πολιτών προς τις αγροτικές τους εκμεταλλεύσεις να γίνονται με ασφάλεια και άνεση.

Χαρακτηριστικά αναφέρω τις γέφυρες στη θέση ΜΕΛΟΒΟ, στη θέση ποταμιά προς ΑΓΙΟ ΙΩΑΝΝΗ ΠΡΟΔΡΟΜΟ, ρέμα ΚΟΥΤΡΑ, στη θέση ΚΑΡΑΒΙΔΑ, στη θέση ρέμα ΚΑΤΑΚΑΛΗΣ και στη θέση ρέμα ΔΗΜΗΤΡΑΣ. Επίσης τις χαλικοστρώσεις προς τις κτηνοτροφικές μονάδες Καρπερού ,Δήμητρας ,Παλιουριάς , Τριφυλλιού , Κατάκαλης και Τρικοκκιάς. Τις ασφαλτοστρώσεις προς ΚΑΡΑΤΖΑ ΠΑΛΙΟΥΡΙΑΣ , ΑΓΙΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΔΗΜΗΤΡΑΣ και προς Αγιο Αθανάσιο Δήμητρας. Ενώ δημοπρατήθηκαν ο αγροτικός δρόμος προς τον σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων στην Παλιουριά ,καθώς και άλλα σαράντα δύο τεχνικά έργα και χαλικοστρώσεις στην Δημοτική Ενότητα Δεσκάτης. Τα παραπάνω έργα είναι προϋπολογισμού 4.500.000 ευρώ.

Στο Πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης εντάξαμε έργα 225.000 ευρώ που περιλαμβάνουν κατασκευή γέφυρας στην Ποταμιά και ασφαλτόστρωση των κτηνοτροφικών μονάδων στο Δημοτικό Διαμέρισμα Δασοχωρίου .

Ακόμη συνάψαμε προγραμματική σύμβαση με την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και την αναπτυξιακή Κοζάνης για τη σύνταξη μελετών :

α )εκσυγχρονισμού του αρδευτικού Καρπερού- Δήμητρας

β)δημιουργίας λιμνοδεξαμενής στη θέση Αλμυρή της Δημοτικής Ενότητας Δεσκάτης

γ)εκπονούμε επίσης μελέτη κατασκευής γεωφράγματος και αρδευτικού στην θέση «ΛΑΗ»

Στο θέμα της επιστημονικής υποστήριξης των αγροτών:

α)οργανώσαμε το γραφείο αγροτικής ανάπτυξης

Β) εκπονήσαμε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας προκαταρκτική μελέτη διερεύνησης ίδρυσης προτύπου πιλοτικού αγροκτήματος στον Δήμο Δεσκάτης, ενώ διοργανώσαμε και αρκετές ημερίδες ενημέρωσης και πληροφόρησης των αγροτών για προγράμματα και χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμα ώστε να καταστούν βιώσιμες οι επιχειρήσεις τους.

Άμεσα επίσης ξεκινάμε σε συνεργασία με την αρμόδια υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών αναδασμό για τη Δημοτική Ενότητα Δεσκάτης στην περιοχή που θα αρδευτεί από την λιμνοδεξαμενή στη θέση «ΑΛΜΥΡΗ» και από το γεώφραγμα στη θέση «ΛΑΗ»

Β. Στον τομέα των υπηρεσιών

Παρά τις δυσκολίες της οικονομικής κρίσης και τη συνεχή υπηρεσιακή υποβάθμιση του Δήμου λόγω της εφαρμογής των μνημονίων, κατορθώσαμε να ιδρύσουμε νέες υπηρεσίες και δομές .

Αυτές είναι :

α)το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Δεσκάτης το οποίο χρηματοδοτείται μέσω ΕΣΠΑ (Χωρίς να επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του δήμου),απασχολεί δύο υπαλλήλους και ρόλος του είναι να υποστηρίξει τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και να οργανώσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προγράμματα κοινωνικής αλληλεγγύης στον Δήμο Δεσκάτης.

β)Ιδρύσαμε τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ)

Μία δομή χρηματοδοτούμενη 100% από το ΕΣΠΑ ,μέσω του προγράμματος «εναρμόνισης οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» δημιουργώντας έξι θέσεις εργασίας και προσφέροντας παράλληλα ευκαιρίες δημιουργικής απασχόλησης για τα παιδιά των δημοτικών σχολείων.

Παράλληλα συνεχίζουμε να λειτουργούμε αποκεντρωμένες υπηρεσίες στο δημοτικό κατάστημα της δημοτικής ενότητας Χασίων για την καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων των δημοτικών διαμερισμάτων του πρώην Δήμου Χασίων.

