Στην ανάπλαση των παιδικών χαρών της Αλοννήσου και στον καθαρισμό των ρεμάτων στη Σκόπελο προχωρά η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ενώ ξεκινά και η μελέτη για την αντιμετώπιση κατολισθητικών φαινομένων σε περιοχές του Πηλίου. Αυτό έγινε γνωστό από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό, στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων, καθώς υπεγράφησαν οι παραπάνω συμβάσεις ώστε να προχωρήσουν τα έργα.
Σε δηλώσεις του ο κ. Κ. Αγοραστός ανέφερε τα εξής: «Με στρατηγική, με σχέδιο, με προγραμματισμό, με τις Υπηρεσίες μας που είναι υπερφορτωμένες και με λίγο προσωπικό προσπαθούμε να κάνουμε έργα ουσίας τα οποία να είναι χρήσιμα στους πολίτες. Στη Σκόπελο κάνουμε ένα έργο προϋπολογισμού 200.000,00 €, όπου πρόκειται να καθαριστούν ρέματα μήκους τριών χιλιομέτρων. Μπορεί να μην είναι ένα έργο που φαίνεται, αλλά είναι ένα αντιπλημμυρικό έργο ουσίας, ένα έργο χρήσιμο για την τοπική κοινωνία. Το δεύτερο έργο που υπογράψαμε σήμερα, είναι οι παιδικές χαρές στην Αλόννησο προϋπολογισμού 82.000,00 €. Υπάρχει μια άριστη συνεργασία με τον Δήμαρχο, τον κ. Βαφίνη, η χρηματοδότηση είναι από το Πράσινο Ταμείο, και πρόκειται να γίνουν τρεις παιδικές χαρές σύγχρονων προδιαγραφών για να λειτουργούν με ασφάλεια, στην Αγία Παρασκευή, στο Πατητήρι και στο Βότσι. Το ζήτημα είναι οι παιδικές χαρές αυτές, όπως και στη Σκιάθο που κατασκευάσαμε να είναι ανοιχτές από τους Δήμους, να συντηρούνται και να μπορούν τα παιδιά να τις χαίρονται».
Παράλληλα ο Περιφερειάρχης κατά την υπογραφή της σύμβασης για την μελέτη αντιμετώπισης κατολισθητικών φαινομένων σε περιοχές του Πηλίου σημείωσε τα εξής:
«Είναι μια μελέτη προϋπολογισμού 60.000,00€ και θα ακολουθήσει ακόμη μια μελέτη, για να μπορέσουμε να δούμε με ακρίβεια και σοβαρότητα τι χρειάζεται να γίνει στο Πήλιο. Μελέτες ουσίας μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν, που να οδηγούν σε ένα αποτέλεσμα το οποίο να μπορεί να δημιουργεί ασφάλεια, όπως κάναμε με την ουσιαστική μελέτη στο Ξουρίχτι. Αυτή τη στιγμή όποιος πάει στο Ξουρίχτι μπορεί να δει τι έργα χρειαζότανε, διότι με τις προηγούμενες υποτιθέμενες μελέτες που υπήρχαν τα έργα που γινόντουσαν δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν τον χωμάτινο όγκο στην περιοχή. Άρα χρειάζονται μελέτες ουσίας και όχι μελέτες εντυπωσιασμού. Εμείς έχουμε καλή συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία και με τον κ. Χαρίτση καταφέραμε να εντάξουμε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας για τις ζημιές που έγιναν την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου έργα προϋπολογισμού περίπου 16.400.000.00 €. Ακόμη και τώρα σημειώνονται κατολισθητικά φαινόμενα γιατί είναι ενεργό το φαινόμενο. Έχουμε συστήσει μία επιτροπή με τους επικεφαλής όλων των παρατάξεων, οι Υπηρεσίες μας έχουν κάνει πολύ γρήγορα τη δουλειά τους και προχωρούμε τη διαδικασία για να πάμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα στο να αποκαταστήσουμε τα έργα αυτά».
Παρόντες ήταν ακόμη η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων κ. Δ. Κολυνδρίνη, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Γ. Καλτσογιάννης, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ.κ. Ιγγλέσης και Κοπάνας και Διευθυντής Τεχνικών Έργων ΠΕΜΣ κ. Φλαμπούρης.
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΩΝ
1) ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΡΕΜΑΤΩΝ ΣΚΟΠΕΛΟΥ, προϋπολογισμού 60.000,00€
Προβλέπεται ο καθαρισμός με χρήση οποιοδήποτε μηχανικού εξοπλισμού υδατορεμάτων της Ν. Σκοπέλου σε μήκος περίπου 3000 μ., ήτοι θα απομακρυνθούν απορρίμματα, μπάζα και βλάστηση που μειώνουν την παροχετευτική ικανότητά τους , δυσχεραίνοντας τη παροχέτευση των υδάτων προς τα κατάντη. Ο προσδιορισμός των θέσεων επέμβασης θα πραγματοποιηθεί από την ΔΤΕ ΠΕΜΣ σε συνεννόηση με το Δήμο Σκοπέλου κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του έργου.
2) ΣΗΜΕΙΑΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΑΝΑΠΛΑΣΕΩΝ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΧΑΡΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΛΟΝΝΗΣΟΥ, προϋπολογισμός: 82.811,43 €
Οι παρεμβάσεις αφορούν τις παιδικές χαρές Αγίας Παρασκευής Αστυνομίας, Οικισμού Πατητηρίου και οικισμού Βότση. Τα έργα περιλαμβάνουν τις ακόλουθες εργασίες:
1. Μεταφορά και τοποθέτηση κρασπέδων.
2. Κατασκευή νέων επιστρώσεων.
3. Μεταφορά και τοποθέτηση νέων οργάνων.
4. Κατασκευή κρήνης.
5. Μεταφορά και τοποθέτηση καθιστικών.
6. Μεταφορά και τοποθέτηση ρυθμιστικής πινακίδας εισόδου.
7. Τοποθέτηση μεταλλικών μπαρών ασφαλείας στην είσοδο – έξοδο της παιδικής χαράς για τη μείωση της ταχύτητας εξόδου των παιδιών.
8. Τοποθέτηση μεταλλικών σχαρών για την απορροή των ομβρίων.
9. Πρόσβαση για Α.Μ.Ε.Α

3) «ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΑΣΤΑΘΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΣΤΟΧΙΩΝ ΣΤΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΟ ΠΗΛΙΟΥ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018», προϋπολογισμού 60.000 ευρώ

Source: LarissaNet