Παρουσία της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου θα πραγματοποιηθεί η έναρξη των εργασιών του 4ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας», το οποίο θα διεξαχθεί από 8-15 Ιουλίου 2018, στην Ερμούπολη της Σύρου.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, το οποίο ανακοινώθηκε από την Επιστημονική και Οργανωτική Επιτροπή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα απευθύνει ομιλία, τη Δευτέρα 9 Ιουλίου, προς τους φοιτητές και τους Καθηγητές  με τίτλο «Από την επαλήθευση στην επιλάθευση. Το χρονικό της επιστημολογικής εξέλιξης από τους Προσωκρατικούς ως την εποχή μας».

Το πρόγραμμα που οργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων – Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών με τη στήριξη του Centre Culturel Hellénique του Παρισιού και σε συνεργασία με το Γαλλικό Τμήμα του Ομίλου Ευρωπαϊκού Τύπου (Club de la Presse Européenne, Paris) τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου. Θα πραγματοποιηθεί σε συνέργεια με τον δήμο Σύρου-Ερμούπολης και την υποστήριξη της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου.

Το 4ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο φέρει φέτος τον ειδικότερο τίτλο:

Το λάθος στη γλώσσα και την επικοινωνία.

Η προσφορά και η δυναμική της παρέκκλισης.

Σε αυτό θα διδάξουν κορυφαίοι Καθηγητές Γλωσσολογίας αλλά και άλλων συναφών γνωστικών αντικειμένων από την Ελλάδα, την Αμερική και τη Βραζιλία, καθώς και διακεκριμένοι δημοσιογράφοι και καλλιτέχνες. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης πλούσιες πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες και εκδηλώσεις (Δείτε αναλυτικά το σχετικό αρχείο). Χορηγοί επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ Α.Ε., το Κανάλι της Βουλής και η πανκυκλαδική εφημερίδα Κοινή Γνώμη.

Επίσης, στο πλαίσιο του προγράμματος θα παρουσιαστεί στις 9 Ιουλίου και το βιβλίο του  Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου Στο λίκνο του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού. Οι συμβολισμοί της Σκεπτομένης Αθηνάς που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gutenberg. Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι κ.κ. Γεώργιος Δ. Καψάλης, Πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος Β’, Ιωάννης Πετρόπουλος, Διευθυντής Κέντρου Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Γιάννης Μαμάης, υπεύθυνος εκδόσεων Gutenberg. Την παρουσίαση θα συντονίσει η κ. Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, Επίκ. Καθηγήτρια Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Ακαδημαϊκή Διευθύντρια 4ου Δ.Θ.Π., ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει ο κ. Γιώργος Μαραγκός, Δήμαρχος Σύρου.

Το 4ο. Δ.Θ.Π. προσφέρει πιστοποιητικά αναγνώρισης συμμετοχής και εκπαιδευτικό υλικό στους συμμετέχοντες. Επιπλέον, περιλαμβάνει πλούσιες πολιτιστικές δραστηριότητες και εκπαιδευτικές εκδρομές.

*Οι εγγραφές συνεχίζονται. Πληροφορίες και υποβολή βιογραφικών/αιτήσεων εγγραφών: κ. Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, Επιστημονικώς Υπεύθυνη Έργου, Επίκ. Καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Ελληνικής Γλώσσας Π.Τ.Ν. Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, nitsi@cc.uoi.gr

Πρόγραμμα 4ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου

Το λάθος στη γλώσσα και την επικοινωνία.

Η προσφορά και η δυναμική της παρέκκλισης.

Ερμούπολη, Σύρος

8-15 Ιουλίου 2018

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων – Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών σε συνεργασία με το Γαλλικό Τμήμα του Ομίλου Ευρωπαϊκού Τύπου (Club de la Presse Européenne, Paris) και τη στήριξη του Centre Culturel Hellénique του Παρισιού

Υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου.

Με τη συνέργεια του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

Με την υποστήριξη της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου

Κυριακή 8 Ιουλίου

11.30 και εξής: Άφιξη σπουδαστών/σπουδαστριών στην Ερμούπολη και μετάβαση στον γραφικό οικισμό του Φοίνικα.

20.00: Υποδοχή των συμμετεχόντων/συμμετεχουσών στο Πρόγραμμα από την Ακαδημαϊκή Διευθύντρια του προγράμματος κ. Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη και τον Ειδικό Σύμβουλο κ. Γιάννη Μαμάη. Δεξίωση γνωριμίας στο ξενοδοχείο «Ολύμπια» στον Φοίνικα της Σύρου.