Γ. Στον τομέα των υποδομών

1)Υδρεύσεις

α)Εντάξαμε την αντικατάσταση του δίκτυου ύδρευσης καθώς και τον έλεγχο του δικτύου με τηλεμετρία, του δημοτικού διαμερίσματος Δεσκάτης στο ΕΣΠΑ και σύντομα θα αρχίσει η υλοποίηση του έργου

β) Δώσαμε λύση στο πρόβλημα της ύδρευσης του δημοτικού διαμερίσματος Τρικοκκιάς συνδέοντας στο δίκτυο ύδρευσης υφιστάμενη γεώτρηση η οποία παρέμενε επί χρόνια ανενεργή

γ) Κατασκευάσαμε το περιφερειακό δίκτυο ύδρευσης του δημοτικού διαμερίσματος Δήμητρας σε αντικατάσταση παλαιού και φθαρμένου(προϋπολογισμού 171.000)

δ) Εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση από τη ΔΕΗ για την ανόρυξη εφεδρικής γεώτρησης ύδρευσης για το Δημοτικό Διαμέρισμα της Παλιουριάς και σύντομα προχωράμε στην κατασκευή της(προϋπολογισμού 200.000).

ε) Εξασφαλίσαμε την χρηματοδότηση από την Περιφέρεια ύψους 78.000 ευρώ για την σύνδεση υφιστάμενης γεώτρησης με το δίκτυο ύδρευσης του Δημοτικού Διαμερίσματος Δασοχωρίου και σύντομα δημοπρατείται το έργο .

στ) Δημοπρατήσαμε το έργο αντικατάστασης του  εξωτερικού δικτύου ύδρευσης με παράκαμψη του υδατόπυργου στο Δημοτικό Διαμέρισμα Καρπερού(προϋπολογισμού 461.000).

ι) Δημοπρατούμε άμεσα την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης στα Δημοτικά Διαμερίσματα Παλιουριάς -Παναγιάς(προϋπολογισμού 505.000).

Ακόμη δρομολογήσαμε την εκπόνηση μελετών και την ανόρυξη υδρευτικών γεωτρήσεων στα Δημοτικά Διαμερίσματα :Ανοιξης , Παρασκευής ,Κατάκαλης και Καρπερού

