Το νέο μυθιστόρημα «Μυστική Διαθήκη» της συγγραφέα Ελένης Γαληνού, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα, έρχεται να μας σαγηνεύσει και να μας ταξιδέψει στους κρυφούς κόσμους της Δούκισσας της Πλακεντίας. Το συγκεκριμένο βιβλίο θα μας εκπλήξει και θα μας αφήσει άφωνους, καθώς συνδυάζει την ιστορία με τον μύθο, την αλήθεια με το ψέμα, τον έρωτα με την προδοσία. Αναπάντητα ερωτήματα και καλά κρυμμένα μυστικά συνθέτουν την πιο όμορφη περιπέτεια. Το ΠολιςPost συνάντησε την συγγραφέα, για να μας λύσει κάποιες απορίες σχετικά με την πλοκή και τους χαρακτήρες.

https://www.dioptra.gr/Vivlio/911/712/Mustiki-diathiki/


  1. Τι ήταν αυτό που σας ενέπνευσε να συνθέσετε την ιστορία σας;

Θεωρώ πως όποιος διαβάσει την ζωή της Δούκισσας της Πλακεντίας θα εντυπωσιαστεί και θα συγκινηθεί. Είναι τραγική και άκρως μυθιστορηματική. Όταν μάλιστα άρχισα να ανακαλύπτω τα στοιχεία που την θέλουν να έχει ένα έντονο ενδιαφέρον με τις υπόγειες στοές της Αθήνας, τότε ξετρελάθηκα. Άρχισα μια μεγάλη έρευνα που κάθε τόσο με έφερνε όλο και πιο κοντά στην πεποίθηση ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να είναι αλήθεια. Έτσι εμπνεύστηκα την Μυστική Διαθήκη, που ωστόσο, πατάει πάνω σε δυο πραγματικούς και πολύ μεγάλους πόθους της Δούκισσας η οποία ποθούσε μετά μανίας να μορφώσει τους Έλληνες, αγόρια και κορίτσια, και έψαχνε με πάθος να βρει στα μάτια κάποιας εκ των μαθητριών της την πεθαμένη της κόρη. Πάνω εκεί στηρίζεται όλο το μυθιστόρημα. Τα υπόλοιπα που πλαισιώνουν τον μύθο είναι η πραγματική ζωή της, με την Δούκισσα να πρωταγωνιστεί σαν μια από τις ηρωίδες μου, και με τις υπόγειες στοές της Αθήνας που είναι επίσης πραγματικά στοιχεία. Οι διαδρομές που κάνουν οι ηρωίδες μέσα σε αυτές είναι βασισμένες σε καταγραφές ερευνητών που έχουν μπει και έχουν καταγράψει την υπόγεια μυστική Αθήνα.

 

  1. Πώς θα χαρακτηρίζατε το έργο σας με 3 επίθετα;

Συγκλονιστικό, Ανατρεπτικό, Αληθινό.

  1. Αν το βιβλίο σας ανάδιδε κάποιο άρωμα, ποιο θα ήταν αυτό;

Μυρωδιά σκόνης και άρωμα λιωμένου κεριού. 

  1. Ήταν όντως τόσο αινιγματική προσωπικότητα η Δούκισσα της Πλακεντίας; Γιατί ασχοληθήκατε με αυτήν;

Η Σοφία Μαρμπουά Λεμπρέν, η γνωστή σε μας Δούκισσα της Πλακεντίας, υπήρξε σωστός αστικός θρύλος. Οι ίδιες της οι πράξεις πλάι σε όσα δυσάρεστα και παράξενα της συνέβησαν, έκαναν τον κόσμο να ασχολείται διαρκώς μαζί της.Η ταριχευμένη κόρη που την κράτησε άταφη για δέκα χρόνια στα υπόγεια του σπιτιού της, τα ξεσκέπαστα σπίτια στην Πεντέλη, επειδή κάποια μάντισσα της προφήτευσε πως, αν σκεπάσει πλέον έστω κι ένα, θα είναι σαν να βάζει ταφόπλακα στην ζωή της, τα τόσα ερωτικά σκάνδαλα, που μάλλον σκόπιμα τα άφηνε να διαρρέουν για να θολώνει τα νερά σε άλλα, πιο υπόγεια και σκοτεινά πράγματα που έκανε, η αλλαγή της πίστης της, η ιδιόρρυθμη εμφάνισή της, η περίεργη σχέση της με διαβόητους λήσταρχους εκείνης της εποχής, όπως ο Μπίμπισης και ο Νταβέλης, που δεν ήταν ερωτική, η ταύτισή της με τις υπόγειες στοές, και πολλά άλλα ακόμη, έπλασαν και συντήρησαν τον θρύλο της για δύο αιώνες περίπου, κι απ’ ό,τι φαίνεται, θα τον συντηρούν για πολλά χρόνια ακόμη.

