Στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει το Γενικό Νοσοκομείου Σάμου επανέρχεται, για πολλοστή φορά, ο Σύλλογος Εργαζομένων στο νοσοκομείο.

Σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Οι συνεχιζόμενες πολιτικές Υποβαθμίσεις της δημόσιας Υγείας, που τη θεωρούν κόστος, έχει ως αποτέλεσμα την υποχρηματοδότηση, την υποστελέχωση, τις απλήρωτες εφημερίες των γιατρών, τον παλαιωμένο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, καθώς και τον Η.Μ εξοπλισμό. Οι συνεχιζόμενες ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό, τα ελλιπή μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζόμενους, οι παλιές – φθαρμένες κτιριακές εγκαταστάσεις που δεν επισκευάζονται, έχουν φέρει τους Υγειονομικούς σε απόγνωση και σε εργασιακή εξουθένωση.

Τεράστιες είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης στη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος, που ενώ εγκλωβίζουν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά μας,

δεν έχει μεριμνήσει για τις στοιχειώδεις συνθήκες διαβίωσης, καθώς και για την υγειονομική τους κάλυψη μέσα στο χώρο φιλοξενίας. Το πρόβλημα των κρουσμάτων της φυματίωσης είναι υπαρκτό. Οι καθησυχαστικές δηλώσεις του Διευθυντή της ιατρικής υπηρεσίας, όπως και η επίσκεψη από εκπρόσωπο του ΚΕΕΛΠΝΟ, δεν καθησύχασαν ούτε τους υγειονομικούς, ούτε τους πολίτες της Σάμου. Πιστεύουμε ότι, με ευθύνη του υπουργείου Υγείας, του ΚΕΕΛΠΝΟ, της 2ης ΥΠΕ και του Επιστημονικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου να γίνει ΤΩΡΑ ενημέρωση όλων των υγειονομικών και διαφώτιση του κοινού.

Το Νοσοκομείο δεν αντέχει να παρέχει πρωτοβάθμια περίθαλψη, με το ελλιπέστατο προσωπικό, στους επισκέπτες του νησιού, λόγω θέρους, αλλά ούτε και στον αυξανόμενο αριθμό προσφύγων και μεταναστών. Το 80% των περιστατικών που προσέρχονται στα ΤΕΠ του Νοσοκομείου χρήζουν πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας. ΑΙΤΙΑ αυτής της κατάστασης είναι ότι τα περισσότερα αγροτικά περιφερειακά ιατρεία – ΕΟΠΥΥ και το μοναδικό Κέντρο Υγείας δεν είναι στελεχωμένα και κυρίως δεν λειτουργεί στελεχωμένο ιατρείο μέσα στο κέντρο φιλοξενίας των προσφύγων.

Οι ασθενείς περιμένουν να εξεταστούν με ραντεβού από τρεις μήνες έως και ένα χρόνο, για εξετάσεις όπως υπερηχογραφήματα, τρίπλεξ αγγείων, μαστογραφίες κ.ά. Ενώ αυτή την περίοδο δεν λειτουργούν τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία του Παθολογικού, το Διαβητολογικό, το Ρευματολογικό. Πολλές ιατρικές ειδικότητες είναι μονήρεις, πράγμα που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του Νοσοκομείου, αλλά και οι ιατρικές ειδικότητες που δεν υπάρχουν, όπως γαστρεντερολόγος, ενδοκρινολόγος, αγγειολόγος, ογκολόγος, κ.ά..

Το υπάρχον ιατρικό προσωπικό είναι ελλιπέστατο στα τμήματα (ακτινοδιαγνωστικό, ορθοπεδικό, παθολογικό, παιδιατρική, αναισθησιολογικό, αιμοδοσία, κ.α.). Όσον αφορά το υπόλοιπο προσωπικό, είναι εξουθενωμένο, χωρίς να μπορεί να λαμβάνει την κανονική άδεια και τα ρεπό, οι ελλείψεις είναι τραγικές σε όλα τα τμήματα και σε όλες τις υπηρεσίες του Νοσοκομείου.

Στο ακτινολογικό υπάρχει η απαράδεκτη κατάσταση με έναν εργαζόμενο στην πρωινή βάρδια να εξυπηρετεί τακτικά ραντεβού, τους νοσηλευόμενους, τα έκτακτα

περιστατικά, το στρατό, τους μετανάστες και να παραβρίσκεται και στα χειρουργεία όποτε αυτό χρειαστεί.

Μια νοσηλεύτρια μπορεί να καλύπτει ταυτόχρονα δύο και τρία τμήματα (χειρουργείο, χειρουργική κλινική και μαιευτική). Η καρδιολογική κλινική λειτουργεί το πρωί με μόνο ένα νοσηλευτή, στα ΤΕΠ στις περισσότερες βάρδιες υπάρχει μια νοσηλεύτρια, ένας τραυματιοφορέας σ’ όλο το Νοσοκομείο τις περισσότερες νυχτερινές βάρδιες, στην Αιμοδοσία επί σειρά ετών ακάλυπτες οι νυχτερινές βάρδιες, στα τμήματα, στις κλινικές, στα χειρουργεία και στις Μονάδες του Νοσοκομείου, το προσωπικό είναι ελλιπέστατο και οι εργαζόμενοι μετακινούνται συνεχώς από τμήμα σε τμήμα και από κλινική σε κλινική με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης υπάρχουν και στη διοικητική υπηρεσία, την υποδιεύθυνση τεχνικού, καθώς και στις άλλες υποστηρικτικές υπηρεσίες του Νοσοκομείου, όπως το τηλεφωνικό κέντρο, στα μαγειρεία, την καθαριότητα, κ.α.