  1. Οδοποιία.Εκτός από το αγροτικό ΔΙΚΤΥΟ που αναφέρθηκε, κατασκευάσαμε αρκετά χιλιόμετρα δημοτικού δικτύου ,διευκολύνοντας και βελτιώνοντας τις καθημερινές μετακινήσεις των δημοτών . Σημαντικότερες από τις παρεμβάσεις μας ήταν η σύνδεση των Δημοτικών Διαμερισμάτων Τρικοκκιάς ,Τριφυλλίου και Κατάκαλης με το επαρχιακό Δίκτυο Δεσκάτης -Γρεβενών μειώνοντας την απόστασή τους από την Δεσκάτη στο μισό .Επίσης την κατασκευή της παράκαμψης Παλιουριάς ,Δήμητρας και Καρπερού ώστε να αποφεύγονται προβλήματα από τη διέλευση των αυτοκινήτων μέσα από τα Δημοτικά Διαμερίσματα και να μειωθεί η απόσταση προς την Εγνατία και τα Γρεβενά. Ακόμη ασφαλτοστρώθηκαν και αρκετοί δρόμοι εντός των δημοτικών διαμερισμάτων της Δεσκάτης και της Κατάκαλης.
  2. Εντάξαμε στο ΕΣΠΑ την τηλεθέρμανση των δημοτικών κτιρίων Δεσκάτης με βιομάζα και συναφείς πηγές όπως είναι το φυσικό αέριο(Προϋπολογισμού 1.500.000).
  3. Επίσης εντάξαμε τις ενεργειακές αναβαθμίσεις όλων των σχολείων του Δήμου μας (Προϋπολογισμού 1.500.000).
  4. Καταθέσαμε πρόταση στο πρόγραμμα επανάχρησης της δημοτικής ακίνητης περιουσίας για το κτίριο του «Μύλου» στη ΔΕΣΚΑΤΗ (Προϋπολογισμού 1.300.000).
  5. Υποβάλαμε πρόταση ενεργειακής αναβάθμισης με χρήση ΑΠΕ για το κλειστό γυμναστήριο Δεσκάτης.
  6. Εξασφαλίσαμε 400.000 ευρώ από το πράσινο ταμείο και το Υπουργείο Εσωτερικών ( πρόγραμμα Φιλόδημος) για τις παιδικές χαρές και προχωρούμε άμεσα σε δημοπράτηση.
  7. Εξασφαλίσαμε από την Περιφέρεια χρηματοδότηση 172.000 ευρώ για την συντήρηση σχολείων και 140.000 για την κατασκευή τοίχου αντιστήριξης στο Γυμνάσιο ΚΑΡΠΕΡΟΥ
  8. Αθλητικές υποδομές α) Κατασκευάσαμε κερκίδες στο γήπεδο Καρπερού Β) Εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση 145.000 € από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και ήδη ολοκληρώνουμε το έργο της αποκατάστασης ζημιών στο κλειστό γυμναστήριο Δεσκάτης Γ) Εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση ύψους 75.000 € από τη Γενική Γραμματεία αθλητισμού για την αποκατάσταση των ζημιών του ταρτάν στο δημοτικό στάδιο Δεσκάτης δ)Αποκαταστήσαμε τμήμα της περίφραξης στο δημοτικό στάδιο Παλιουριάς , και ολοκληρώνουμε έργα στα αποδυτήρια του δημοτικού Σταδίου Τριφυλλίου, Δήμητρας και Καρπερού με χρηματοδότηση από την Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών. Δ )στον τομέα του πολιτισμού- αθλητισμού- τουρισμού: Σημαντικό είναι το έργο που παράχθηκε σε αυτούς τους τομείς ,με τη διοργάνωση αθλητικών οργανώσεων όπως είναι τα Κωνσταντίνεια run deskati, αγώνες πέντε επί πέντε ,πανελλήνιο πρωτάθλημα αλεξίπτωτου πλαγιάς, Αναβίωση ηθών και εθίμων ,διοργάνωση διεθνών φεστιβάλ παραδοσιακών χορών , Περιηγήσεων στη φύση με εντούρο μηχανές και οχήματα 4χ4,(Εντούρο Χασίων Κατάκαλης, Γη ΜΟΝΔΑΙΑΤΩΝ ) πάντα σε συνεργασία με τους αθλητικούς συλλόγους και τους πολιτιστικούς φορείς του τόπου μας. Ακόμα κάναμε δορυφορική αποτύπωση των μονοπατιών του Δήμου Δεσκάτης, εκδώσαμε οδηγό με τα αξιοθέατα της περιοχής , εκδώσαμε Βιβλίο σε συνεργασία με τον κ. Αντώνη Μπουσμπούκη με τα βότανα της Δεσκάτης. Επίσης εκδώσαμε Βιβλίο σε συνεργασία με τον ΕΜΟΔ και τον ιστορικό ερευνητή κ. Σπανό Κώστα με τα παραδοσιακά παιχνίδια της Δεσκάτης. Κατασκευάσαμε αναμνηστικό που αναπαριστά το έθιμο της Ανδρομάνας το οποίο φιλοτέχνησε ο συμπατριώτης μας κ. Χρ.Μπουρονίκος. Ενώ αποτελούμε και ιδρυτικό μέλος του Γεωπάρκου Τηθύος Γρεβενών- Κοζάνης. Ακόμη αξιοποιούμε με τον καλύτερο τρόπο ευκαιρίες που δίνει το πρόγραμμα ολοκληρωμένων χωρικών επενδύσων καθώς και το πρόγραμμα LEADER  για να κατασκευάσουμε υποδομές και χώρους αναψυχής στις παραλίμνιες περιοχές του Ιλαρίωνα συνθέτοντας ένα ανταγωνιστικό τουριστικό προϊόν. -Θα θέσετε υποψηφιότητα εκ νέου για τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές;Πιστοί στις δεσμεύσεις μας απέναντι στους πολίτες, δυναμικά συνεχίζουμε προγραμματίζοντας σημαντικά έργα για τον Δήμο μας και δημιουργώντας τις συνθήκες για μια αναπτυξιακή προοπτική και ένα καλύτερο αύριο. Με όρεξη ,μεράκι και μεθοδικότητα , έχοντας την κοινωνία στο πλευρό μας ,να μας ελέγχει αλλά και να δυναμώνει την προσπάθεια μας ,σας ανακοινώνω ότι θα είμαι εκ νέου υποψήφιος στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019. Έχοντας συνεργάτες ενεργούς πολίτες με όραμα και αγάπη για το Δήμο μας που επιθυμούν να πλαισιώσουν αυτή την προσπάθεια.Πολίτες που πιστεύουν στις δυνατότητες ανάπτυξης της περιοχής μας και είναι πρόθυμοι να αγωνιστούν για ένα καλύτερο αύριο.Γιατί τίποτα δεν είναι αδύνατο όταν το πιστεύεις πραγματικά ….και εμείς πιστεύουμε στις δυνατότητες του Δήμου Δεσκάτης .Πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο Δήμος μας μπορεί και πρέπει να πάει ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΜΠΡΟΣΤΑ. Σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη και την δύναμη που μας δίνετε…..-Σας ευχαριστώ για τον χρόνο που αφιερώσατε και την παράθεση των απόψεών σας-Κι εγώ σας ευχαριστώ.