-Γράφει η φιλόλογος Νέλλη Αλεξοπούλου-


Καθώς πλησιάζει η έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων, την Παρασκευή 8 Ιουνίου, κορυφώνεται η αγωνία μαθητών, αφού όλοι στοχεύουν στην ανταμοιβή των κόπων τους και σε καλά αποτελέσματα που θα τους δώσουν το εισιτήριο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Στο πλαίσιο αυτό, οι περισσότεροι υποψήφιοι έρχονται αντιμέτωποι με το άγχος.

Εδώ αξίζει να επαναπροσδιοριστεί ο όρος αυτός που προκαλεί πανικό στο άκουσμά του. Καταρχάς, το άγχος είναι μια φυσιολογική αντίδραση, όταν αντιμετωπίζουμε κάποια πρόκληση. Έτσι, μέχρι ενός σημείου μπορεί να είναι δημιουργικό, γιατί μας ενεργοποιεί να υλοποιήσουμε τους στόχους μας. Τι γίνεται όμως, όταν ξεπερνάει το όριο; Υπάρχουν τρόποι να το ελέγξουμε;

Γενικώς πριν τις εξετάσεις, καλό είναι οι μαθητές να οργανώσουν τις επαναλήψεις τους. Πιστέψτε με, έχετε ήδη αφομοιώσει την ύλη και αποτελεί κτήμα σας. Δεν πρόκειται να την ξεχάσετε ξαφνικά! Θυμηθείτε ότι έχετε γράψει άπειρα διαγωνίσματα και έχετε κάνει άπειρες ασκήσεις. Έπειτα, αν νιώσετε υπερένταση, κάντε λίγη γυμναστική να εκτονωθείτε. Επίσης, δώστε έμφαση στην διατροφή σας, στον περιορισμό της καφεΐνης και στην ποιότητα του ύπνου.

Μια μέρα πριν τις εξετάσεις, τελειώστε νωρίς την επανάληψη και βγείτε μια βόλτα με τα προσφιλή σας πρόσωπα. Στη συνέχεια, προετοιμαστείτε κατάλληλα από το προηγούμενο βράδυ. Δηλαδή, διαλέξτε τι θα φορέσετε, τι θα πάρετε μαζί σας (ταυτότητα, δελτίο εξεταζόμενου, 3 στιλό, μολύβι, γόμα, μπουκαλάκι νερό, ρολόι, ένα φυλακτό), όμως μην πάρετε μαζί σας βιβλία!

Την ημέρα των εξετάσεων φάτε ένα καλό πρωινό και επαναλάβετε «Θα τα καταφέρω! Πιστεύω στον εαυτό μου!». Όταν φτάσετε στο σχολείο, συζητήστε γενικά με τους συμμαθητές σας, αλλά μην αναφέρεστε σε θέματα. Είναι φυσιολογικό να αγχώνεστε, αλλά να θυμάστε ότι έχετε προετοιμαστεί κατάλληλα. Όταν πάρετε τα θέματα, διαβάστε προσεκτικά τις εκφωνήσεις και μην βιάζεστε. Αν νιώσετε αγωνία, πάρτε μια βαθιά εισπνοή και σκεφτείτε κάτι θετικό (π.χ. το καλοκαίρι που έρχεται μπροστά σας!)

 

Αγαπητά μου παιδιά, πάνω από όλα να πιστεύετε στον εαυτό σας! Σας εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία! Θέλω να θυμάστε ότι η αισιοδοξία είναι η πίστη που οδηγεί στην επιτυχία. Και επιτυχία σημαίνει πρωτίστως προσωπική ευτυχία και όχι ένα τεράστιο βιογραφικό! Γι’ αυτό πάνω από όλα σας εύχομαι υγεία και να μην ξεχνάτε να χαμογελάτε πάντα!


 

Αφιερωμένο στους μαθητές μου με πολλή αγάπη, αλλά και σε όλους τους υποψήφιους, μελλοντικούς φοιτητές!