Δευτέρα 9 Ιουλίου

08.00: Πρωινό. Ενημέρωση από τους Συντονιστές για το ημερήσιο πρόγραμμα εισηγήσεων και επισκέψεων.

Πινακοθήκη Κυκλάδων

09.30 – 10.30: Γεώργιος Δ. Καψάλης, Πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καθηγητής Ελληνικής Φιλολογίας

Γιατί αλλάζει η ορθογραφία της γλώσσας μας – Παραδείγματα – Λεξικά.

10.30-11.30: Ιωάννης Πετρόπουλος, Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Διευθυντής Κέντρου Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος Πανεπιστημίου Χάρβαρντ

Περιπτώσεις αντιμετώπισης του λάθους ως παρέκκλισης κατά την  αρχαιότητα.

11.30-11.45: Σύντομο  διάλειμμα – Καφές.

11.45-12.30: Ομιλία της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου στους Καθηγητές και στους φοιτητές του 4ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου.

Από την επαλήθευση στην επιλάθευση. Το χρονικό της επιστημολογικής εξέλιξης από τους Προσωκρατικούς ως την εποχή μας.

12.30: Αναχώρηση για το ιστορικό έμβλημα της Σύρου, Δημοτικό Θέατρο Απόλλων

Δημοτικό Θέατρο Απόλλων

13.00: Παρουσίαση του βιβλίου Στο λίκνο του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού. Οι συμβολισμοί της «Σκεπτομένης Αθηνάς» της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου.

Χαιρετισμός: Γιώργος Μαραγκός, Δήμαρχος Σύρου

Ομιλητές:

Γεώργιος Δ. Καψάλης, Πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’

Ιωάννης Πετρόπουλος, Διευθυντής Κέντρου Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος Πανεπιστημίου Χάρβαρντ

Γιάννης Μαμάης, υπεύθυνος εκδόσεων Gutenberg

Συντονισμός εκδήλωσης: Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, Επίκ. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Ακαδημαϊκή Διευθύντρια 4ου Δ.Θ.Π.

15.00-19.00: Ελεύθερο πρόγραμμα.

20.00: Επίσκεψη στον μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου και ξενάγηση στο Μουσείο του Μάρκου Βαμβακάρη.

21.00: Ρεμπέτικη βραδιά στην πλατεία, με το σχήμα Εν Χορδαίς (λαϊκοί σολίστες και μικρά παιδιά), του πυρήνα εκμάθησης λαϊκής μουσικής του Σταύρου Ξαρχάκου. Μικρό κέρασμα εκ μέρους της Σχολής στους φοιτητές/φοιτήτριες του προγράμματος.

Τρίτη 10 Ιουλίου

08.00: Πρωινό. Ενημέρωση από τους Συντονιστές για το ημερήσιο πρόγραμμα εισηγήσεων και επισκέψεων.

Πινακοθήκη Κυκλάδων

09.30-10.45: Ζωή Γαβριηλίδου, Κοσμήτωρ Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Καθηγήτρια Θεωρητικής Γλωσσολογίας

Λάθος, νόρμα, κανόνας: το γλωσσικό λάθος και η συμβολή του στο πέρασμα από τη μια γλωσσική δομή στην άλλη.

10.45 – 12.00: Πηνελόπη Βουγιουκλή Καμπάκη, Καθηγήτρια Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας Πανεπιστημίου Θράκης, Αν. Πρόεδρος Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας

Η βαρύτητα  του λάθους: μια ασαφής περιοχή.

12.00-12.15: Σύντομο διάλειμμα – Καφές

12.15-13.15: Ιωάννης Στεφανίδης, Καθηγητής Ιατρικής, πρ. Πρόεδρος Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Τα λάθη στην επικοινωνιακή διαχείριση των ιατρικών λαθών.

13.15 – 14.15: Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, Επίκ. Καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Ελληνικής Γλώσσας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Fellow in Comparative Studies, CHS – GR, Harvard University

Τα «λάθη» του σήμερα, κανόνας του αύριο;

Συγκρότηση ομάδων εργασίας φοιτητών – Workshop.

14.45: Γεύμα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης προς τιμήν των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα στο γραφικό εστιατόριο «Λιμανάκι» στον Φοίνικα. Συνάντηση των σπουδαστών/στριών με τον Δήμαρχο κ. Γιώργο Μαραγκό.

16.00-19.00 Ελεύθερο πρόγραμμα.

20.00: Επίσκεψη στην Ιερά Μητρόπολη Σύρου και συνάντηση με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Δωρόθεο Β΄.

20.30: Συναυλία κλασσικής μουσικής του Π. Τιμπόρις στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αιγαίου (“Famous Opera Arias and Popular Songs. Presented by the Greek Opera Studio of the Festival of the Aegean”), αφιερωμένη στους σπουδαστές του Θερινού Πανεπιστημίου.

