Στο επίκεντρο του εγχώριου και του διεθνούς τζετ σετ, αλλά και της παγκόσμιας κοινότητας των ανθρώπων με καθαρή περιουσία αξίας τουλάχιστον μερικών δεκάδων εκατ. ευρώ, αναμένεται να βρεθεί φέτος η αγορά πολυτελών εξοχικών κατοικιών. Οπως σημειώνουν στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ οι επικεφαλής γραφείων εξειδικευμένων στη συγκεκριμένη κατηγορία αγοραστών και ακινήτων, το 2018 αποτελεί ήδη την καλύτερη χρονιά από την έναρξη της οικονομικής κρίσης, καθώς είναι διάχυτη η αίσθηση στους υποψήφιους αγοραστές ότι «τα χειρότερα έχουν περάσει» τόσο για την ελληνική οικονομία όσο και για την αγορά ακινήτων.

Σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Πλουμή, γενικό διευθυντή της εταιρείας Πλουμής-Σωτηρόπουλος, που εκπροσωπεί στην Ελλάδα τον οίκο Christie’s, «πλέον καταγράφουμε πολύ περισσότερες συναλλαγές πολυτελών ακινήτων, συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια και αυτό αποτελεί σαφές δείγμα της ανάκαμψης της αγοράς. Φέτος, μάλιστα, τόσο ο όγκος των συναλλαγών όσο και η αξία τους καταγράφουν άνοδο ακόμα και 100% σε σχέση με το 2017». Σημειωτέον ότι στη συγκεκριμένη κατηγορία ακινήτων, οι τιμές πώλησης μειώθηκαν μεν, αλλά με πολύ χαμηλότερο ρυθμό, σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά κατοικίας, εξοχική και μη. Ενδεικτικά, επισημαίνεται ότι οι αξίες των πολυτελών εξοχικών μειώθηκαν κατά 15-20%, κατά μέσον όρο, έναντι μέσης πτώσης της τάξεως του 45%-60%. Η αγορά της Μυκόνου δεν κατέγραψε σχεδόν καθόλου πτώση των αξιών, καθώς πρόκειται για διεθνοποιημένη αγορά, που δεν επηρεάζεται από τα όσα συμβαίνουν στην υπόλοιπη Ελλάδα. «Ηδη, μια πρώτη ένδειξη για το πόσο ισχυρή είναι φέτος η ζήτηση από το εξωτερικό είχαμε τους χειμερινούς μήνες», αναφέρει ο κ. Σάββας Σαββαΐδης, διευθύνων σύμβουλος της Greece Sotheby’s International Realty. «Οι ενδιαφερόμενοι προέρχονται από πολλές χώρες, αν και κάθε προορισμός έχει και το δικό του κοινό. Το βέβαιον είναι ότι οι περισσότεροι αγοραστές έχουν επισκεφθεί την Ελλάδα τουλάχιστον μία φορά, ενώ το 20% αγοράζει ακίνητο με την πρώτη του επίσκεψη», καταλήγει ο κ. Σαββαΐδης.

2-9

Elounda Azure, 12 εκατ.

Το ποσό των 12 εκατ. ευρώ θα πρέπει να εκταμιεύσει ο ενδιαφερόμενος αγοραστής για την παραθαλάσσια βίλα Elounda Azure, η οποία ανήκει σε οικογένεια επιχειρηματιών από τις ΗΠΑ, η οποία λόγω δυσκολίας μετακίνησης στην Ελλάδα αποφάσισε την πώληση του ακινήτου. Η Elounda Azure πωλείται από την Πλουμής-Σωτηρόπουλος (Christie’s) και βρίσκεται στην Ελούντα της Κρήτης. Το οικόπεδο είναι επιφάνειας 21,6 στρεμμάτων, ενώ το κυρίως σπίτι είναι επιφάνειας 1.155 τ.μ., διαθέτοντας έξι υπνοδωμάτια, αίθουσα προβολών, μπιλιάρδο, γήπεδο τένις και άλλες παροχές. Η έκταση αποκτήθηκε από την οικογένεια τη δεκαετία του 1990 και στη συνέχεια κατασκευάστηκε το ακίνητο, ενώ ασφαλώς έχουν γίνει εκτεταμένες αναβαθμίσεις στην πορεία των ετών.

Eclectic Living, 10,5 εκατ.

Με κόστος 10,5 εκατ. ευρώ, το Eclectic Living είναι μια νεόδμητη κατασκευή, του 2017, που πωλείται από τον Ρώσο επιχειρηματία-κατασκευαστή κ. Βιτάλι Μπορίσοφ, με τη συνεργασία της Greece Sotheby’s International Realty. Πρόκειται για ακίνητο στην Ελούντα της Κρήτης, που είναι προϊόν επένδυσης, δηλαδή αναπτύχθηκε εξαρχής με στόχο την πώληση. Είναι επιφάνειας 900 τ.μ. (οικόπεδο 5.000 τ.μ.) και διαθέτει έξι υπνοδωμάτια και αντίστοιχο αριθμό μπάνιων. Οι παροχές είναι εφάμιλλες ενός υπερπολυτελούς ξενοδοχείου πέντε αστέρων. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μπορίσοφ δρομολογεί αυτή την περίοδο και την ανάπτυξη του παραθεριστικού θερέτρου Elounda Hills, έργο το οποίο έχει ενταχθεί στις διατάξεις του νόμου περί fast track, ως επένδυση στρατηγικού χαρακτήρα.

ΠHΓΗ: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Source: LarissaNet