Με τον χειρότερο τρόπο έκλεισε τελικά η εβδομάδα στο χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο ό,τι «έχτισε» το προηγούμενο τριήμερο, «γκρέμισε» χθες με τις σημαντικές απώλειες που σημείωσε, υπό το βάρος της ισχυρής τραπεζικής διόρθωσης.

...

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,96% στις 763,45 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 763,44 μονάδων (-1,96%) και 781,06 μον. (+0,30%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 79,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 54,3 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 268 χιλ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,94%, στις 2.013,49 μονάδες, ενώ στο -0,17% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.287,37 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 6,41% στις 858,28 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας ο γενικός δείκτης σημείωσε απώλειες 1,24%, ο FTSE 25 έχασε κατά 0,69%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε απώλειες 0,08%.

Σύμφωνα με τον Μ. Χατζηδάκη της Beta Securities, το διάλειμμα των τριών ανοδικών συνεδριάσεων στο μέσον της εβδομάδας δεν ήταν ικανό να αλλάξει τα δεδομένα της αγοράς η οποία παρέμεινε για μια ακόμη εβδομάδα σε συνθήκες συναλλακτικής αδράνειας. Η εποχική θερινή συρρίκνωση του ενδιαφέροντος ξεκίνησε πολύ νωρίτερα από ότι συνήθως και από ότι φαίνεται πολύ δύσκολα θα υπάρξει κάποια διαφοροποίηση των δεδομένων στο κοντινό διάστημα.

Από τα στατιστικά στοιχεία του Μαΐου φαίνεται ότι οι ξένοι επενδυτές -αν εξαιρεθεί το πακέτο του ΟΤΕ- ήταν πωλητές, στάση που στην καλύτερη περίπτωση φαίνεται να κινείται και τον Ιούνιο στα όρια της επιφυλακτικότητας. Όχι άδικα πάντως, η πλειοψηφία της επενδυτικής κοινότητας αναμένει περισσότερα νέα από τα βασικά μέτωπα (χρέος, μεταμνημονιακό πρόγραμμα, πιθανότητα εκλογών) για να αναπροσαρμόσει την στρατηγική της.

Από τον Φεβρουάριο και μετά η Αγορά ζυμώνεται μεταξύ 130 μονάδων Γενικού Δείκτη βγάζοντας αρκετή κόπωση στους εμπλεκόμενους μετά από ένα άκρως θετικό ξεκίνημα τον Ιανουάριο. Στην αναθεώρηση της στάσης των επενδυτών έχει παίξει ρόλο και η υπόθεση του Folli – Follie καθώς όλα τα ερωτήματα παραμένουν ανοικτά χωρίς προφανή ορίζοντα διεκπεραίωσης. Δεν είναι τυχαίο ότι από τις 3 Μαΐου, όταν δημοσιοποιήθηκε η  έκθεση του QCM, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε συνθήκες σταθερής προοδευτικής φθοράς επιπέδων και συναλλαγών με μοναδική εξαίρεση την εβδομάδα των αναδιαρθρώσεων του MSCI.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης προσπάθησε όσο του επέτρεψε η δυναμική των συναλλαγών να προσεγγίσει τις 800 μονάδες κορυφώνοντας στις 779,66 μονάδες. Οι τριπλέτα των βασικών κινητών μέσων (200, 50 και 30 ημερών) δεν απειλήθηκε καν, απλώς «εξοικονομήθηκε» λίγος χρόνος πριν έρθουν τα διαγραμματικά χειρότερα τα οποία θα συμβούν αν η αγορά χάσει τις 735 μονάδες ενώ το αγοραστικό σήμα του MACD δεν θα αντέξει για πολύ όσο η αγορά δεν παίρνει αποστάσεις από τις 750 μονάδες.

Από την άλλη πλευρά οι συναλλαγές των 40 εκατομμυρίων δεν έχουν δύναμη να σπρώξουν το Δείκτη σημαντικά χαμηλότερα και ως εκ τούτου η αντιμετώπιση ενός ακραίου ενδεχόμενου υποχώρησης θα ήταν απίθανο να υλοποιηθεί σε αυτό το συναλλακτικό περιβάλλον. Συμπερασματικά, η πλάγια διολίσθηση είναι το πιθανότερο σενάριο για την ερχόμενη εβδομάδα με την στήριξη να βρίσκεται στις 735 μονάδες, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

Στο ταμπλό τώρα, ο τραπεζικός κλάδος δέχτηκε ένα σφοδρό σφυροκόπημα από τους πωλητές, κλείνοντας στα χαμηλά ημέρας. Η Eurobank ολοκλήρωσε στο -7,12%, η Εθνική στο -7,01%, η Alpha Bank στο -6,15% και η Πειραιώς στο -4,85%. Απώλειες 4,87% σημείωσε και η Λάμδα, η Jumbo έχασε 3,19%, ενώ άνω του 2% ήταν η πτώση σε ΟΤΕ, Σαράντη και ΟΤΕ.

Ανώτερες του 1% ήταν οι απώλειες σε ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και ΕΧΑΕ, ενώ υπό μερικό έλεγχο έθεσαν την πτώση τους οι ΓΕΚ Τέρνα, Motor Oil, Φουρλής, Μυτιληναίος, Βιοχαλκο, Τιτάν και ΟΛΠ, η πτώση των οποίων δεν ξεπέρασε το 1%. Στον αντίποδα, ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΟΠΑΠ, ΑΔΜΗΕ και Ελληνικά Πετρέλαια, με την Τέρνα Ενεργειακή και την ΕΕΕ να ολοκληρώνουν στο +1,19% και +1,97% αντίστοιχα. Η Aegean, έπειτα από αρκετές διακυμάνσεις, έκλεισε στο +2,30%.

Πηγή: capital.gr