Τετάρτη 11 Ιουλίου

08.00: Πρωινό. Ενημέρωση από τους Συντονιστές για το ημερήσιο πρόγραμμα εισηγήσεων και επισκέψεων.

Πινακοθήκη Κυκλάδων

09.30-10.30: Κώστας Τσιάνος, Αντιπρόεδρος Δ.Σ. Εθνικού Θεάτρου, δημιουργός-σκηνοθέτης Θεσσαλικού Θεάτρου, τ. Καλλιτεχνικός Διευθυντής Κ.Θ.Β.Ε

Το λάθος επί σκηνής

10.30-11.45: Ευαγγελία Θωμαδάκη, Αναπλ. Καθηγήτρια Θεωρητικής Γλωσσολογίας Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης

Λάθη, κανόνες και γλωσσική κατάκτηση.

11.45 – 12.00: Σ ύ ν τ ο μ ο  δ ι ά λ ε ι μ μ α – Κ α φ έ ς

12.00 – 13.00: Ναπολέων Μήτσης, Ομότιμος Καθηγητής Γλωσσολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Το γραμματικό σύστημα ως τυπική γνώση και ως μέσο δημιουργικής χρήσης της γλώσσας: Επιχειρώντας τη διάκριση μεταξύ γλωσσικού και επικοινωνιακού λάθους.

13.00 – 14.00: Γιάννης Μαμάης, καλλιτεχνικός υπεύθυνος εκδόσεων Gutenberg.

Λάθη αισθητικής. Μικρές ιστορίες καθημερινής αντίστασης.

14.00-14.30: Συνάντηση ομάδων εργασίας με τη Συντονίστρια του workshop Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη. Ορισμός θεματικών εργασιών.

15.00: Προσφορά γεύματος του δήμου Ερμούπολης – Σύρου στο παραδοσιακό εστιατόριο του Φοίνικα «Το λιμανάκι» με θέα το λιμάνι.

16.30 – 19.30:Ελεύθερο πρόγραμμα.

20.30: Ξενάγηση στο Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούποληςαπό τον υπεύθυνο  Αχιλλέα  Δημητρόπουλο. Επίσκεψη στο εργαστήριο παραγωγής παραδοσιακών προϊόντων του Κώστα Πρέκας. Προσφορά παραδοσιακών προϊόντων στους φοιτητές.

21.30: ’Κ.Π. Καβάφης – απέξω και τραγουδιστά’’. Θεατρική παράσταση της «Ομάδας Καβάφη» του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Σύρου, αφιερωμένη στο 4ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο. Κηπάριο Ι.Ν. Μεταμορφώσεως.

Πέμπτη 12 Ιουλίου

08.00: Πρωινό. Ενημέρωση από τους Συντονιστές για το ημερήσιο πρόγραμμα εισηγήσεων και επισκέψεων.

Πινακοθήκη Κυκλάδων

09.30-10.45: Κώστας Ντίνας, Καθηγητής Γλωσσολογίας – Ελληνικής Γλώσσας και Διδακτικής της Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

«Επέστρεφε»!: Λογοτεχνικές «ανορθογραφίες;

10.45-12.00: Γιώργος Ξυδόπουλος, Αναπλ. Καθηγητής Γενικής Γλωσσολογίας Πανεπιστημίου Πατρών

Μια διεισδυτική ματιά στα γλωσσικά “λάθη” στα ελληνικά.

12.00-12.15:Σ ύ ν τ ο μ ο  δ ι ά λ ε ι μ μ α – Κ α φ έ ς

12.15-13.15: Λίνα Ρόζη, Επίκ. Καθηγήτρια Θεατρολογίας Πανεπιστημίου Πατρών, Fellow in Comparative Studies, CHS – GR, Harvard University

Το λάθος στην επικοινωνία ως μηχανισμός του θεάτρου: από τις κωμωδίες της παρεξήγησης στην τραγωδία της γλώσσας.

13.15- 13.45: Αλληλεπίδραση ομάδων εργασίας. Υποβολή προτάσεων θεμάτων για παρουσίαση στη Συντονίστρια.

13.45-19.30: Ε λ ε ύ θ ε ρ ο  π ρ ό γ ρ α μ μ α.

20.30: Ξενάγηση στο Δημαρχείο Ερμούπολης-Σύρου από ομάδα μικρών ξεναγών που δραστηριοποιείται στο νησί.

21.15: “Aegean Cuisine”. Δείπνο Επιμελητηρίου Κυκλάδων προς τιμήν των συμμετεχόντων/συμμετεχουσών στο πρόγραμμα.

