Ο πρώην δήμαρχος Σοφάδων Μπάμπης Παπαδόπουλος μίλησε στον Γιώργο Διαμάντη για τις αυτοδιοικητικές εξελίξεις, το όραμά του για τον δήμο και δηλώνει «παρών» στις επερχόμενες εκλογές

1. Πώς κρίνετε τις νομοθετικές αυτοδιοικητικές μεταρρυθμίσεις με τον «Κλεισθένη 1»;

Ο Καποδίστριας και ο Καλλικράτης άλλαξαν ριζικά το αυτοδιοικητικό τοπίο όχι μόνο γιατί μειώθηκε ο αριθμός των ΟΤΑ και την ταυτόχρονη μεταβολή των γεωγραφικών τους ορίων αλλά κυρίως λόγω των μεγάλων βελτιωτικών αλλαγών σε ζητήματα δημοκρατικού προγραμματισμού καθώς και στον ορθολογισμό του επιχειρησιακού σχεδιασμού και λειτουργίας τους. Ανεξάρτητα από τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετώπισε ο Καλλικράτης εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που τον συνοδεύει απ’ την πρώτη μέρα εφαρμογής του, παρατηρήθηκαν σημαντικά κενά, δυσλειτουργίες και ελλείψεις αλλά και πολλές ρυθμίσεις που δεν εφαρμόστηκαν ποτέ στην πράξη.

Ο Κλεισθένης περιλαμβάνει μεν σοβαρές διαρθρωτικές αλλαγές αλλά πιο πολύ έρχεται για να συμπληρώσει, να ομαλοποιήσει, να διορθώσει κλπ παρά να μεταρρυθμίσει το αυτοδιοικητικό σύστημα της χώρας. Η σημαντικότερη αλλαγή που φέρνει είναι το εκλογικό σύστημα των δημοτικών συμβούλων. Αυτό το στοιχείο από μόνο του αποτελεί περισσότερο μια προσπάθεια εγκαθίδρυσης μιας νέας αυτοδιοικητικής κουλτούρας στη διοίκηση και λειτουργία των δήμων παρά ως «αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση». Εισάγει για πρώτη φορά με τόσο επιτακτικό τρόπο την ανάγκη συναίνεσης και συνεργασίας που κατά την άποψή μου αποτελούν σημαντικό παράγοντα προώθησης και επίλυσης των τοπικών ζητημάτων.

Θα ήταν μεταρρύθμιση αν άλλαζε ολόκληρη την πολιτική φιλοσοφία διαχείρισης των αυτοδιοικητικών ζητημάτων συνολικά. Ξεφεύγοντας από τα στενά όρια των ΟΤΑ και αγγίζοντας το κυβερνητικό επίπεδο. Και για να γίνω κατανοητός θα αναφέρω ένα παράδειγμα.

Η ιστορία που άνοιξαν οι προηγούμενοι και οι νυν κυβερνώντες με «τα ληξιπρόθεσμα» είναι ένα διαρκές έγκλημα κατά των δήμων εκείνων που έμαθαν να λειτουργούν νοικοκυρεμένα, λιτά και μαζεμένα στις δαπάνες τους και συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Αντί λοιπόν η Πολιτεία να επιβραβεύσει με κάποιον τρόπο αυτούς τους δήμους κάνει ακριβώς το αντίθετο. Χρηματοδοτεί και μάλιστα αδρά όλους εκείνους τους δήμους που έμαθαν να ναι σαλταδόροι και μπαταξήδες δημιουργώντας διαρκώς υπέρογκα χρέη και υποχρεώσεις.

Στο τέλος, λοιπόν, με τις ευλογίες της ίδιας της Πολιτείας, χάνει και αδικείται εκείνη η τοπική κοινωνία που έχει ως βασική της αρχή λειτουργίας τη συνέπεια, τη σύνεση, την εγκράτεια.

Παρόμοια ζητήματα, περισσότερο ή λιγότερο σημαντικά, που στρεβλώνουν την λειτουργία των ΟΤΑ και περιορίζουν αρκετά την αποτελεσματικότητά τους και το σκοπό της λειτουργίας τους, υπάρχουν πάρα πολλά όπως είναι για παράδειγμα η οικονομική αυτοτέλεια των Δήμων ή η ανισορροπία που υφίσταται στην κατανομή των ΚΑΠ στους δήμους κλπ. Ελάχιστα όμως απ’ αυτά ακουμπάει ο Κλεισθένης με αποτέλεσμα οι αδικίες να διαιωνίζονται, οι δυσλειτουργίες να μεγαλώνουν, οι ταχυδακτυλουργίες να ναι το καθημερινό μέλημα των δημοτικών αρχών στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν την καθημερινότητα και τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας τους.

