Υπό το βάρος της ΔΕΗ, της Folli Follie και της Alpha Bank βρίσκεται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και προσπάθησε να απορροφήσει τις πιέσεις, από τις 13:00 υποκύπτει, υποχωρώντας προς τις 810 μονάδες.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 1,15% στις 812,32 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 16 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 20,8 εκατ. τεμάχια. Απώλειες 1,18% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.122,42 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 1,45% στις 979,69 μονάδες.

...

Η περίπτωση της ΔΕΗ φαίνεται ότι βρίσκεται στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης, καθώς η μετοχή σημειώνει απώλειες ανώτερες του 9%, διευρύνοντας έτσι την πτώση του Μαΐου σχεδόν στο 23%. Αν και η διοίκηση της εισηγμένης κατήγγειλε πρακτικές υποτιμητικής κερδοσκοπίας, η αγορά δεν μπορεί να ξεπεράσει τη νέα έκθεση της McKisneyγια την αναδιάρθρωσή της, η οποία φέρνει στο φως πτυχές που δείχνουν ότι ο στόχος της εξυγίανσης αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις.

Στο μεταξύ η αγορά βλέπει ότι αν και η κυβέρνηση έχει ένα περιθώριο το πολύ 14 ημερών για να πετύχει αυτήν την πρώτη συμφωνία για τα 88 προαπαιτούμενα, η πρόοδος προς το παρόν βρίσκεται σε… εμβρυϊκό στάδιο, με μόλις τρία να είναι έτοιμα με βάση την κατάσταση που αποτύπωναν διαπραγματευτικές πηγές την Τρίτη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Capital.gr, τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών είναι ήδη εδώ και από σήμερα «σκανάρουν» τα… πάντα: από τις δημοσιονομικές επιδόσεις και το πλήγμα που έχει δεχθεί η ανάπτυξη, μέχρι την πρόοδο σε κάθε ένα από τα προαπαιτούμενα, την κατάσταση στον τραπεζικό τομέα, σε κρίσιμες ΔΕΚΟ και στις ιδιωτικοποιήσεις.

Σήμερα ωστόσο γίνονται και τα αποκαλυπτήρια για τις προθέσεις υπουργών της Ευρωζώνης και των Θεσμών αναφορικά με την τέταρτη αξιολόγηση και όχι μόνο. Στις Βρυξέλλες συνεδριάζει το Euroworking Group με βασικό θέμα, σύμφωνα με πληροφορίες, την τέταρτη αξιολόγηση αλλά και δύο ακόμα πιθανά θέματα συζήτησης: το χρέος και τη στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Στo EWG θα επιχειρηθεί να συζητηθούν και τα μεγάλα ζητήματα του χρέους (για τα οποία εκφράζει ενστάσεις ο γερμανικός άξονας και ζητά ενισχυμένη εποπτεία και δεσμεύσεις/προαπαιτούμενα με τα οποία θα συνδέονται αποφάσεις για το χρέος που θα ληφθούν στο μέλλον), αλλά και η στάση που θα τηρήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τελικά κατά πόσο θα θελήσει να ενεργοποιήσει το πρόγραμμά του.

Εκτός της ΔΕΗ, στο -6,51% βρίσκεται και η Folli Follie, με την Alpha Bank να δέχεται επίσης πιέσεις, κινούμενη με απώλειες 2,60%. Άνω του 1% είναι η πτώση σε Τιτάν, ΟΛΠ, Μυτιληναίο, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Jumbo, ΕΧΑΕ, ΟΤΕ, Πειραιώς και Βιοχαλκο.

Ήπια πτωτικά κινούνται οι Grivalia, Aegean, Λάμδα, ΟΠΑΠ, Σαράντης, Eurobank, Εθνική, ΕΕΕ και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ μόλις τρεις μετοχές του FTSE 25, οι Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια και ΕΥΔΑΠ κινούνται σε θετικά εδάφη, χωρίς τα κέρδη του να ξεπερνούν το 0,5%.

Πηγή: capital.gr