Εντός του έτους και ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς αλλά και την πορεία της προσπάθειας που έχει ξεκινήσει για μείωση των ανεξόφλητων οφειλών, επιδιώκει η ΔΕΗ να προχωρήσει στην έκδοση νέου εταιρικού ομολόγου. Όπως γνωστοποίησε χθες η διοίκηση της εταιρείας έχει ήδη προχωρήσει η αναχρηματοδότηση του μεγάλου κοινοπρακτικού δανείου ύψους 1,3 δισ. ευρώ, με τη συμφωνία με τις τράπεζες να περιλαμβάνει συγκεκριμένους όρους και επιπλέον διασφαλίσεις. Απομένει να επικυρωθεί από τις επιτροπές των 4 συστημικών τραπεζών, η οποία περιλαμβάνει ετήσιες αποπληρωμές με τη μεγαλύτερη δόση να προβλέπεται για τη λήξη της 5ετούς διάρκειας του δανείου, αλλά και την καταβολή επιπλέον μεγάλης δόσης σε περίπτωση πώλησης των λιγνιτικών μονάδων.

Η νέα έξοδος της ΔΕΗ στις αγορές προβλέπεται να γίνει εντός του έτους και πριν τη λήξη του μεγάλου ομολόγου των 500 εκατ. ευρώ  (έχουν αποπληρωθεί 150 εκατ. ευρώ) το Μάιο του 2019, θα εξαρτηθεί ωστόσο από την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της ΔΕΗ από τους οίκους. Καθοριστική σε αυτήν την κατεύθυνση θα είναι η επιτυχία του προγράμματος μείωσης των ανεξόφλητων οφειλών προς την εταιρεία, που έχει ξεκινήσει να εφαρμόζει η ΔΕΗ με τη συνδρομή της εξειδικευμένης εταιρείας Qualco.

Αυτή τη στιγμή η πιστοληπτική αξιολόγηση της ΔΕΗ είναι CCC- και είναι απαγορευτική για την έκδοση νέου ομολόγου. Να σημειωθεί εξάλλου ότι χθες η εταιρεία προχώρησε στην αλλαγή του ορκωτού ελεγκτή με την πρόσληψη της E&Y όπως άλλωστε απαιτείται από τις αγορές προκειμένου να προχωρήσει η έκδοση εταιρικού ομολόγου.

Εξάλλου όπως έγινε γνωστό χθες εκτός από το νέο κοινοπρακτικό, η ΔΕΗ εξασφάλισε νέα γραμμή χρηματοδότησης ύψους 175 εκατ. ευρώ, για το 2019 ενώ τη Δευτέρα υπογράψει σύμβαση δανειοδότησης 45 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕΠ για έργα ενίσχυσης και εκσυγχρονισμού των δικτύων διανομής ρεύματος.

Να σημειωθεί τέλος σε σχέση με τα θέματα της διανομής, ότι όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης, εντός του καλοκαιριού θα ληφθούν αποφάσεις για την προμήθεια και εγκατάσταση έξυπνων μετρητών ρεύματος. Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει ως γνωστόν προκηρύξει εδώ και χρόνια διαγωνισμό για την εγκατάσταση 170 χιλιάδων έξυπνων μετρητών για 5 περιοχές της χώρας ωστόσο έχει κολλήσει στο ΣΤΕ μετά από προσφυγή του δεύτερου μειοδότη. Ο ΔΕΔΔΗΕ που είναι 100% θυγατρική της ΔΕΗ θα πρέπει να συνεργαστεί με τον όμιλο και δεν αποκλείεται ο διαγωνισμός να κατατμηθεί σε 5 ή και περισσότερες περιοχές ώστε το έργο να ολοκληρωθεί πιο σύντομα σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη.

Πηγή: capital.gr