Η Βόρεια Κορέα ανατίναξε τις σήραγγες που χρησιμοποιούνταν στις πυρηνικές δοκιμές της Πιονγκγιάνγκ, στο πλαίσιο των δεσμεύσεών της για την αποκλιμάκωση της έντασης στην κορεατική χερσόνησο.

Η Πιονγκγιάνγκ πραγματοποίησε και τις έξι πυρηνικές δοκιμές της στο πεδίο Πούνγκι-ρι, ένα σύμπλεγμα από τούνελ κάτω από το όρος Μάνταπ στο βορειο-ανατολικό τμήμα της χώρας.

Την ανατίναξη παρακολούθησαν ξένοι δημοσιογράφοι ωστόσο δεν επετράπη η παρουσία διεθνών παρατηρητών.

Η κίνηση αυτή πάντως του Κιμ Γιονγκ Ουν που εντάσσεται στο πλαίσιο της διπλωματικής προσέγγισης με τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ δεν φάνηκε να αποδίδει και λίγες ώρες μετά ο Λευκός Οίκος έδωσε στη δημοσιότητα επιστολή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προς τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν μέσω της οποίας γνωστοποίησε την απόφασή του να ματαιώσει την πολυαναμενόμενη συνάντηση των δύο ηγετών στη Σύνοδο της Σιγκαπούρης η οποία προγραμματιζόταν για τις 12 Ιουνίου.

Αφορμή της ματαίωσης της ιστορικής συνάντησης στάθηκαν σύμφωνα με τον Τραμπ οι πρόσφατες δηλώσεις του Βορειοκορεάτη ηγέτη, οι οποίες επιδεικνύουν «απίστευτη οργή και φανερή εχθρότητα».

Δείτε το βίντεο του BBC με την ανατίναξη των εγκαταστάσεων πυρηνικών δοκιμών στη Βόρεια Κορέα.

kathimerini.gr