Ο νέος κόσμος των κρυπτονομισμάτων έχει προκαλέσει νευρικότητα στις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο εδώ και καιρό, αλλά μόλις πριν από μερικές μέρες οι κεντρικοί τραπεζίτες συγκεντρώθηκαν για να συζητήσουν εάν τα κρυπτονομίσματα θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τα παραδοσιακά νομίσματα στο σύνολό τους.

Το Συνέδριο Money 20/20, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Ιουνίου στο Άμστερνταμ, έφερε τέσσερις μεγάλες κεντρικές τράπεζες γύρω από το ίδιο τραπέζι για να συζητήσουν κατά πόσο τα κρυπτονομίσματα αποτελούν μια απειλή για το χρηματοπιστωτικό σύστημα στη σημερινή μορφή του.

Όταν ήρθαν αντιμέτωποι με αυτό το ερώτημα, εκπρόσωποι της Τράπεζας της Ελβετίας, της Τράπεζας της Αγγλίας, της Τράπεζας του Καναδά και της Τράπεζας της Λιθουανίας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα ιδιωτικά εκδοθέντα κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin και το Ethereum απέχουν πολύ από το να αποδειχθούν πραγματική απειλή για τα παραδοσιακά χρήματα. Ο Thomas Moser, επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας της Ελβετίας δήλωσε ότι «η Τράπεζα είναι ουδέτερη όσον αφορά στα ιδιωτικά κρυπτονομίσματα”.

Φαίνεται σαν οι πιθανότητες να ευνοούν το παραστατικό χρήμα, αλλά μπορούμε πραγματικά να αγνοήσουμε τη δυνατότητα των κρυπτονομισμάτων να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι συναλλαγές; Ας δούμε τι μας διδάσκει η ιστορία.

Η γέννηση του παραστατικού χρήματος 

Τα δύο μακροβιότερα νομίσματα είναι η βρετανική λίρα (1694) και το αμερικανικό δολάριο (1792). Πριν από αυτά, τα πολύτιμα μέταλλα αποτελούσαν το ευρέως αποδεκτό νόμισμα.

Αλλά πώς ήρθαν τα χαρτονομίσματα να αντικαταστήσουν τα μέταλλα; Η μετάβαση προς τη χρήση των χαρτονομισμάτων ως μέσο πληρωμής ξεκίνησε στον ιδιωτικό τομέα. Οι τραπεζίτες του Λονδίνου ήταν οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν τα χαρτονομίσματα. Αυτό το μοντέλο συναλλαγών έγινε τόσο δημοφιλές που τα τραπεζογραμμάτια θεωρήθηκαν κι επίσημα νόμιμο χρήμα στην Αγγλία.

Ομοίως και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Μασαχουσέτη πιστεύεται ότι ήταν η πρώτη που χρησιμοποιούσε χαρτονομίσματα στις ΗΠΑ το 1690. Οι στρατιώτες μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν αυτό το είδος IOU για να ξοδέψουν ή να ανταλλάξουν, όπως ακριβώς έκαναν με τα χρυσά και ασημένια νομίσματα. Περίπου 100 χρόνια αργότερα, το δολάριο των Ηνωμένων Πολιτειών έγινε το τυπικό μέσο πληρωμής της χώρας.

Μπορεί η ιστορία να επαναληφθεί;

Το παρελθόν δεν προβλέπει απαραίτητα το μέλλον, αλλά τα ιστορικά δεδομένα παραμένουν ο καλύτερος τρόπος να το προβλέψουμε. Ένα συμπέρασμα που μπορούμε να αντλήσουμε από την ιστορία των χρημάτων είναι ότι ο ιδιωτικός τομέας υπήρξε πρωτοπόρος στο παρελθόν, ενώ ακολούθησαν έγκαιρα και οι κυβερνήσεις. Ας εφαρμόσουμε αυτή τη λογική στα κρυπτονομίσματα.

Blockchain σημαίνει εμπιστοσύνη. Η μετεωρική άνοδος του Bitcoin αποδεικνύει την πτωτική εμπιστοσύνη στις κυβερνήσεις. Τα κρυπτονομίσματα έχουν λάβει τεράστια στήριξη από καινοτόμους επενδυτές και επιχειρηματίες από όλο τον κόσμο, ασκώντας όλο και μεγαλύτερη πίεση στις κεντρικές τράπεζες. Μετά τη διάσκεψη Money 20/20, οι κεντρικοί τραπεζίτες θα μπορούσαν να σκεφτούν ότι τα κρυπτονομίσματα δεν αποτελούν πραγματική απειλή για το παραστατικό χρήμα, αλλά μπαίνω στον πειρασμό να προσθέσω τη λέξη «ακόμα» σε αυτή τη δήλωση.

Πηγή: capital.gr