Πλάθοντας και μεταλλάσσοντας κρυμμένα μυστικά σε υγρασίες ψυχής, για να αναδείξει την ενότητα του ανθρώπου με το υγρό στοιχείο, η κλινική ψυχολόγος και εικαστικός Κατερίνα Χατζή παρουσιάζει την ατομική της έκθεση ζωγραφικής, με τίτλο «Μπλε».

Η έκθεση εγκαινιάζεται στην γκαλερί Dépôt (Νεοφύτου Βάμβα 5 – Κολωνάκι), την Τρίτη 5 Ιουνίου, από τις 8 έως τις 11 το βράδυ, και θα διαρκέσει έως τις 16 Ιουνίου, με ελεύθερη είσοδο.

Ήλιος – Βυθός.

Ο πιο ασφαλής δρόμος προς την αυτογνωσία και τη λύτρωση

«Η ζωγραφική, όπως και η ψυχανάλυση, είναι για μένα ένα μέσο κατανόησης και ερμηνείας του κόσμου που με περιβάλλει, ένας τρόπος να θέσω σε “παύση” το σύμπαν και να στοχαστώ» εξηγεί η Κατερίνα Χατζή. «Η ζωγραφική εμπειρία, αποτυπώνοντας το πέρασμα από το πάθος στο νόημα, είναι ο πιο ασφαλής δρόμος προς την αυτογνωσία και τη λύτρωση. Η τέχνη, άλλωστε, προηγήθηκε της ψυχανάλυσης στην εξερεύνηση της ψυχικής ζωής», προσθέτει.

«Instinct».

«Μια διά των αισθήσεων διαδρομή της ζωής»

Στο κείμενό της «Μπαλάντα του βυθού», η Άννα Κατσιγιάννη, (Επίκουρος Καθηγήτρια Συγκριτικής Φιλολογίας, Τμήμα Φιλολογίας – Πανεπιστήμιο Πατρών) σημειώνει για την έκθεση: «…“Ασύλληπτο όχημα του παντός”, εμπεδόκλειο “ρίζωμα”, θεμελιακό, πρωτεϊκό, αρχέγονο στοιχείο το νερό. H πολυμερής εικαστική σύνθεση της ψυχαναλύτριας – ζωγράφου Κατερίνας Χατζή, “Μπλε”, αποπειράται να αφηγηθεί ένα από τα θεμελιακότερα οντολογικά θέματα, μέσα από μια μεταποιητική του βυθού.

Βάπτιση.

Αποφεύγοντας την αποσχηματοποίηση των μορφών, προτείνει μια διά των αισθήσεων διαδρομή της ζωής, υποδηλώνοντας ότι οι ανθρώπινες αισθήσεις διαθέτουν εσωτερικά κριτήρια μέτρησης των πραγμάτων. Μέσα από τα παιγνιδίσματα και τις αντανακλάσεις, το πρωτεϊκό νερό μεταστοιχειώνεται σε ελαφρύ ή σε βαρύ, ή ακόμη σε μητρικό νερό, που άλλοτε προοιωνίζεται την εμβάπτιση, τον εξαγνισμό, την ανάταση, την κάθαρση, άλλοτε, όμως, τον θάνατο μέσα στο υδάτινο γίγνεσθαι. Η οργανική λίμπιντο, η σωματική ευεξία, η ερωτική λειτουργία του νερού αναδύεται, στο έργο της, μέσα από τα σώματα, χωρίς την ευκολία της φυσικής γύμνιας.

«Ο Βουτηχτής».

Από τον εικαστικό της “λόγο” αναδύονται μορφές αβαρείς, που παραπέμπουν στους προσωκρατικούς ποιητές και φιλοσόφους, αλλά και στην αρχαία μυθολογία, συναιρώντας την με την ανατολική φιλοσοφία και την ψυχανάλυση. Η Χατζή αναπτύσσει έναν φαντασιακό διάλογο με τον μύθο, που τον κρυσταλλώνει σε εικαστικό λόγο, γειωμένο, ωστόσο, στη σύγχρονή μας πραγματικότητα και εποχή.

Γη και νερό είναι η ίδια η ζωή· το νερό είναι το στοιχείο που μας περιέχει, “η πρώτη ύλη απ’ όπου πλάθονται τα όνειρα”, η διαύγεια της ύλης του έχει τη ρευστότητα των ονείρων, της ψυχής ως απέραντης ύλης. H ιδιότητα της ζωγράφου – ψυχαναλύτριας τής παρέχει μεγαλύτερη δυνατότητα διείσδυσης στις “φαντασιακές δυνάμεις του πνεύματος” και στο βάθος της ύπαρξης…».

«Ο βυθός των ακαταλήπτων πραγμάτων» .

Πληροφορίες

Γκαλερί Dépôt: Νεοφύτου Βάμβα 5 – Κολωνάκι, τηλ.: 210 3648174. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή: 14:00 – 20:00, Σάββατο: 11:00 – 15:00, Κυριακή: κλειστά, Δευτέρα: κατόπιν ραντεβού.

Πηγή: naftemporiki.gr