Σήμερα, στις 3.30 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) ξεκινά στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, με ατζέντα – φωτιά, που αντικατοπτρίζει την κλιμάκωση των ανταγωνισμών για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων, αλλά και αντιθέσεις και παζάρι και στο εσωτερικό του ευρωατλαντικού άξονα, σε σειρά θεμάτων που αγγίζουν άμεσα την Ελλάδα, με την κυβέρνηση σημαιοφόρο και συνένοχο στην υλοποίηση επικίνδυνων σχεδιασμών.

Με χτεσινές του δηλώσεις σε δημοσιογράφους, ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, δίνοντας την ατζέντα της Συνόδου, έβαλε στόχο να παρθούν αποφάσεις για την ενίσχυση των δολοφονικών «δυνατοτήτων» της λυκοσυμμαχίας, καθώς και να κατανεμηθούν «δικαιότερα» τα βάρη εντός ΝΑΤΟ, σε απάντηση στο πάγιο αίτημα της κυβέρνησης των ΗΠΑ τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη να δαπανούν περισσότερα για στρατιωτικούς σκοπούς, θέμα στο οποίο, όπως είπε, θα εστιάσουν σήμερα.

Αναγνώρισε πάντως ότι υλοποιώντας σταδιακά αποφάσεις που πήραν το 2014, σήμερα τα κράτη -μέλη δαπανούν πολλά δισ. σε στρατηγικό εξοπλισμό. Επίσης ότι αναβαθμίζουν τις συμμετοχές τους σε αποστολές και επιχειρήσεις όλα τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ.

Το μεσημέρι της Πέμπτης ο Αλ. Τσίπρας θα συναντηθεί στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Τουρκίας Τ. Ερντογάν. Με βάση την κυβερνητική εκδοχή, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόσο στη συνάντηση με τον Ερντογάν όσο και στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ θα θέσει ως βασικό ζήτημα την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία.

Διαβάστε περισσότερα στο φύλλο του «Ριζοσπάστη», Τετάρτη 11 Ιούλη 2018.