Μαρμάρινο  γλυπτό το οποίο απεικονίζει ένα κυνηγετικό  σκυλί και χρονολογείται περίπου στα 520 π.Χ. βρέθηκε νότια του ναού του Παρθενώνα.

Το γλυπτό, το οποίο το μουσείο αποκαλεί «το κυνηγετικό σκυλί της Ακρόπολης», βρίσκεται σε τέλεια, σχεδόν, διατηρημένη κατάσταση και είναι σε φυσικό μέγεθος. Η στάση του προδίδει ότι το ζώο βρίσκεται σε θέσηετοιμότητας, καθώς διακρίνεται η ένταση στο σώμα του.

Σε ανακοίνωσή του, το Μουσείο της Ακρόπολης ανέφερε ότι:

«Η παρουσία του στο ιερό της Αθηνάς ξενίζει, αφού δεν επιτρεπόταν εκεί η παρουσία σκυλιών. Αντίθετα είναι αναμενόμενο για τη θεά του κυνηγιού την ’Άρτεμη που είχε ένα μικρό δικό της ιερό κοντά στον Παρθενώνα».

Σύμφωνα με το μουσείο, τα κυνηγετικά σκυλιά έχαιραν μεγάλης εκτίμησης την εποχή εκείνη καθώς οι αρχαίοι θεωρούσαν ότι «διακρίνονταν για τη δύναμη, την οξυδέρκεια και την ταχύτητά τους».

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά

Το Μουσείο Ακρόπολης προσκαλεί μικρούς και μεγάλους να ανακαλύψουν τη στενή σχέση ανθρώπων και ζώων στην αρχαιότητα, μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα πραγματοποιήσει από την Τρίτη 26 Ιουνίου έως την Πέμπτη 19 Ιουλίου.

Συγκεκριμένα, με τη βοήθεια των αρχαιολόγων-φροντιστών, οι ενδιαφερόμενοι θα περιηγηθούν στις αίθουσες των κλιτύων της Ακρόπολης και της αρχαϊκής συλλογής για να ανακαλύψουν μέσα από τα εκθέματα του μουσείου αυτή την τόσο ενδιαφέρουσα σχέση.

Το οικογενειακό πρόγραμμα ολοκληρώνεται με την αποτύπωση των δικών τους δημιουργιών σε καμβάκαι πηλό.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Για παιδιά 4-6 ετών. Ημέρες και ώρες:

κάθε Τρίτη στις 11 πμ. (ημερομηνίες: 26/6, 3/7, 10/7, 17/7)
κάθε Πέμπτη στις 11πμ. (ημερομηνίες: 28/6, 5/7, 12/7, 19/7)
Για παιδιά 7-12 ετών. Ημέρες και ώρες:

κάθε Τετάρτη στις 11 πμ. (ημερομηνίες: 27/6, 4/7, 11/7, 18/7)
κάθε Πέμπτη στη 1 μμ. (ημερομηνίες: 28/6, 5/7, 12/7, 19/7)
Διάρκεια: 60 λεπτά.

Κρατήσεις: 30 λεπτά πριν την έναρξη κάθε προγράμματος στο Γραφείο Πληροφοριών.

Όπως ενημερώνει το Μουσείο Ακρόπολης, λόγω περιορισμένου αριθμού συμμετοχών (έως 20 παιδιά με 1 συνοδό για κάθε παιδί), τηρείται σειρά προτεραιότητας. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η έκδοση εισιτηρίου γενικής εισόδου (5 ευρώ) για τους γονείς / συνοδούς.

Πηγή: cnn.gr