Την πρόκληση του να εξαλείψουν την πείνα αλλά και τη φτώχεια σε παγκόσμιο επίπεδο καλούνται να αντιμετωπίσουν οι νέοι σήμερα, με «όπλο» τη ρομποτική. Παρά την πρόοδο της τεχνολογίας και την ανάπτυξη του μοντέρνου κόσμου, τα προβλήματα που έχουν να κάνουν με τη διατροφή σε παγκόσμιο επίπεδο παραμένουν, αποτελώντας ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια της σύγχρονης εποχής. Το έδαφος, το γλυκό νερό, οι ωκεανοί, τα δάση και η βιοποικιλότητα υποβαθμίζονται με ταχείς ρυθμούς, ενώ 796 εκατ. άνθρωποι σήμερα πεινούν.

Επομένως, καθίσταται απαραίτητο να βρεθούν βιώσιμες λύσεις για την παραγωγή τροφίμων, τη βελτίωση της ποιότητας διατροφής και την επισιτιστική ασφάλεια, αλλά και τον τερματισμό της πείνας. Άλλωστε αυτός είναι και ο Νο2 στόχος των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, «Zero Hunger».

Σε αυτό το πλαίσιο, δώδεκα ομάδες μαθητών από την Ελλάδα ετοιμάζονται να βιώσουν μία τελείως ξεχωριστή εμπειρία στην Ταϊλάνδη, αφού θα λάβουν μέρος στην 14η World Robot Olympiad WRO™ 2018 με θέμα «Food Matters», τον Νοέμβριο. Στόχος είναι η γεωργία, η δασοπονία και η αλιεία, να μπορέσουν να παράσχουν θρεπτική τροφή για όλους και να δημιουργήσουν εισοδήματα, στηρίζοντας έτσι την ανθρωποκεντρική ανάπτυξη της περιφέρειας και προστατεύοντας ταυτόχρονα το περιβάλλον.

DSCF0861

Διαγωνισμοί ρομποτικής με την υποστήριξη της COSMOTE

Οι δώδεκα ομάδες που θα αποτελέσουν την ελληνική αποστολή, η οποία θα διαγωνιστεί στην 14η World Robot Olympiad WRO™, αναδείχτηκαν από τον τελικό της Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO™ στην Αθήνα. Στον διαγωνισμό, τον οποίο διοργάνωσε ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Επιστήμης και Τεχνολογίας WRO Hellas με στρατηγικό συνεργάτη την COSMOTE, σημειώθηκε και φέτος ρεκόρ συμμετοχής με περισσότερους από 600 μαθητές.

Μαθητές από όλη τη χώρα δημιούργησαν και προγραμμάτισαν ρομποτικές κατασκευές, εστιάζοντας στους τρόπους με τους οποίους καλλιεργούνται, διανέμονται και καταναλώνονται τα τρόφιμα.

Άλλωστε, η COSMOTE, στο πλαίσιο των δράσεων βιώσιμης ανάπτυξης, στηρίζει πρωτοβουλίες και δράσεις για την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων και του τεχνολογικού προσανατολισμού των νέων, συμβάλλοντας σε έναν κόσμο καλύτερο για όλους. Μέχρι σήμερα, οι συμμετοχές παιδιών, από όλη την Ελλάδα, στους διαγωνισμούς εκπαιδευτικής ρομποτικής έχουν ξεπεράσει τις 12.000.

DSCF0813

Η World Robot Olympiad WRO™

Η World Robot Olympiad WRO™ 2018 αποτελεί ένα από τα κορυφαία παγκόσμια events για την επιστήμη, την τεχνολογία, την καινοτομία και την εκπαίδευση και θα διεξαχθεί από τις 16 έως τις 18 Νοεμβρίου 2018, στο Τσιάνγκ Μάι, στο βόρειο τμήμα της Ταϊλάνδης.

_DSF0700

Ειδικότερα, παιδιά και νέοι από εξήντα χώρες του κόσμου, θα δώσουν το «παρών” και θα συναγωνιστούν με «άρμα” τη δημιουργικότητα και την ικανότητά τους στην επίλυση ζητημάτων που σχετίζονται με την καλλιέργεια τροφίμων, τη διατροφή και τη σίτιση.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα, στα τελευταία 10 χρόνια που συμμετέχει στη World Robot Olympiad WRO™, έχει κατακτήσει δύο ολυμπιακά μετάλλια και πολλές ολυμπιακές διακρίσεις.

_DSF0720

Η σημασία της εκπαιδευτικής μεθόδου STEM

Η σύγχρονη ρομποτική μπορεί να αποτελέσει λύση για την επίλυση των κρίσιμων προβλημάτων σε παγκόσμιο επίπεδο, δίνοντας τα απαραίτητα εφόδια στους νέους μαθητές.

Πιο συγκεκριμένα, η ενασχόληση με την εκπαιδευτική ρομποτική, η οποία βασίζεται στην εκπαιδευτική μέθοδο STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics), βοηθά τους μαθητές στην καλύτερη κατανόηση της Επιστήμης, της Τεχνολογίας, τη Μηχανικής και των Μαθηματικών. Είναι σημαντικό, οι σημερινοί μαθητές να αποκτούν απαραίτητα  εφόδια, όπως η ομαδική εργασία και η υλοποίηση έργων με έμφαση στην επίλυση προβλημάτων, για να αντιμετωπίσουν τις μελλοντικές προκλήσεις στην αγορά εργασίας.

_DSF0695

Όπως είπε άλλωστε και μαθητής μέλος της ομάδας «Σύλλογος Πανοράματος Γαλατσίου», που προκρίθηκε για την World Robot Olympiad με το Αυτόματο & Αυτόνομο, Ρομποτικό σύστημα Ενυδρειοπονίας με Απομακρυσμένη Πρόσβαση, «η ρομποτική εξελίσσει τα πράγματα, τα κάνει πιο εύκολα για τον άνθρωπο, συμβάλλοντας σημαντικά στη διευκόλυνση της καθημερινότητάς του. Μου αρέσει που πολλά άτομα συνεργάζονται για να βγει μια ιδέα στο τέλος».

Πηγή: capital.gr