  1. Μεγάλη εντύπωση μου προξένησε η ύπαρξη των υπόγειων στοών της Αθήνας. Θα θέλατε να αναφέρετε κάποιες πληροφορίες γι’ αυτές;

Όπως αναφέρω και στο βιβλίο, ολόκληρη η Αθήνα από κάτω είναι σκαμμένη. Έχουν μπει μέσα τηλεοπτικά συνεργεία, δημοσιογράφοι, έχουν ασχοληθεί πολλοί ερευνητές, και όλα αυτά έχουν βγει στην τηλεόραση σε πολύ γνωστές εκπομπές. Κι αν δεν έχετε πέσει ποτέ σε καμιά, μια ματιά στο ίντερνετ και θα σας αφήσει άφωνους. Ένα τεράστιο δίκτυο υπόγειων στοών, κάτω από την Βουλή, την Μεγάλη Βρετάνια, την Ρώσικη Εκκλησία, την Αγία Δύναμη, την Ακρόπολη, τον Λυκαβηττό,  τον Υμηττό, τον Αρδηττό, ως την Πεντέλη και την Καισαριανή κι ακόμα παραπέρα. Θα χρειαζόμουν ίσως πολλές σελίδες για να σας τις καταγράψω όλες.

  1. Στο μυθιστόρημά σας η μοίρα οδηγεί τους ήρωες σε ανεξερεύνητα μονοπάτια. Πιστεύετε ότι η μοίρα είναι αυτή που καθορίζει τις ζωές μας ή οι ίδιοι επιλέγουμε την ζωή μας; 

Το έχω πει κι άλλες φορές. Εμείς οι ίδιοι πρέπει να ανακαλύψουμε την μοίρα μας και να την εκπληρώσουμε, για να εξελιχθούμε και να πάμε πιο κάτω. Αν δεν το καταφέρουμε αυτό, ή αν δεν αντέξουμε να το φτάσουμε ως το τέλος με επιτυχία, τότε δεν θα συναντήσουμε ποτέ το πεπρωμένο μας.

  1. Η κεντρική ηρωίδα, η Ελίζα, αναλαμβάνει τον ρόλο της με θάρρος, ενώ είναι γυναίκα. Πόσο δύσκολη θεωρείτε ότι είναι η ζωή μιας γυναίκας σήμερα; Ισχύουν ακόμα τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις εις βάρος της;

Φυσικά και ισχύουν. Η θέση της γυναίκας συνεχώς βελτιώνεται, αλλά χρειάζεται ακόμα πολλή θέληση, προσπάθεια και χρόνο για να σπάσουν τα στερεότυπα τόσων αιώνων.  Στις μεγάλες πόλεις τα αποτελέσματα είναι πιο ορατά, στα χωριά όμως επικρατεί ακόμη πολλή καταπίεση και υποβάθμιση της γυναίκας.

  1. Στο βιβλίο τονίζεται πολύ η σχέση ανάμεσα στην κόρη και στην μητέρα. Κατά την γνώμη σας, πόσο ιδιαίτερη είναι η σχέση αυτή;

                Είναι ίσως η πιο ισχυρή. Η μητέρα καθορίζει τα πρώτα μας βήματα και εκείνη τοποθετεί τις πρώτες βάσεις στην ζωή μας. Η σχέση μάνας- κόρης είναι ακόμη πιο ιδιόμορφη. Και στο βιβλίο αυτό, υπάρχει μια ξεχωριστή σχέση ανάμεσα στις γυναίκες αυτής της γενιάς που τις τροφοδοτεί με δύναμη και θέληση να παλέψουν για να εκπληρώσουν τα όνειρά τους, να μορφωθούν, να γίνουν μάνες και να μην πάψουν ποτέ να νιώθουν υπερήφανες που γεννήθηκαν γυναίκες.

  1. Η Ελίζα αναπτύσσει μια δυνατή φιλία με την Κωνσταντίνα. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της ουσιαστικής φιλίας για εσάς; Υπάρχει σήμερα πραγματική φιλία ή είναι κάτι σπάνιο;

                Η αληθινή φίλια υπάρχει, αλλά την βρίσκεις πολύ δύσκολα. Αξίζει όμως να  προσπαθήσεις να χτίσεις δυνατούς και αληθινούς δεσμούς με τους ανθρώπους. Όλοι έχουμε καλά στοιχεία μέσα μας κι αυτό είναι η μαγιά για κάθε καλή αρχή.