Παρασκευή 13 Ιουλίου

08.00: Πρωινό. Ενημέρωση από τους Συντονιστές για το ημερήσιο πρόγραμμα εισηγήσεων και επισκέψεων.

Πινακοθήκη Κυκλάδων

09.30-10.45: Ευγενία Μαγουλά, Αναπλ. Καθηγήτρια Γλωσσολογίας ΕΚΠΑ

Θέματα προφοράς της Ελληνικής: ποικιλία και  δυναμική της μεταβολής

10.45 – 11.15: Συνάντηση ομάδων εργασίας με τη Συντονίστρια. Αλληλεπίδραση.  Ορισμός επικεφαλής παρουσιάσεων εργασιών ομάδων και οριστικοποίηση περιεχομένου.

11.15- 11.45: Σ ύ ν τ ο μ ο  δ ι ά λ ε ι μ μ α – Κ α φ έ ς

11.45-13.00:

Γιάννης Καπάκης, Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Υπουργείου Εσωτερικών

Η σημασία της επικοινωνίας κατά τη διαχείριση κρίσεων

Γρηγόρης Πρεζεράκος, Αντιπτέραρχος, Διευθυντής  Στρατιωτικού Γραφείου της Προεδρίας της Δημοκρατίας

Επικοινωνιακή Διαχείριση Κρίσεων από τις Ένοπλες Δυνάμεις

Συντονισμός: Γιάννης Μαμάης

13.00-14.15: Λάκης Λαζόπουλος, ηθοποιός, σατιρικός συγγραφέας

Η επικοινωνία του ψεύδους

14.15 και εξής: Ελεύθερο πρόγραμμα στην Ερμούπολη.

Σάββατο 14 Ιουλίου

08.00: Πρωινό. Ενημέρωση από τους Συντονιστές για το ημερήσιο πρόγραμμα εισηγήσεων και επισκέψεων.

Πινακοθήκη Κυκλάδων

09.30-11.00: Αλεξία Κουλούρη, Υπεύθυνη Ενημέρωσης στην Τηλεόραση της Βουλής

Τα fakenews και η σύγχρονη διαδικτυακή προπαγάνδα. Η περίπτωση της ρητορικής του Τράμπ.

Κωνσταντίνα Δημητρούλη, Δημοσιογράφος ΕΡΤ, Δρ. Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Οι μηχανισμοί αντιμετώπισης των fake news

Συντονισμός: Τέτα Βαρλάμη, Δημοσιογράφος, Διευθύντρια πανκυκλαδικής εφημερίδας Κοινή Γνώμη.

11.00-11.30 Σ ύ ν τ ο μ ο  δ ι ά λ ε ι μ μ α – Κ α φ έ ς

11.30 – 12.45: Nicolas Prevelakis, Assistant Director of Curricular Development at the Center for Hellenic Studies and Lecturer on Social Studies, Committee on Degrees in Social Studies, Harvard University.

Μπορεί η ενσυναίσθηση να μας γλιτώσει από λάθη;

12.45-14.45: Βrainstorming. Ανατροφοδότηση και παρουσίαση εργασιών των σπουδαστών.

Συζητητές:

Κατερίνα Πλακίτση, Πρόεδρος Π.Τ.Ν. Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καθηγήτρια

Fernanda Lemos De Lima, Αναπλ. Καθηγήτρια Διδασκαλίας Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, Rio De Janeiro University

Γιάννης Μαμάης, εκδότης

Συντονισμός:Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη

14.45-19.30 Ελεύθερο πρόγραμμα.

20.00: Γεύμα προς τιμήν των συμμετεχόντων/συμμετεχουσών στο πρόγραμμα στην Ερμούπολη.

21.30: Επίσκεψη και ξενάγηση στο θέατρο Απόλλων (Μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνου). Συναυλία έντεχνης μουσικής από την Ορχήστρα των Κυκλάδων του Νίκου Κυπουργού, αφιερωμένη στους σπουδαστές του Θερινού Πανεπιστημίου. Τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν για την ενίσχυση των πολιτιστικών δράσεων τοπικών συλλόγων του νησιού.

Κυριακή 15 Ιουλίου

08.00: Πρωινό. Αποχαιρετισμός μεταξύ των έμψυχων συντελεστών του προγράμματος και των συμμετεχόντων/συμμετεχουσών. Λήξη προγράμματος.

*Στον χώρο της Πινακοθήκης των Κυκλάδων θα λειτουργήσει έκθεση έργων του εικαστικού Βασίλη Πράπα.

*Για ενδεχόμενες μικρο – αλλαγές στο πρόγραμμα θα υπάρχει έγκαιρη ενημέρωση.

Source: LarissaNet