Η αφαίρεση της χολής, της χοληδόχου κύστης όπως ονομάζεται επίσημα, είναι μια συνηθισμένη επέμβαση. Τα καλά νέα είναι πως η αφαίρεση αυτού του οργάνου δεν δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία του οργανισμού.

Τι είναι η χολή ή χοληδόχος κύστη;

Έχει σχήμα μικρού αχλαδιού και βρίσκεται ακριβώς κάτω από το συκώτι, στο δεξί μέρος της κοιλιακής κοιλότητας. To όργανο αυτό είναι απαραίτητο για τη λειτουργία του οργανισμού,  αλλά όταν δε λειτουργεί σωστά, αφαιρείται χωρίς παρενέργειες. Όταν είμαστε νηστικοί, η  χοληδόχος κύστη περιέχει μικρή ποσότητα από τη χολή που παράγεται από το συκώτι, ενώ μετά το φαγητό η χοληδόχος κύστη συσπάται και αδειάζει. Αυτό γιατί, «ακούγοντας» τα μηνύματα από τον οργανισμό μας, έχει διοχετεύσει τη χολή στο λεπτό έντερο μέσα από ένα
μικρό σωληνάκι, το χοληδόχο πόρο.

Ο ρόλος της χολής είναι σημαντικός, καθώς βοηθά στη διάσπαση των λιπαρών και συμβάλλει στη σωστή λειτουργία της πέψης. Ωστόσο, η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης δεν επηρεάζει τη λειτουργία της χολής, απλά ο οργανισμός χρειάζεται μερικές εβδομάδες για να συνηθίσει τη νέα κατάσταση.

Πότε πρέπει να γίνει αφαίρεση της χολής;

Η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης είναι μια απλή διαδικασία, που συνήθως γίνεται λαπαροσκοπικά. Αυτό σημαίνει ότι δε θα γίνεται μέσω κλασικής τομής, αλλά με τρεις μικρές «τρύπες» στην κοιλιά ή ακόμα και μία (τεχνική SILS) και η παραμονή στο νοσοκομείο διαρκεί ένα ή δύο βράδια. Την πρώτη εβδομάδα θα πρέπει να ακολουθείτε με ευλάβεια τις διατροφικές οδηγίες που θα σας δώσουν οι γιατροί, ενώ για περίπου 1 μήνα θα πρέπει να περιορίσετε τα λιπαρά, τα καρυκεύματα, το αλκοόλ, τον καφέ και τα αναψυκτικά μέχρι να εξομαλυνθεί η λειτουργία της χολής στον οργανισμό σας σου, που τώρα πια, χωρίς τη διαμεσολάβηση της χοληδόχου κύστης, θα καταλήγει κατευθείαν στο δωδεκαδάχτυλο.

Διατροφή για υγιή χολή
  • Ένταξε στη διατροφή σου τα μονοακόρεστα και Ω3 λιπαρά (ελαιόλαδο, αβοκάντο, ψάρια,
    λιναρόσπορο) και απόφυγε τα ζωικά και κορεσμένα.
  • Περιόρισε τη ζάχαρη και τους απλούς υδατάνθρακες: Λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο στον οργανισμό και έχει βρεθεί πως η ζάχαρη ευνοεί τη δημιουργία χολολίθων.
  • Αύξησε την κατανάλωση φυτικών ινών: Βελτιώνουν τη λειτουργία του πεπτικού και πιστεύεται ότι προλαμβάνουν τη χολολιθίαση.
  • Μην καταναλώνεις μεγάλες ποσότητες αλκοόλ και καφέ, αλλά και μην τα αποκλείεις από τη  διατροφή σου. Έχει βρεθεί πως η με μέτρο κατανάλωσή τους μπορεί να προλαμβάνει το σχηματισμό πέτρας στη χολή.
  • +1 Γυμνάσου: Με την τακτική άσκηση διατηρείς φυσιολογικό βάρος και βελτιώνονται όλες οι λειτουργίες του οργανισμού.

Πηγή: capital.gr