Οι έντονοι κραδασμοί που έθεσαν σε δοκιμασία τις αντοχές των αγορών λόγω της πολιτικής κρίσης στην Ιταλία και την Ισπανία στέλνοντας «σεισμικά» κύματα στις αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης αλλά και στα ελληνικά assets, φαίνεται πως ήταν μόνο η αρχή. Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι οι επενδυτές θα πρέπει να προετοιμαστούν για έναν επίσης ταραχώδη Ιούνιο, ο οποίος θα κρατήσει τη μεταβλητότητα στα ύψη.

Η Σύνοδος Kορυφής μεταξύ της Βόρειας Κορέας και των Ηνωμένων Πολιτειών επανέρχεται στην ατζέντα και υπάρχουν και άλλα γεγονότα στο ραντάρ που θα μπορούσαν ενδεχομένως να προκαλέσουν ανησυχία στις παγκόσμιες αγορές, από τις τουρκικές εκλογές μέχρι το σημερινό ελβετικό δημοψήφισμα.

Το επικείμενο και οι εξελίξεις για το ελληνικό χρέος, οι οποίες μέχρι στιγμής δεν είναι θετικές, η «επόμενη μέρα» μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο και το κρίσιμο roadshow στη Νέα Υόρκη, αποτελούν στην περίπτωση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς πρόσθετες ανησυχίες, σε μια περίοδο που το Χ.Α. επιχειρεί να απορροφήσει τους κραδασμούς από την υπόθεση Folli Follie.

1. Πιθανό ένα ελβετικό σοκ

Σύμφωνα με τους αναλυτές, τα βλέμματα των επενδυτών διεθνώς θα είναι στραμμένα σε έξι σημαντικά γεγονότα τον Ιούνιο, με πρώτο, χρονικά, το δημοψήφισμα στην Ελβετία.

Οι πολίτες της Ελβετίας προσέρχονται στις κάλπες σήμερα, Κυριακή 10 Ιουνίου, προκειμένου να αποφασίσουν σχετικά με την πρόταση του κινήματος «Vollgeld Initiative» για το «κρατικό χρήμα». Βάσει των προτάσεων που προτείνει το κίνημα, όλες οι καταθέσεις –σε ελβετικά φράγκα– στις εμπορικές τράπεζες δεν θα τοποθετούνται στους ισολογισμούς τους, αλλά θα βρίσκονται υπό την κατοχή της Ελβετικής Εθνικής Τράπεζας (Swiss National Bank, SNB) και μόνο αυτή θα είναι σε θέση να δημιουργήσει ηλεκτρονικό χρήμα. Εάν περάσει το δημοψήφισμα, οι επενδυτές θα μπορούσαν να χάσουν την εμπιστοσύνη τους στο ελβετικό φράγκο, δεδομένου ότι το τύπωμα χρήματος δεν θα στηρίζεται στα assets. Θα μπορούσε, επίσης, να βλάψει τα κέρδη των ελβετικών τραπεζών όπως η UBS και η Credit Suisse.

2. Ο χρησμός της Fed

Στις 12-13 Ιουνίου, η Fed αναμένεται να προχωρήσει στη δεύτερη από τις τρεις αυξήσεις των επιτοκίων που έχουν προγραμματιστεί για το τρέχον έτος. Τα επιτόκια πιθανότατα να αυξηθούν στο 1,75%-2,0%. Το ερώτημα είναι κατά πόσον η Fed θα μπορούσε να πιέσει σε μια τέταρτη αύξηση των επιτοκίων το 2018. Αυτή η πιθανότητα ώθησε το δολάριο σε ράλι τον Μάιο, με το νόμισμα να σημειώνει τον καλύτερο μήνα σε αποδόσεις από τον Νοέμβριο του 2016.

Τα επιτόκια των ΗΠΑ και οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων αποτελούν τους κύριους δείκτες αναφοράς για το παγκόσμιο κόστος δανεισμού, επομένως η δήλωση του προέδρου της Fed, Jerome Powell, που θα ακολουθήσει την κρίσιμη αυτή συνεδρίαση, θα παρακολουθείται στενά από τους επενδυτές για ενδείξεις σχετικά με τις προθέσεις της κεντρικής τράπεζας.