2. Ποια τα σημαντικότερα χρονίζοντα προβλήματα του Δ. Σοφάδων;

Η κουβέντα για το θέμα αυτό θα μπορούσε να ναι ανεξάντλητη. Στην πρώτη, λειψή χρονικά, δημοτική περίοδο του Καλλικράτη που είχα και την ευθύνη διοίκησης του Δ. Σοφάδων υλοποιήσαμε ή και δρομολογήσαμε αρκετές παρεμβάσεις και δράσεις ο προϋπολογισμός των οποίων ξεπερνούσαν τα 65 εκ ευρώ. Ανάμεσα σ αυτές ήταν και κάποιες παρεμβάσεις ιδιαίτερης αξίας που αντιμετώπισαν άμεσα και αποτελεσματικά σημαντικά και χρόνια αιτήματα της τοπικής κοινωνίας:

* η κατασκευή και λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού 6.500 κατοίκων στους οικισμούς των Σοφάδων και του Μασχολουρίου προϋπολογισμού 11 εκ. ευρώ την κατασκευή του οποίου ολοκληρώσαμε μέσα σε 3 χρόνια (Απρίλιος 2011 – Απρίλιος 2014) όταν σε άλλους δήμους ίδιου μεγέθους πέρασαν 7 και 9 χρόνια και ακόμα πασχίζουν να τελειώσουν το έργο.

* η κατασκευή δικτύου ύδρευσης για τη μεταφορά πόσιμου νερού από τη Λ. Σμοκόβου σε 22 οικισμούς του Δ. Σοφάδων και άλλους 18 οικισμούς άλλων Δήμων συνολικού προύπολογισμού 42,5 εκ. ευρώ, την κατασκευή του οποίου ξεκινήσαμε το Μάιο του 2013 και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα επόμενα 2-3 χρόνια

Υπάρχουν όμως πολλά ακόμα ζητήματα που ταλανίζουν τον τόπο μας και λειτουργούν ανασταλτικά και περιοριστικά απέναντι στις τεράστιες αναπτυξιακές

δυνατότητες που υπάρχουν. Απ’ τα ζητήματα αυτά όμως εκείνο που είναι κατά την άποψή μου το σπουδαιότερο και το επιτακτικότερο είναι το τσιγγάνικο.

Α. Τσιγγάνικο ζήτημα

Ο τσιγγάνικος πληθυσμός της πόλης των Σοφάδων τη δεκαετία του 2000 έχει αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό δημιουργώντας μία από τις μεγαλύτερες τσιγγάνικες κοινότητες στη χώρα και μια ιδιότυπη κατάσταση που κρύβει αρκετούς κινδύνους για την ανατροπή των ισορροπιών στην ευρύτερη περιοχή. Είναι χαρακτηριστικό πως ο τσιγγάνικος πληθυσμός πλέον της έδρας του Δήμου Σοφάδων αποτελεί το 40% του συνολικού πληθυσμού της πόλης.

Η ιδιομορφία της πληθυσμιακής ανισορροπίας, η επικρατούσα αναρχία και ανομία που διαρκώς διευρύνεται, η καθημερινή και συνεχώς αυξανόμενη παραβατικότητα, η γκετοποίηση και οι συνθήκες άβατου που δημιουργήθηκαν συνθέτουν ένα εκρηκτικό παζλ που όσο συνεχίζουμε να μην το ακουμπάμε τόσο πιο έντονες και γεωμετρικά αυξανόμενες θα είναι οι αρνητικές επιπτώσεις στο οικονομικό, κοινωνικό, πολιτιστικό μικροκλίμα της περιοχής. Απαιτούνται άμεσα και τολμηρά μέτρα και δράσεις για να σταματήσει η χρόνια πληθυσμιακή αιμορραγία και η κοινωνική, οικονομική, πολιτιστική απαξίωση του τόπου μας

