Δεν είχαμε πράγματι καμία πρόθεση να σχολιάσουμε πρόσφατα συνεχή δημοσιεύματα της μείζονος αντιπολίτευσης που παρότι δημοσίως παραδέχεται ότι «δεν καταλαβαίνει», κάτι που το έχουν διαπιστώσει οι συνδημότες μας, εξακολουθεί να υιοθετεί την τακτική της «λάσπης στον ανεμιστήρα» που χρησιμοποιεί εδώ και αρκετό καιρό.

Για ακόμη μια φορά σε μικρό χρονικό διάστημα, σχετικά με το ζήτημα της συντήρησης των οχημάτων, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας επιχειρεί να αφήσει υπονοούμενα θεωρώντας ατυχώς ότι «πες πες κάτι θα μείνει.»

Όμως, ο δημόσιος λόγος πρέπει να τεκμηριώνεται. Ας δούμε τα πράγματα με τη σειρά:

Αυτοί που «καταγγέλλουν» και μιλούν για «μπάγκες στον αέρα» προφανώς θέλουν να ξεχάσει ή να μην μάθει ο κόσμος την «προίκα» που παρέδωσαν στο Δήμο Σοφάδων. Να του τα θυμίσουμε λοιπόν. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το συμβασιοποιημένο χρέος προς προμηθευτές στις 31/8/2014 άγγιζε το 1.000.000 ευρώ. Και για να είμαστε ακριβείς ανέρχονταν σε 934.315,49 ευρώ!! Σήμερα, με σαφή σχεδιασμό και νοικοκύρεμα το χρέος αυτό δεν ξεπερνά τα 400.000 ευρώ και είναι διαρκώς μειούμενο.

Να του θυμίσουμε παράλληλα ότι οι δικαστικές απαιτήσεις προς το Δήμο, προσέγγιζαν τα 3,5 εκατ. ευρώ! Η σημερινή Δημ. Αρχή, αξιοποιώντας κάθε χρηματοδοτική ευκαιρία, με ορθολογισμό και προγραμματισμό, ήδη αποπλήρωσε το χρέος προς τη ΔΕΗ, προς το ΚΤΕΛ, την ΑΝΚΑ, προμηθευτές, εργαζόμενους κλπ, μειώνοντας αισθητά τις υποχρεώσεις που «κληρονόμησε».

Επίσης να του υπενθυμίσουμε ότι τα αποθεματικά του Δήμου, «η μπάγκα» που αναφέρει, ανέρχονται σήμερα στο ποσό των 3,5 εκατ. ευρώ όταν τα παραλάβαμε στα 2,2 εκατ. ευρώ. Όπως επίσης να του υπενθυμίσουμε ότι ο Δήμος Σοφάδων αποπληρώνει κανονικά τις δόσεις των δανείων και όχι μόνο τα επιτόκια που αποτελούσε πάγια πρακτική της προηγούμενης Διοίκησης. Αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς από τα παραπάνω στοιχεία, ότι ο Δήμος Σοφάδων, σε συνθήκες μνημονίων, αποπληρώνει τις υποχρεώσεις του και αυξάνει τα χρηματικά του διαθέσιμα ώστε να μπορεί να προχωράει σε μεγαλύτερης κλίμακας έργα και δράσεις.

Κι όλα αυτά παρότι είναι γνωστό πως η μείωση των ΚΑΠ ξεπέρασε το 60%, παρότι από το 2015 ο Δήμος δεν εισπράττει 540.000 ευρώ ετησίως από τις υποχρεώσεις του κράτους προς την αυτοδιοίκηση, παρότι περάσαμε μια τριετία με μια κυβέρνηση που μας αγνοεί παντελώς.

Σήμερα όχι μόνο μειώσαμε το χρέος μας, αλλά ταυτοχρόνως υλοποιήσαμε και προγραμματίζουμε σημαντικό αριθμό έργων.

Περάσαμε δύσκολες μέρες και κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε πολλές δυσάρεστες και «περίεργες» καταστάσεις, πχ το ότι τα έσοδα του 2014 από την λαϊκή ήταν…. μηδέν (δεν γίνονταν λαϊκή;), τα έσοδα από τις γεφυροπλάστιγγες ήταν …επίσης μηδέν (άραγε δεν υπήρχαν γεφυροπλάστιγγες;), ότι το χρέος στο Σύνδεσμο Ύδρευσης ήταν 270.000 ευρώ (άρα δεν πίναμε νερό;), ότι το χρέος της ΔΕΥΑΣ ανέρχονταν στο 1.000.000 ευρώ (κανένας δεν πλήρωνε ανταποδοτικές εισφορές;) ή το χρέος προς το καλλιτεχνικό προσωπικό της μουσικής σχολής ύψους 140.000 ευρώ το οποίο και διευθετήσαμε.

Συνεπώς ο κ. Παπαδόπουλος, κρίνοντας προφανώς «εξ ιδίων τα αλλότρια», εκτός από «πολιτικός μπαταχτσής» έφερε στα πρόθυρα να δημιουργήσει και έναν «Δήμο –μπαταχτσή» που δεν ήταν συνεπής απέναντι ακόμη και σε βασικές υποχρεώσεις του.