3. Τραμπ και Κιμ

Ο Kιμ Γιονγκ Ουν προετοιμάζεται για τη σύνοδο κορυφής με τον Ντόναλντ Τραμπ στη Σιγκαπούρη στις 12 Ιουνίου, την πρώτη τέτοια συνάντηση μεταξύ ενός ηγέτη της Βόρειας Κορέας και ενεργού προέδρου των ΗΠΑ. Ο Τραμπ, ο οποίος αν και πριν από δύο περίπου εβδομάδες είχε ακυρώσει τη συμμετοχή του και το… ραντεβού με τον Κιμ, επανήλθε στη συνέχεια και θέλει τη Βόρεια Κορέα να καταστρέψει το πυρηνικό της οπλοστάσιο, σε αντάλλαγμα με την απαλλαγή της χώρας από τις οικονομικές κυρώσεις. Η ηγεσία της Βόρειας Κορέας πιστεύεται ότι θεωρεί τα πυρηνικά όπλα ως ζωτικής σημασίας για την επιβίωσή της, ενώ ο Κιμ δήλωσε ότι σχεδιάζει να επικεντρωθεί στην οικονομική ανάπτυξη. Οι ελπίδες ότι οι συνομιλίες θα αποτρέψουν την πυρηνική απειλή της Βόρειας Κορέας έχουν ενισχύσει τις παγκόσμιες μετοχές.

4. Το ράλι του πετρελαίου

Με το αργό πετρέλαιο Brent να ενισχύεται πρόσφατα στα 80 δολάρια το βαρέλι, η συνάντηση των παραγωγών πετρελαίου του ΟΠΕΚ στις 22 Ιουνίου στη Βιέννη θα παρακολουθηθεί στενά από τους διαμορφωτές της παγκόσμιας πολιτικής και τους παράγοντες της αγοράς. Από τις αρχές του 2017, τα μέλη του ΟΠΕΚ, η Ρωσία και ορισμένοι άλλοι παραγωγοί εκτός του Οργανισμού, έχουν περιορίσει την παραγωγή πετρελαίου. Η συμφωνία η οποία έχει επεκταθεί, διαρκεί μέχρι τα τέλη του 2018 και στη σύνοδο της Βιέννης θα συζητηθεί εάν θα υπάρξει εκ νέου επέκταση. Το πετρέλαιο έχει υποχωρήσει κάπως μετά τις συνομιλίες που είχαν Ρωσία και Σαουδική Αραβία για την εν μέρει αποκατάσταση της παραγωγής που σταμάτησε στο πλαίσιο της συμφωνίας του 2017. Ωστόσο, ορισμένοι άλλοι παραγωγοί αντιτίθενται στην αύξηση της παραγωγής, επομένως η επίτευξη κάποιας συμφωνίας θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το Brent θα παραμείνει «άνετα» πάνω από 70 δολ. το βαρέλι φέτος.

5. Τουρκικές εκλογές

Η Τουρκία, που κάποτε αποτελούσε μία από τις αναδυόμενες αγορές με τις καλύτερες προοπτικές, υπέστη ένα μαζικό sell-off στο νόμισμα και τα ομόλογά της φέτος, τα οποία άγγιξαν ιστορικά χαμηλά στις αρχές του μήνα. Η χώρα πάει σε εκλογές στις 24 Ιουνίου, ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να επανεκλεγεί σε μια νέα εκτελεστική προεδρία.

Υπό τα 15 χρόνια της προεδρίας του Ερντογάν η Τουρκία σημείωσε ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, αλλά τα σχέδιά του για μεγαλύτερο έλεγχο της οικονομίας και της νομισματικής πολιτικής έχουν προκαλέσει έντονους φόβους στους επενδυτές. Μάλιστα, το sell-off του περασμένου μήνα οδήγησε τους ξένους επενδυτές των αναδυόμενων αγορών να εγκαταλείψουν ομόλογα και μετοχές ύψους 12,3 δισ. δολαρίων, τον Μάιο, σύμφωνα με το Iνστιτούτο Διεθνούς Χρηματοοικονομικής και κυρίως λόγω της κρίσης σε Τουρκία, Αργεντινή, αλλά και της διεθνούς αστάθειας.