Β. Αγροτικές υποδομές – κλειστό αρδευτικό δίκτυο Σμοκόβου

Σημαντικό ζήτημα επίσης για τον αγροτικού χαρακτήρα πληθυσμό του Δήμου μας είναι η δημιουργία συνθηκών και υποδομών που θα μειώσουν το επιβαρυμένο κόστος καλλιέργειας και οι εναλλακτικές προτάσεις ανάπτυξης νέων καλλιεργειών που θα ενισχύσουν την επαγγελματική τους προοπτική αλλά και θα ενδυνάμωσουν το χρόνια περιοριζόμενο αγροτικό εισόδημα των δυναμικών καλλιεργειών βαμβακιού, ντομάτας, καπνού, πιπεριάς κλπ

Προς την κατεύθυνση αυτή αποτελεί όνειρο δεκαετιών η ολοκλήρωση του κλειστού αρδευτικού δικτύου της Λίμνης Σμοκόβου που θα δώσει ανάσα τόσο στους αγρότες του Σοφαδίτικου κάμπου όσο και στην ίδια την προοπτική και το μέλλον της λίμνης. Μια λίμνη που κινδυνεύει πλέον ακόμα και η ίδια η ύπαρξή της από τον αδόκιμο και σπάταλο τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται σήμερα τα νερά της για να αρδεύσουν τα χωράφια του κάμπου.

Γ. Τουριστική Ανάπτυξη

Η νεότευκτη Λίμνη Σμοκόβου σε συνδυασμό με τις γνωστές ιαματικές πηγές, το εξαιρετικό αγραφιώτικο φυσικό περιβάλλον, τους σημαντικούς αλλά ανεξερεύνητους αρχαιολογικούς χώρους συνθέτουν ένα παζλ σπάνιας

τουριστικής αξίας που παραμένει τουριστικά αναξιοποίητη ή τουλάχιστον αξιοποιείται ελάχιστα. Η συγκοινωνιακή προσβασιμότητα που δημιουργεί πλέον σ ολόκληρη την κεντρική Ελλάδα η πρόσφατη έναρξη λειτουργίας του αυτοκινητόδρομου κεντρικής Ελλάδας (Ε-65) και η ολοκλήρωσή του πιστεύω ότι δημιουργεί, εκτός των άλλων, σημαντική προοπτική και στην τουριστική ανέλιξη της περιοχής. Απαιτούνται ασφαλώς ακόμα πολλές και σημαντικές δράσεις προς την κατεύθυνση αυτή.

Δυστυχώς όμως τα τελευταία 4 χρόνια, εκτός από ατέλειωτα «λόγια που βλέπουμε και έργα που ακούμε» καμία τέτοια δραστηριότητα δεν αναπτύχθηκε. Ευελπιστούμε ότι βαδίζοντας πάνω στο master plan για την αξιοποίηση των τουριστικών δυνατοτήτων του τόπου που εκπονήσαμε το 2013 σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Καρδίτσας ΑΕ ΟΤΑ μπορούμε βήμα βήμα τα επόμενα χρόνια να χτίσουμε έναν νέο τουριστικό προορισμό: τον τουριστική περιοχή της Λίμνης Σμοκόβου

Δ. Δημοτική Συνείδηση

Τέλος, σημαντικό ζήτημα για το μέλλον του Δ. Σοφάδων είναι η ενδυνάμωση δημοτικής συνείδησης των δημοτών του. Η εφαρμογή του Καλλικράτη έφτιαξε έναν Δ. Σοφάδων τεράστιο σε έκταση που τον αναδεικνύει τον μεγαλύτερο σε έκταση Δήμο του Ν. Καρδίτσας. Αυτό κατά την άποψή μου είναι το μεγάλο του πλεονέκτημα γιατί μέσα σ’ αυτά τα μεγάλα όρια υπάρχουν περιοχές με ελκυστικές φυσικές αντιθέσεις όπου κατοικούν δημότες διαφορετικών πολιτισμών, κουλτούρας και αναγκών.

Ο συγκερασμός όλων αυτών των διαφορών απαιτεί την ανάγκη καλλιέργειας δημοτικής συνείδησης και την ενδυνάμωσή της.

Είμαστε όλοι δημότες του Δ. Σοφάδων και αυτό πρέπει να διαπερνά τη συνείδηση και τη συμπεριφορά όλων όσων έχουμε δέσει τις ζωές μας μ αυτόν τον τόπο. Αυτό είναι ο θεμέλιος λίθος πάνω στον οποίο θα χτίσουμε για να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητες που έχει αυτός ο Δήμος αλλά και για να ξεπεράσουμε τα προβλήματα και τις αγκυλώσεις που υπάρχουν.