Κατά τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας από τη Λέσβο, στο αναπτυξιακό Συνέδριο της κυβέρνησης, είπε για το Νοσοκομείο της Σάμου: «Λεφτά υπάρχουν»!!!. «Ναι μεν, αλλά» τοποθετημένα στις τράπεζες και η μη δυνατότητα αξιοποίησής τους για το Δημόσιο Συμφέρον.

Το δημόσιο σύστημα Υγείας, οι Υγειονομικοί και οι Σαμιώτες στενάζουν κάτω από την υποστελέχωση του Νοσοκομείου, την έλλειψη πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, το ελλιπές προσωπικό του ΕΚΑΒ, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις κινεί μόνο ένα ασθενοφόρο σε όλο το νησί λόγω έλλειψης πληρωμάτων του. Στη Σάμο, το ΕΚΑΒ δεν έχει δικό του τηλεφωνικό κέντρο, με αποτέλεσμα οι διαχείριση των τηλεφωνικών κλήσεων να τις επιφορτίζεται το νοσοκομείο.

Ο Σύλλογος των εργαζομένων καλεί όλους τους εργαζόμενους και όλο το Σαμιακό λαό να αντιπαλέψει αυτή την πολιτική, που διαλύει τη δημόσια Υγεία και την παραδίδει στα χέρια των ιδιωτών, των μεγάλων διαγνωστικών κέντρων και των μεγαλοκλινικαρχών, την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που πιστά ακολουθεί την ανθυγιεινή πολιτική των προκάτοχων της, που θέλει τους εργαζόμενους εξουθενωμένους και τους

ασθενείς να βάζουν το χέρι στην τσέπη και να πληρώνουν για όλα αυτά που έχουν ήδη πληρώσει πανάκριβα, μέσω των ασφαλιστικών ταμείων και τη φορολογία.

Παλεύουμε: Για ένα δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, πλήρως στελεχωμένο και χρηματοδοτούμενο από το κράτος, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Απαιτούμε:

* Άμεση πρόσληψη Μόνιμου προσωπικού, Ιατρικού Νοσηλευτικού, Παραϊατρικού, τεχνικής υπηρεσίας, Διοικητικού και όλων των βοηθητικών υποστηρικτικών υπηρεσιών.

* Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι και οι επικουρικοί.

* Να σταματήσει τώρα η απαράδεχτη κατάσταση που επικρατεί στο ακτινολογικό του Νοσοκομείου, με έναν εργαζόμενο στην πρωινή βάρδια.

* Να πάψουν να υπάρχουν ακάλυπτες νυχτερινές βάρδιες στην αιμοδοσία.

* Να σταματήσει η επικίνδυνη κατάσταση μια νοσηλεύτριας που καλύπτει 2 και 3 τμήματα ταυτόχρονα.

* Να πάψει να λειτουργεί η καρδιολογική κλινική το πρωί μόνο με τον προϊστάμενο.

* Να σταματήσουν να λειτουργούν τα ΤΕΠ του Νοσοκομείου μόνο με μια νοσηλεύτρια το Σαββατοκύριακο, το απόγευμα και τη νύχτα.

* Να ενισχυθεί τώρα με ανθρώπινο δυναμικό κυρίως η παθολογική κλινική και όλες οι άλλες κλινικές, καθώς και οι μονάδες του Νοσοκομείου. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος της υγείας των εργαζομένων από την εντατικοποίηση της εργασίας και την κόπωση.

* Στελέχωση του Νοσοκομείου με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων.

* Στελέχωση και ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, του ΕΚΑΒ, του ΚΕΦΙΑΠ, του ΚΨΥ του ΕΟΠΥΥ και όλων των Αγροτικών Περιφερειακών Ιατρειών με γιατρούς Γενικής Ιατρικής Μόνιμους, με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση.

* Άμεση προμήθεια μέσων ατομικής προστασίας των εργαζομένων σε γάντια, μάσκες, στολές και υποδήματα.

* Πρόσληψη γιατρού εργασίας και τεχνικού ασφάλειας.

* Να λειτουργήσει τώρα ιατρείο πλήρως στελεχωμένο με όλο το απαραίτητο προσωπικό και εξοπλισμένο μέσα στο ΚΥΤ – hotspot.

* Άμεσα να απεγκλωβιστούν όλοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες από τα νησιά. Να μεταφερθούν στην Ηπειρωτική Ελλάδα για να εξεταστούν τα αιτήματά τους και στη συνέχεια να πάνε σε όποια χώρα επιθυμούν.

* Σ’ ένα δημοκρατικό σύστημα δεν έχει χώρο η κατάχρηση της εξουσίας η στοχοποίηση και η τρομοκράτηση των εργαζομένων. Να σταματήσει εδώ και τώρα».