Την τροπολογία που κατέθεσε στα κόμματα (εκτός της Χρυσής Αυγής), η αντιπροσωπεία δημάρχων, οι οποίοι στηρίζουν την αγωνιστική πρωτοβουλία του Δήμου Πάτρας ενάντια στις δεσμεύσεις και τους πλειστηριασμούς για χρέη στους δήμους, αποδέχεται και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), όπως φαίνεται σε σχετική της ανακοίνωση.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση της, η ΚΕΔΕ σημειώνει:

«Η ΚΕΔΕ έχει αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την προστασία της ακίνητης περιουσίας των πολιτών. Επ’ αφορμή πρότασης που έχει κατατεθεί από συναδέλφους της παράταξης του ΚΚΕ, η ΚΕΔΕ καλεί την κυβέρνηση να συμπεριλάβει, έστω στο νομοσχέδιο-τερατούργημα «Κλεισθένης», νομοθετική διάταξη, στην οποία με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να είναι δυνατή η διαγραφή κάθε είδους χρεών, για συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών, οι οποίες αποδεδειγμένα έχουν οικονομική αδυναμία.

Η θεσμοθέτηση μιας τέτοιας απόφασης είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας, καθώς αφορά χιλιάδες συνανθρώπους μας. Οι υποσχέσεις και τα μεγάλα λόγια που ακούγαμε ότι δεν θα κινδυνεύσει κανένα σπίτι, έμειναν κενό γράμμα. Τα ψέματα τελείωσαν.

Η ΚΕΔΕ, με αποφάσεις που έχει λάβει διαχρονικά, ζητά νομοθετική ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς και κατασχέσεις για χρέη μικρο-οφειλετών προς τους δήμους».

Υπενθυμίζεται πως την αντιπροσωπεία των δημάρχων συνάντησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος τους τόνισε ότι το ΚΚΕ στηρίζει την πρωτοβουλία των δήμων και θεωρεί δίκαιο το αίτημά τους. Επίσης, τους ενημέρωσε ότι το ΚΚΕ, στη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για τον «Κλεισθένη 1» στη Βουλή θα καταθέσει τροπολογία, που θα περιλαμβάνει το αίτημα για διαγραφή χρεών προς τους δήμους και τα ΝΠΔΔ των δήμων, καθώς επίσης και προστασία από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.