3. Ποιο το όραμά σας για το Δ. Σοφάδων;

.Δυστυχώς, τα τελευταία 8 χρόνια, ολόκληρη η αυτοδιοίκηση καλείται να διαχειριστεί μια μίζερη κατάσταση που την βάζει περισσότερο σε μια λογική αναζήτησης τρόπων επιβίωσης και λιγότερο σε έναν προβληματισμό κατάκτησης

λύσεων προοπτικής και μετεξέλιξης. Δεν ξέρω λοιπόν πόσο ρεαλιστικό είναι στην εποχή της κρίσης και των μνημονίων να μιλάμε για οράματα και μεγαλεπίβολα σχέδια. Σίγουρα όμως είναι μια αναγκαιότητα ακόμα κι αν το όραμα φαντάζει ως όνειρο θερινής νυκτός προκειμένου η κοινωνία μας να βάζει στόχους προόδου και εξέλιξης.

Ο Δήμος μας διαθέτει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που χρειάζονται για να διαδραματίσει πρωτεύοντα ρόλο τόσο στην αγροτική οικονομία όσο και στον τουρισμό της κεντρικής Ελλάδας. Αυτό το φανερώνει :

– ο αστείρευτος Σοφαδίτικος κάμπος που ανέκαθεν είναι από τους δυναμικότερους της χώρας

– ο απαράμιλλης ομορφιάς ορεινός μας όγκος με τα πλούσια δάση του, με τα ποτάμια που τον διασχίζουν και τη Λίμνη Σμοκόβου

– οι υπάρχουσες τρεις ιαματικές πηγές που επί δεκαετίες προσελκύουν κόσμο απ’ όλη τη χώρα.

– Οι σπάνιες και διάσπαρτες αρχαιότητες που αναμένουν την αρχαιολογική σκαπάνη για να αναδειχτούν

– Η ιστορία, τα ήθη, τα έθιμα και οι παραδόσεις του τόπου μας που προβάλλονται πολύ συχνά μέσα από τις εκδηλώσεις των πάμπολλων συλλόγων της περιοχής αλλά και του Δήμου καθώς και μέσα από τα υπάρχοντα μουσεία και συλλογές

– Ο δημιουργικός και ακάματος χαρακτήρας των δημοτών μας σε συνδυασμό με την καλοπροαίρετη και φιλόξενη διάθεσή τους

Ασφαλώς απαιτείται η χρηματοδότηση δράσεων που θα υποστηρίξουν αυτό το στόχο. Κατά την άποψή μου όμως εκείνο που είναι περισσότερο αναγκαίο είναι η σύνθεση, ο σχεδιασμός, η συνεργασία, η υπομονή αλλά και η προσήλωση στο στόχο με επιμονή.

4. Ποιες οι σημαντικότερες παρεμβάσεις στα δημοτικά συμβούλια;

Η σημαντικότερη και χρησιμότερη συμβολή μας στις συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων είναι η συνολική μας στάση και παρουσία απέναντι σε κάθε ζήτημα και θέμα που συζητείται ή αποφεύγεται να συζητηθεί. Μετά από 4 χρόνια παρουσίας στην αντιπολίτευση του Δ. Σοφάδων:

– Είμαι περήφανος γιατί όχι μόνο δεν αρκεστήκαμε σε μια τυπική και διακοσμητική παρουσία αλλά αναλάβαμε ουσιαστικό και πάρα πολλές φορές πρωταγωνιστικό ρόλο για καίρια θέματα του Δήμου

– Είμαι περήφανος γιατί όχι μόνο δεν «χαθήκαμε» όπως πολλές φορές συνηθίζεται μετά από μια εκλογική ήττα αλλά με τις τεκμηριωμένες θετικές ή αρνητικές θέσεις μας απέναντι στις προτάσεις τις πλειοψηφίας, αλλά και με τις προτάσεις και τις πρωτοβουλίες που πολλές φορές αναλαμβάνουμε κατορθώσαμε να γίνει συνείδηση σ όλους ότι πριν πουν ή κάνουν οτιδήποτε πρέπει να μας σκέφτονται και να μας υπολογίζουν.

– Είμαι περήφανος γιατί ανταποκρινόμαστε με τον καλύτερο και ωφελιμότερο τρόπο στο ρόλο που μας ανέθεσε η κοινωνία στις προηγούμενες εκλογές.