Για όλα τα παραπάνω αλλά και πολλά ακόμη υποχρεωθήκαμε να εξορθολογήσουμε όλο το σύστημα και να βάλουμε προτεραιότητες οι οποίες ομολογουμένως δεν ήταν εύκολες, όπως πχ η είσπραξη ανεξόφλητων. Θέλουμε όμως να είμαστε χρήσιμοι και όχι πρόσκαιρα ευχάριστοι.

Πετύχαμε πολλά και το γεγονός αυτό μας κάνει περήφανους.

– Σε ότι αφορά την προσωρινή διαταγή πληρωμής, θέμα καθαρά δικαστικό και εν πολλοίς διαδικαστικό, που με απίστευτη προχειρότητα και διάθεση μικροπολιτικής η μείζονα αντιπολίτευση μετέτρεψε σε «σημαία» για να θρέψει τις πολιτικές της φιλοδοξίες, ο Δήμος Σοφάδων έκανε αυτό για το οποίο αναρωτιέται ο κ. Παπαδόπουλος. Έχοντας εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη, προστάτεψε οικονομικά και ηθικά το Δήμο. Η εντολή που έλαβε η Δημοτική Αρχή είναι να προασπίζει τα συμφέροντα του Δήμου. Και αυτό θα πράξω, ανεξαρτήτως τιμήματος, στηρίζοντας τα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας και όχι άλλου είδους συμφέροντα που ορισμένοι έχουν κατά νου. Μαθήματα ηθικής από όσους αντιπροσωπεύουν το «κακό παρελθόν», το παρελθόν του χρέους, δεν δεχόμαστε. Και επειδή έχει ασθενή μνήμη να του θυμίσουμε ότι η μία και μοναδική φορά στα χρονικά του Δήμου που έγινε, όχι μπλοκάρισμα αλλά κατάσχεση λογαριασμών, ήταν επί της θητείας του!

-Από όλους τους εμπλεκόμενους στο ζήτημα που προέκυψε, θα μπορούσαν ίσως να υπάρξουν καλύτεροι χειρισμοί. Άλλωστε η Δημ. Αρχή έδειξε κάθε καλή διάθεση προκειμένου να αντιμετωπιστούν θέματα από την αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας που τα δημιούργησε. Δυο προμηθευτές όμως επέλεξαν άλλο δρόμο και όχι αυτόν της συνεννόησης, δημιουργώντας εύλογα ερωτήματα στην τοπική κοινωνία. Από την άλλη, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας προτίμησε να «στοχοποιήσει» με πρακτική γκεμπελίστικης σύλληψης και λογικής. Από την αίτηση ανακοπής των 13 σελίδων απομόνωσε μια νομική ορολογία του νομικού συμβούλου του Δήμου, εκθέτοντας δυστυχώς τον αυτοδιοικητικό του ρόλο, μιας και ο ίδιος ακολουθούσε την ίδια ακριβώς διαδικασία στην ανάθεση της συντήρησης των οχημάτων. Παρέβλεψε κάθε άλλο λόγο που οδήγησε στην ορθότητα της ανακοπής-ιδίως αυτή της μη ύπαρξης απόφασης της αρμόδιας επιτροπής-και που αναλυτικά παρουσιάστηκαν στο Δημ. Συμβούλιο.

Δυστυχώς για τον ίδιο ο κόσμος ξέρει τον σωστό και συνετό τρόπο που διοικούμε και γι αυτό μας εμπιστεύεται και πάλι θα μας εμπιστευτεί. Να μην έχει καμιά αμφιβολία ότι όλοι οι αντιδήμαρχοι, δημ. Σύμβουλοι και πρόεδροι νομικών προσώπων «σκουρόχρωμοι ή ανοιχτόχρωμοι» με αίσθημα ευθύνης, προωθούν την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγραμματισμού της δημοτικής αρχής και την επίλυση ζητημάτων της καθημερινότητας του δημότη.

Και γι αυτό είμαι περήφανος.

-Σε ότι αφορά το κόστος της συντήρησης, είναι σαφώς μειωμένο σε σχέση με την προηγούμενη Διοίκηση που ετησίως άγγιζε τα 100.000. Να αναφέρουμε εδώ κάτι που «ξέχασε» να πει ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας. Η διαδικασία ως προς τις αναθέσεις που ακολουθήθηκε είναι η ίδια από το 2011.

Ως Δημοτική Αρχή δίνουμε καθημερινά απαντήσεις, χωρίς φυσικά να διεκδικούμε κανένα αλάθητο. Και θα επανέλθουμε για κάθε ζήτημα της καθημερινότητας των Δημοτών.

Πιστοί σε ξεκάθαρους όρους διαφάνειας, με ευθύνη, γνώση και οργανωμένο σχέδιο δράσης και έργων συνεχίζουμε την προσπάθειά μας. Οι δημότες μας εμπιστεύονται, και εμείς συνεχίζουμε να δουλεύουμε καθημερινά, σκληρά και υπεύθυνα!

Θάνος Σκάρλος

Δήμαρχος Σοφάδων

Source: KarditsaLive