«Τι πρέπει άραγε να κάνω, πώς πρέπει να ζήσω, ποιος πρέπει να γίνω; Τέτοιες ερωτήσεις κάνουµε πολλοί από εµάς – κι έτσι όπως είναι η σύγχρονη ζωή, δεν χρειάζεται να πάµε και πολύ µακριά για να βρούµε τις απαντήσεις. Η σοφία είναι στις µέρες µας τόσο φτηνή και άφθονη που µας κατακλύζει από σελίδες ηµερολογίων, φακελάκια τσαγιού, καπάκια µπουκαλιών και µαζικά µηνύµατα ηλεκτρονικού ταχυδροµείου που προωθούνται σε µας από καλοπροαίρετους φίλους. Είναι σαν να ζούµε κατά κάποιο τρόπο στη Βιβλιοθήκη της Βαβέλ του Χόρχε Λουίς Μπόρχες: µια άπειρη βιβλιοθήκη της οποίας τα βιβλία περιέχουν όλους τους πιθανούς συνδυασµούς γραµµάτων, και άρα περιέχουν κάπου και µια εξήγηση για τον λόγο ύπαρξης της βιβλιοθήκης και για τον τρόπο χρήσης της. Μα οι βιβλιοθηκάριοι του Μπόρχες υποψιάζονται πως δεν θα βρουν ποτέ τους το συγκεκριµένο βιβλίο µέσα σε όλες αυτές τις απέραντες εκτάσεις ασυναρτησίας». Ένα μικρό απόσπασμα – για μια πρώτη γρήγορη γεύση- του πολυδιαβασμένου βιβλίου Η υπόθεση της ευτυχίας του 55χρονου Jonathan David Haidt ,κοινωνικού ψυχολόγου και καθηγητή Stern School of Business στο New York University ( καθηγητής στο τομέα Ethical Leadership).

Ο Τζόναθαν Χάιντ – ένα παιδί μιας φιλελεύθερης εβραϊκής οικογένειας στην Νέα Υόρκη- προσπάθησε να βρει «σύγχρονες αλήθειες μέσα από την αρχαία σοφία» και να καταγράψει στο βιβλίο του για την Ευτυχία που κυκλοφόρησε το 2006 (το βιβλίο κυκλοφορεί σε μετάφραση των Γεωργίας Μίχα και Γιάννη Παπαδόγγονα και επιμέλεια του Γιάννη Παπαδόγγονα από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης).

Ο Τζόναθαν Χάιντ – όπως ήδη έχει αναφερθεί- είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και το ερευνητικό του αντικείμενο είναι η ηθική – τα συναισθηματικά της θεμέλια, οι πολιτισμικές της διακυμάνσεις και η αναπτυξιακή της πορεία. Μάλιστα, όπως αναφέρεται σε σχετικά κείμενα: «Ένας στόχος της έρευνάς του είναι να δείξει πώς μπορεί κανείς να προσεγγίσει τα ηθικά κίνητρα των αντιπάλων του με κατανόηση και σεβασμό». Ο ίδιος έχει χαρακτηριστεί ως ένας εκ των 100 κορυφαίων στοχαστών του κόσμου από τα περιοδικά Foreign Policy και Prospect.

Σε ένα ενημερωτικό σημείωμα των εκδοτών διαβάζουμε: «H υπόθεση της ευτυχίας είναι ένα βιβλίο για δέκα Μεγάλες Ιδέες. Κάθε του κεφάλαιο είναι μια προσπάθεια να έρθουμε σε επαφή με μια ιδέα που έχουν ανακαλύψει πολλοί πολιτισμοί του κόσμου – να την αμφισβητήσουμε υπό το πρίσμα όσων γνωρίζουμε σήμερα από την επιστημονική έρευνα και να αποσπάσουμε από αυτή τα διδάγματα που εξακολουθούν να ισχύουν στη σύγχρονη ζωή.

Ο βραβευμένος ψυχολόγος Τζόναθαν Χάιντ μας δείχνει με ποιον τρόπο η βαθύτερη κατανόηση της πανανθρώπινης σοφίας και των διαχρονικών αρχών της μπορεί να εμπλουτίσει ή ακόμη και να μεταμορφώσει τη ζωή μας. Για τον σκοπό αυτό, εξετάζει στο φως της σύγχρονης επιστήμης την πολύπλευρη διαίρεση του νου μας, τη σημασία που έχει το πώς προσλαμβάνουμε τον κόσμο, τη λειτουργία της ανταπόδοσης στην κοινωνική ζωή, την έμφυτη μεροληψία μας, τις αντινομίες της επιδίωξης της ευτυχίας, τη σημασία της αγάπης, τις ευεργετικές συνέπειες της αντιξοότητας, τη δύναμη της πνευματικότητας και τη σημασία της συνοχής μεταξύ των επιπέδων της ύπαρξής μας».

Πηγή: protothema.gr