Με την πίστη της να πηγάζει από την ανακάλυψη και όχι από την αποκάλυψη, αν και πολλές φορές ακροβατεί ανάμεσα στην επιστήμη και τη μεταφυσική, προσπαθώντας να συνταιριάξει αυτά τα δύο «παράλληλα σύμπαντα», για να μετατρέψει τις εξισώσεις σε ποιητικές μεταφορές, τις αλληγορίες σε κβαντικές χορδές, η εικαστικός Ειρήνη Παγώνη – Λούτη παρουσιάζει την ατομική της έκθεση «H τυχαιότητα, η σύμπτωση και τα σημεία».

Η έκθεση της διακεκριμένης με διεθνή βραβεία καλλιτέχνιδας παρουσιάζεται στην γκαλερί Dépôt (Νεοφύτου Βάμβα 5 – Κολωνάκι), έως τις 19 Μαΐου, με ελεύθερη είσοδο.

«Όλα είμαστε ΕΝΑ»

Η Ειρήνη Παγώνη – Λούτη μάς αναφέρει χαρακτηριστικά: «Χρησιμοποιώ φύλλα αλουμινίου σαν τον βασικό μου καμβά, τα οποία επεξεργάζομαι χρωματικά με ακρυλικά, λάδια, σμάλτα, και συνθέτω – ανάλογα με αυτό που θέλω να εκφράσω – με δέρμα, ύφασμα και νήματα. Επέλεξα αυτό το υλικό (αλουμίνιο), από την ιδιότητά του να παγιδεύει, να ελευθερώνει, να αντανακλά, να αλλάζει, να μεταμορφώνει, να μετουσιώνει το φως, όχι μόνον στο φυσικό πεδίο, αλλά και στο ιδεολογικό. Το φως, ως σκοπό ζωής, αντίληψης και θέσης.

Η παλέτα μου σχεδόν μονοχρωματική, αλλά σε χιλιάδες τόνους. Το χρώμα μου πάντα καθαρό, διαυγές. Δεν κάνω ποτέ προσχέδια, δεν κρατώ ποτέ σημειώσεις. Ούτε όταν πρέπει να γράψω ένα κείμενο για κάτι συγκεκριμένο. Όλα όσα κατακλύζουν τη σκέψη μου τα κρατώ στο μυαλό μου, μέχρι τη στιγμή που αρχίζω να υλοποιώ το κάθε τι. Μέχρι τη στιγμή που θα πάρω τα πινέλα μου ή θα χτυπήσω το πρώτο πλήκτρο του υπολογιστή μου. Τα προσχέδια, οι σημειώσεις είναι δεσμευτικές, περιοριστικές καταστάσεις, αφού, τελικά, σαν στοιχεία του σύμπαντος, υπαγόμαστε στους νόμους της τυχαιότητας. Πιστεύω ότι αυτό που πραγματικά πρέπει να γίνει, μέσα από αυτήν τη διαδικασία της χαοτικής τυχαιότητας – τάξης, θα προκύψει.

Οι φόρμες μου είναι σύνθεση πολλών άπειρων σημείων. Πολλά άπειρα σημεία, κατακερματισμένα, που συνδέονται και συντίθενται σε σχήματα γεωμετρικά ή οργανικά, σαν να συμβαίνει από σύμπτωση ταυτόχρονη εμφάνιση πολλών γεγονότων σε μία συγκεκριμένη διάσταση.

Οι φιγούρες, που αποτελούν τμήμα του concept αυτής της έκθεσης, έχουν ακριβώς την ίδια λογική, την ίδια αναζήτηση, την ίδια οπτική με τα “κατακερματισμένα”. Φανταστείτε αυτά τα μικρά διαστάσεων έργα στο πλεξιγκλάς, αυτές οι φιγούρες, να κατακερματισθούν και μετά να επανασυνδεθούν, φυσικά σε πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις. “Eν το παν”, ας μην το ξεχνάμε αυτό ποτέ. Όλα είμαστε ΕΝΑ».

Πληροφορίες

Γκαλερί Dépôt: Νεοφύτου Βάμβα 5 – Κολωνάκι, τηλ.: 210 3648174. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή: 14:00 – 20:00, Σάββατο: 11:00 – 15:00, Κυριακή: κλειστά, Δευτέρα: κατόπιν ραντεβού.

Πηγή: naftemporiki.gr