– Είμαι περήφανος γιατί με την αδιάκοπη και ουσιαστική παρουσία μας κατορθώνουμε να κερδίζουμε την εμπιστοσύνη της συμπολιτών μας.

– Είμαι περήφανος γιατί στην πρώτη περίοδο του Καλλικράτη η παράταξή μου, με εξαίρεση κάποια λογικά και ανθρώπινα λάθη, δίδαξε τον τρόπο διαχείρισης της εξουσίας και άσκησης της διοίκησης και τώρα, στην τρέχουσα δημοτική περίοδο, η παράταξή μου διδάσκει τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να ασκείται η αντιπολίτευση έτσι ώστε να ναι χρήσιμη και ωφέλιμη για όλους.

Συνεχίζουμε αταλάντευτα κι ακούραστα να εκτελούμε την αποστολή που μας ανέθεσαν οι συνδημότες μας. Αφουγκραζόμαστε την κοινωνία, ελέγχουμε τους διοικούντες, προτείνουμε στις αρμόδιες αρχές, ενημερώνουμε τους συμπολίτες μας…..

5. Η διενέργεια των δημοτικών εκλογών εξαγγέλθηκε για τον Οκτώβριο του 2019. Προτίθεστε να είστε υποψήφιος;

Η πρόθεσή μου αυτή δεν έσβησε ποτέ. Από τότε που, μετά τα φοιτητικά μου χρόνια, επέστρεψα και εγκαταστάθηκα μόνιμα με την οικογένειά μου στους Σοφάδες, ήταν κανόνας ζωής για μένα η ανάμειξή μου με τις κοινές και δημόσιες υποθέσεις του τόπου μου. Ο κανόνας αυτός θα γίνεται καθημερινά πιο δυνατός όσο υπάρχουν άνθρωποι και συνδημότες που πιστεύουν σε μένα και είναι

διατεθειμένοι να παλέψουμε μαζί για την κατάκτηση κοινών στόχων ενστερνιζόμενοι ίδιες αρχές και αξίες.

Θα είμαι πάντα στην ίδια όχθη με κείνους που επιμένουν να ασχολούνται με τις δημόσιες υποθέσεις και αντιστέκονται σθεναρά στον πειρασμό της κατάκτησης δημόσιας εξουσίας με αποκλειστικό στόχο την προσωπική και οικογενειακή τους βόλεψη και την κατά προτεραιότητα εξυπηρέτηση των αυλικών και των κολλητών τους.

Πιστεύω ακράδαντα στις φυσικές δυνατότητες που έχει ο τόπος μου. Αλλά ακόμα περισσότερο πιστεύω στις εγγενείς ικανότητες και στο έμφυτο δημιουργικό πνεύμα των ανθρώπων του τόπου μου. Όλων εκείνων των συνδημοτών μου που ρίζωσαν το μέλλον το δικό τους και των οικογενειών τους πάνω στη Σοφαδίτικη γη.

Σχέδιο και υπομονή χρειάζεται για να ξεδιπλώσουμε αποτελεσματικά όλα αυτά τα χαρίσματα. Αναμφίβολα είναι μεγάλες οι προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας για την αντιμετώπιση των αναγκών του τόπου μας και τη δημιουργία προοπτικής. Ιδιαίτερα μετά το τέλμα και την απραξία στην οποία έχει περιέλθει ο δήμος μας τα τελευταία 4 χρόνια τα οποία σε συνδυασμό με την έλλειψη πόρων αποτελούν τροχοπέδη στην προσπάθειά μας.

Η εμπιστοσύνη όμως με την οποία μας περικλείει ο κόσμος που καθημερινά μας πλησιάζει γιγαντώνει την πίστη μας στις δυνάμεις μας για την ανανέωση της «μουχλιασμένης» φιλοσοφίας διοίκησης του Δ. Σοφάδων και των τοπικών υποθέσεων που επικρατεί σήμερα.

Είμαστε λοιπόν εδώ για να το παλέψουμε. Θα το διεκδικήσουμε στις επόμενες δημοτικές εκλογές όποτε αυτές κι αν γίνουν.

-Σας ευχαριστώ για τη συνέντευξη που παραχωρήσατε στο polispost, η οποία πιστεύω να είναι διαφωτιστική και να δώσει έναυσμα για πολιτικό προβληματισμό στους δημότες.

-Κι εγώ σας ευχαριστώ.