Ο εικαστικός Στέφανος Ρόκος και η αρχιτέκτονας Αντιόπη Πανταζή ενώνουν την έμπνευση και τη δημιουργικότητά τους στην έκθεση με τίτλο «Δύο κεντήματα», που παρουσιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη – Κλωστοϋφαντουργία Μέντης (Πολυφήμου 6), έως τις 28 Ιουλίου.

Σε επιμέλεια της Βιργινίας Ματσέλη (υπεύθυνη Κλωστοϋφαντουργίας Μέντης) και της ζωγράφου Μάριας Μπαχά και σχεδιασμό του Λεωνίδα Μπαχά, η έκθεση περιλαμβάνει δύο κεντήματα που υλοποιήθηκαν από το 2013 ως το 2016, με τίτλους «Κέντημα I: Le merveilleux tableau d ’Edvard Munch à Paris» και «Το κέντημα ΙI», και αποτελούν προϊόν συνεργασίας μεταξύ του εικαστικού Στέφανου Ρόκου και της αρχιτέκτονα Αντιόπης Πανταζή.

Το κέντημα. Le merveilleux tableau d Edvard Munch a Paris.

Με αφορμή την ατομική του έκθεση «Η εποχή του ηλεκτρισμού», ο Στέφανος Ρόκος ζήτησε από την Αντιόπη Πανταζή τη μεταφορά δυο ζωγραφικών έργων σε εργόχειρο και εκείνη τα ενέγραψε σε κεντημένη εκδοχή. Ο χώρος της Κλωστοϋφαντουργίας Μέντης αποτελεί τη φυσική και ιδανική στέγη μίας ισότιμης καλλιτεχνικής συνύπαρξης, που συμπλέκει παράδοση και νεωτερικότητα, χειροτεχνία και δημιουργική φαντασία.

Όπως γράφει η επιμελήτρια της έκθεσης, Μάρια Μπαχά: «Το αποτέλεσμα που παράχθηκε, θυμίζοντας μια πολύ παλαιότερη παράδοση ταπισερί, ξεπέρασε κατά πολύ τις έτσι κι αλλιώς φιλόδοξες προσδοκίες των εμπλεκομένων: η Αντιόπη κατάφερε, στην ουσία, να επανεφεύρει το μέσον της. Μπορεί να τη φανταστεί κανείς να κεντάει, όσο και να στοχάζεται, σε ίσες δόσεις, να συλλαμβάνει και, τελικά, να συγκροτεί ένα πολυεπίπεδο τεχνικό σύστημα, να χτίζει τον προσωπικό της καλλιτεχνικό κώδικα, να βρίσκει τον καλλιτεχνικό αλγόριθμο του πρωτότυπου.

Στέφανος Ρόκος.

Με ένα παραδοσιακό υλικό να καταφέρνει να αποδώσει υφές υδάτινων υλικών, όπως η ακουαρέλα ή τα μελάνια. Να σχεδιάζει, να χρωματίζει, να φωτίζει με οικονομία και ευρηματικότητα, επιτυγχάνοντας μια οπτική απόλαυση, η οποία προϋποθέτει χιλιόμετρα πολύχρωμης κλωστής, χιλιάδες εργατοώρες, δεκάδες πολυχρησιμοποιημένες βελόνες».

Πληροφορίες

Μουσείο Μπενάκη – Κλωστοϋφαντουργία Μέντης: Πολυφήμου 6 – Αθήνα, τηλ.: 210 3478792. Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη – Σάββατο: 10.00 – 15.00, Δευτέρα και Κυριακή: κλειστά.

Πηγή: naftemporiki.gr