6. Brexit και στερλίνα

Με τον χρόνο της Βρετανίας να εξασφαλίσει μια συμφωνία, πριν βγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον ερχόμενο Μάρτιο, να τελειώνει, οι διπλωμάτες ελπίζουν ότι η σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. στις 28-29 Ιουνίου θα μπορούσε να λύσει το αδιέξοδο. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Tερέζα Μέι, βρίσκεται σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση, με τους υποστηρικτές του Brexit να πιέζουν να αποσυνδέουν τους δεσμούς με την Ε.Ε. και άλλους που υποστηρίζουν την τήρηση της τελωνειακής συνεργασίας με την περιοχή. Η αβεβαιότητα σχετικά με τους μελλοντικούς δεσμούς της Βρετανίας με την Ε.Ε. εξακολουθεί να χτυπά την οικονομία της χώρας καθώς και τη στερλίνα, η οποία σημειώνει απώλειες εδώ και έξι εβδομάδες. Παράλληλα, η Ε.Ε. τονίζει ότι το Λονδίνο δεν έχει ακόμη βρει μια βιώσιμη λύση για τα ιρλανδικά σύνορα κάτι που απειλεί την εύθραυστη ειρήνη στη Βόρεια Ιρλανδία.

Τα «ορόσημα» και οι καταλύτες για το Ελληνικό Χρηματιστήριο

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο διανύει κρίσιμη περίοδο, καθώς το αργότερο μέχρι το Eurogroup της 21ης Ιουνίου πρέπει να συμφωνηθούν τόσο το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους όσο και ο μεταμνημονιακός οδικός χάρτης μετά τη λήξη του τελευταίου προγράμματος, δύο «ορόσημα» που αποτελούν τους καταλύτες για την αγορά αυτήν τη στιγμή. Παράλληλα, αναζητείται στήριξη και από την αγορά ομολόγων στην οποία το τελευταίο διάστημα αποτυπώνεται το αρνητικό κλίμα που επικρατεί και οδήγησε σε αναβολή τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για νέα έξοδο στις αγορές το καλοκαίρι.

Σημαντικό για την περαιτέρω πορεία του Χ.Α. είναι το roadshow των Ελληνικών Χρηματιστηρίων που διεξάγεται τις 19 και 20 Ιουνίου στη Νέα Υόρκη όπου αναμένεται να συμμετάσχουν τουλάχιστον 20 εισηγμένες από τον κλάδο της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι τα φετινά ραντεβού των εισηγμένων θα είναι αυξημένα σε σχέση με πέρσι.

Τα στελέχη των ελληνικών εισηγμένων έχουν στα χέρια του το δύσκολο έργο να κατευνάσουν τις ανησυχίες των funds μετά την επιδείνωση που σημειώθηκε στο επενδυτικό κλίμα το τελευταίο διάστημα, με αφορμή και την υπόθεση Folli Follie. Όπως σχολιάζουν οι αναλυτές, οι ελληνικές εταιρείες οφείλουν να υπερασπιστούν πειστικά το αφήγημά τους και οι αρχές να πείσουν για την αξιοπιστία της πολύπαθης ελληνικής αγοράς. Το εγχείρημα δεν θα είναι εύκολο, δεδομένου ότι ταυτόχρονα με τη Folli Follie σε κρίση αξιοπιστίας βρίσκεται και δεύτερη ελληνικών συμφερόντων εταιρεία, από τον κλάδο της ναυτιλίας.

Σύμφωνα με την Credit Suisse, πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο, υπάρχουν πολλά βήματα που πρέπει να γίνουν και ο τρόπος με τον οποίο θα γίνουν θα καθορίσουν τον τύπο της εξόδου που μπορεί να περιμένει η Ελλάδα, αλλά και το μέγεθος των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.

Εκτός από τη συνεδρίαση του Eurogroup αυτού του μήνα, όπως τονίζει, τα βασικά γεγονότα που θα διαμορφώσουν την άποψη για την απόφαση εξόδου από το πρόγραμμα και τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους είναι: 1) η κατάσταση των τραπεζών μετά τα αποτελέσματα των stress tests του Μαΐου, 2) οι αναλύσεις βιωσιμότητας του χρέους που διεξάγονται από τους πιστωτές και 3) οι προσδοκίες για τις κινήσεις των οίκων αξιολόγησης τους επόμενους μήνες.

