Ερώτηση για τα σοβαρά προβλήματα που προκαλεί στους κατοίκους των Αγίων Θεοδώρων, του Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης, η λειτουργία μονάδας επεξεργασίας υποπροϊόντων κρέατος, κατέθεσαν προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, Λιάνα Κανέλλη και Νίκος Μωραΐτης. Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης:

«Οι κάτοικοι των Αγίων Θεοδώρων και των γύρω χωριών του Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης στην Ηλεία έχουν υποχρεωθεί από το 2011 να ζουν σ’ ένα δραματικά υποβαθμισμένο περιβάλλον. Είναι αναγκασμένοι να ζουν με την αφόρητη δυσοσμία που παράγεται από ζωικά υποπροϊόντα, τα οποία διαχειρίζεται η εταιρεία »Fargeco Hellas» που λειτουργεί στην περιοχή, ως μονάδα επεξεργασίας υποπροϊόντων κρέατος (γνωστό και ως Rendering), και από τα λύματα που πέφτουν στο ρέμα Βροντού και καταλήγουν στη θάλασσα δίπλα στη λιμνοθάλασσα του Κοτυχίου.

Η »Fargeco Hellas» λειτουργεί δίπλα από τη μονάδα των »Ηλειακών Βιομηχανικών Σφαγείων», από όπου και μίσθωσε τον χώρο, τις εγκαταστάσεις και τα μηχανήματα επεξεργασίας υποπροϊόντων κρέατος. Λόγω έλλειψης δικού της βιολογικού καθαρισμού χρησιμοποιεί το βιολογικό της μονάδας των σφαγείων, και επεξεργάζεται τα υποπροϊόντα κρεάτων τόσο των Ηλειακών σφαγείων, όσο και από όλη την Ελλάδα που μεταφέρει στους Αγίους Θεοδώρους.

Τον Απρίλη του 2017 σας είχαμε καταθέσει σχετική ερώτηση για το ίδιο θέμα. Η »Fargeco Hellas» μετά από την επερώτηση, τον καθημερινό αγώνα των κατοίκων, την συζήτηση στο Δημοτικό και Περιφερειακό Συμβούλιο της περιοχής, πιέστηκε και αναγκάστηκε αρχές του 2018 να τοποθετήσει σύγχρονο, όπως η ίδια ισχυρίζεται, »Μηχανισμό – Φίλτρο» επεξεργασίας και καταστροφής των εκλυόμενων οσμών, το οποίο λειτούργησε χωρίς να μυρίζει για δύο μήνες (Μάρτη – Απρίλη 2018).

Όμως δέκα μέρες περίπου μετά το Πάσχα άρχισαν πάλι τα ίδια προβλήματα, πράγμα που δείχνει την ασυδοσία της »Fargeco Hellas», καθώς μπροστά στα κέρδη δεν υπολογίζει την υγεία των κατοίκων της περιοχής, λειτουργώντας την μονάδα χωρίς να έχει σε λειτουργία ταυτόχρονα και το »Μηχανισμό – Φίλτρο». Υπάρχουν φορές, που βρομάει όλη η περιοχή σε ακτίνα 8 έως 10 χιλ/τρων χωρίς να είναι σε λειτουργία η μονάδα, που σημαίνει ότι αδειάζουν τα υποπροϊόντα κρεάτων στην αυλή της μονάδας μένοντας εκεί μέχρι να επεξεργαστούν έκθετα στο περιβάλλον, εκλύοντας πτωμαΐνη σε όλη την περιοχή με αποτέλεσμα το πρόβλημα της δυσοσμίας και της ρύπανσης του περιβάλλοντος να παραμένει.

Από τη δραστηριότητα της μονάδας χαρακτηριστική είναι η εικόνα που δίνεται και μέσα από τις περιβαλλοντολογικές εκθέσεις των αρμόδιων υπηρεσιών και από τις χημικές – μικροβιολογικές αναλύσεις του νερού στο ρέμα Βροντού που δείχνουν πώς το νερό είναι μολυσμένο. (Ενδεικτικά αναφέρουμε: Βιοχημικά Απαιτούμενο Οξυγόνο μέτρηση 295mg/lO2 επιτρεπτό όριο 25mg/lO2, Χημικά Απαιτούμενο Οξυγόνο μέτρηση 461mg/lO2 επιτρεπτό όριο 125mg/lO2, Κολοβακτηρίδια COLI μέτρηση 5000 cfu/100ml επιτρεπτό όριο ≤ 200, και Eντερόκοκκοι 10200 cfu/100ml επιτρεπτό όριο μηδέν, αναλύσεις της 19-06-2018). Από το μολυσμένο νερό του Βροντού, αρδεύουν τις καλλιέργειες τους

οι αγρότες της περιοχής και καταλήγει επίσης στην θάλασσα δίπλα ακριβώς από την λιμνοθάλασσα του Κοτυχίου.

Ως γνωστό, τα ζωικά υποπροϊόντα και παράγωγά τους που δεν προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο, αποτελούν αντικείμενο ειδικής αντιμετώπισης και για το λόγο αυτό έχουν απευθείας εφαρμογή ο κανονισμός 1069/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο κανονισμός 1774/2002, καθώς και η οδηγία 2008/98 ΕΚ. Όλη η νομοθεσία του Rendering απαιτεί αυστηρές κι ανελαστικές προϋποθέσεις, ώστε και ο εθνικός νομοθέτης να αδειοδοτεί τους όρους για να διαφυλάττουν αυτές οι εταιρείες τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

Οι κάτοικοι των Αγίων Θεοδώρων και των γύρω χωριών ζουν μες την αφόρητη βρώμα την δυσοσμία, και την μόλυνση της περιοχής. Μέχρι στιγμής η »Fargeco Hellas», παρά τα πρόστιμα που της έχουν επιβληθεί, και τις όποιες βελτιώσεις έχει κάνει, μπροστά στο κέρδος και στην όποια νομιμοφάνεια διαθέτει λειτουργεί ανεξέλεγκτα, βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή των κατοίκων, αν δεν το έχει κάνει ήδη, με τα υγρά απόβλητα και τους υψηλότατους ρυπαντές δυσοσμίας που επιφέρουν σοβαρές βλάβες υγείας κατά τα διεθνώς αποδεδειγμένα. Αν ένας άνθρωπος δε δύναται να υποφέρει περισσότερες από 100 μονάδες δυσοσμίας, πόσο μάλλον μετρημένες υπέρ πολλαπλάσιες στα Λεχαινά, πολύ πάνω από τις 1.000. Οι κάτοικοι ζητούν την αναστολή της λειτουργίας της »Fargeco Hellas», το οριστικό κλείσιμο της λειτουργίας της και την μεταφορά της σε βιομηχανική ζώνη.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι προτίθεται να πράξει ως οφείλει το υπουργείο, για να σταματήσει επιτέλους η δυσοσμία στους Αγίους Θεοδώρους και η ρίψη υγρών αποβλήτων στο ρέμα Βροντού και εν τέλει γιατί δεν ανακαλεί την άδεια λειτουργίας της εν λόγω μονάδας, μετά την πολυετή και επαναλαμβανόμενη παραβίαση των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας της».