  1. Κλείνοντας, έχετε κάποια συγγραφικά σχέδια για το μέλλον;

Έχω ξεκινήσει να γράφω το δεύτερο βιβλίο της Μυστικής Διαθήκης. Μια αυτοτελή συνέχεια του πρώτου βιβλίου, που δίνει επιπλέον στοιχεία τόσο για την Δούκισσα και την εποχή της, όσο και για την υπόγεια Αθήνα σαν μια πόλη τόσο γνωστή και τόσο άγνωστη σε μας.

Σας ευχαριστώ θερμά για την τιμή της παραχώρησης αυτής της συνέντευξης και σας εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία σε ό,τι κάνετε!

Και εγώ σας ευχαριστώ.


ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟΥ

Η μοίρα, σε μια σπάνια έμπνευσή της, οδηγεί τους ήρωες σε ανεξερεύνητα μονοπάτια κι ο έρωτας υφαίνει τους δικούς του δεσμούς, μιλώντας μια γλώσσα που μόνο εκείνος γνωρίζει.

Η Ελίζα, μετά τον αιφνίδιο θάνατο της μητέρας της, ανακαλύπτει σε μια κρύπτη του σπιτιού της ένα παλιό κόσμημα, επιστολές μιας Γαλλίδας αριστοκράτισσας του 19ου αιώνα και ένα κουτί με περίεργους χάρτες.
Η Ελίζα και η Κωνσταντίνα ξεκινούν μια μυστηριώδη αναζήτηση, που τις φέρνει αντιμέτωπες με ιστορικά πρόσωπα, πραγματικά στοιχεία και αλλόκοτους αστικούς θρύλους. Ίντριγκες, γρίφοι, αινιγματικά κτίρια της πρωτεύουσας, εκκλησίες με μυστικά περάσματα κι ένας λαβύρινθος από σήραγγες της υπόγειας Αθήνας ξανοίγεται μπροστά τους.
Κι όσο το κουβάρι ξετυλίγεται, το μυστήριο και ο κίνδυνος για την Ελίζα βαθαίνουν. Μια ανεξήγητη σχέση συνδέει την οικογένειά της με τη Δούκισσα της Πλακεντίας κι ένα μυστικό αιώνων απειλείται…
Μόνο η γιαγιά Ελίζα γνωρίζει την ανατρεπτική αλήθεια, όμως…
Τι κρύβει η Μυστική Διαθήκη που δεν πρέπει να αποκαλυφθεί;

Ένα μυθιστόρημα όπου φαντασία, ιστορικά πρόσωπα και πραγματικά στοιχεία συναντιούνται αναπάντεχα στο ίδιο σταυροδρόμι.


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Η Ελένη Γαληνού γεννήθηκε στην Αθήνα, κατάγεται από τη
Μυτιλήνη και σήμερα κατοικεί στο Μαρούσι. Σπούδασε στη
Σχολή Βακαλό Διακοσμητική και Γραφικές Τέχνες και
εργάστηκε πάνω στο αντικείμενό της για δέκα περίπου
χρόνια. Αρκετά νωρίς φιλοτέχνησε δύο προσωπικές σειρές
χιουμοριστικών σκίτσων που έχουν δημοσιευθεί σε
περιοδικά. Παράλληλα ασχολήθηκε με τη φωτογραφία, τη
ζωγραφική, την ποίηση και τη στιχουργική. Τον Μάιο του
2007 πραγματοποίησε την πρώτη ατομική της έκθεση
ζωγραφικής στο Κέντρο Τέχνης Πανταζίδης με θέμα Σύννεφα.
Ακολούθησαν δύο ακόμα ομαδικές εκθέσεις στο Πνευματικό
Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, το 2007 και το 2008. Με τη
λογοτεχνία ασχολείται αρκετά χρόνια και, επιθυμώντας να
εμβαθύνει στην έννοια και την τεχνική του μυθιστορήματος,
το 2007 παρακολούθησε μαθήματα δημιουργικής γραφής.
Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ενωσης Λογοτεχνών. Εχει
συμμετάσχει στο συλλογικό έργο Η πόλη φοβάται με το
διήγημα …για ένα τσιγάρο! (2013). Εχει γράψει τα
μυθιστορήματα Οταν στέρεψε η αντοχή (2013), Πέρα από τις
κόκκινες γραμμές (2014) και Ακόμη θυμάμαι (2015). Από τις
εκδόσεις Διόπτρα κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά της Οσα
δεν έγιναν λέξεις και Μυστική Διαθήκη.