Συγκεκριμένα, στις 20 Ιουλίου αναμένεται η νέα αξιολόγηση της Ελλάδας από την Standartd & Poor’s, στις 10 Αυγούστου ακολουθεί το rating της Fitch ενώ στις 21 Σεπτεμβρίου, έναν μήνα μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος αναμένεται η αξιολόγηση της Moody’s.

Οι νέες τιμές-στόχοι

Το μέγεθος του sell-off του Μαΐου καθόρισαν αναμφισβήτητα οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες αποτέλεσαν και τα βασικά στηρίγματα για το ριμπάουντ που ακολούθησε μετά τους τριγμούς της ιταλικής πολιτικής κρίσης, επιβεβαιώνοντας τον τίτλο του κλάδου ως «οδηγό της αγοράς». Οι διεθνείς οίκοι εμφανίζονται διχασμένοι για τη βραχυπρόθεσμη πορεία των τραπεζικών μετοχών, με άλλους να δηλώνουν επιφυλακτικότητα και άλλους bullish.

Η Goldman Sachs μείωσε κατά 2%-4% τις εκτιμήσεις της για την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών για το διάστημα 2019-2021 λόγω των πιέσεων στα έσοδα, ενώ προχώρησε και σε μείωση των τιμών-στόχων για όλες πλην της Eurobank. Η Alpha Bank (σύσταση buy και τιμή-στόχο τα 2,5 ευρώ από 2,55 ευρώ πριν) παραμένει η κορυφαία της επιλογή στην Ελλάδα, ενώ ουδέτερη παραμένει η στάση της για τις Πειραιώς, Εθνική και Eurobank με τιμή-στόχο τα 3,4 ευρώ (από 3,55 ευρώ πριν), τα 0,29 ευρώ (από 0,30 ευρώ πριν) και το 1,04 ευρώ (από 1 ευρώ πριν), αντίστοιχα. Οι νέες τιμές-στόχοι είναι μειωμένες κατά 2%, 4% και 3% για Alpha Bank, Πειραιώς και Εθνική αντίστοιχα, και αυξημένοι κατά 4% για την Eurobank.

Η Alpha Finance διατήρησε την ουδέτερη στάση για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών, ωστόσο προχώρησε σε μείωση των τιμών-στόχων για όλες πλην της Eurobank, λόγω των υψηλότερων αποδόσεων των ελληνικών 10ετών ομολόγων αλλά και την αδύναμη ανάκαμψη της κερδοφορίας. Ειδικότερα, για τη Eurobank δίνει τιμή-στόχο το 1,05 ευρώ από 0,968 ευρώ πριν, για την Εθνική μειώνει την τιμή-στόχο στο 0,34 ευρώ από 0,286 πριν και για την Πειραιώς μειώνει την τιμή-στόχο στα 3,50 ευρώ από 2,94 ευρώ πριν. Τα περιθώρια ανόδου για τις τρεις τράπεζες (πλην της Alpha Bank την οποία δεν καλύπτει) τοποθετούνται στο 9% με 19%.

Η Wood παραμένει «αγοραστής» των μετοχών των ελληνικών τραπεζών μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου, όπως επισημαίνει σε νέα της έκθεση. Η bullish θέση της Wood για τις ελληνικές τράπεζες αφορά ως επί το πλείστον τις αποτιμήσεις και βασίζεται στην άποψή της ότι οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να αποφύγουν τις αυξήσεις κεφαλαίου και να σημειώσουν re-rating. Η Wood έχει πλέον σύσταση buy και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, με τη νέα τιμή-στόχο για τη Eurobank να διαμορφώνεται στα 1,40 ευρώ από 1,20 ευρώ πριν, για την Alpha Bank διατηρείται στα 2,7 ευρώ, η τιμή-στόχος για την Εθνική μειώνεται στα 0,38 από 0,40 ευρώ, ενώ για την Τράπεζα Πειραιώς αυξάνεται στα 4,10 ευρώ από 3,3 ευρώ πριν.

Πηγή: capital.gr