Η Amazon θα έπρεπε να ανοίξει τα δικά του βιβλιοπωλεία σε όλες τις τοπικές κοινότητες. Μπορεί να αντικαταστήσει τις βιβλιοθήκες συμβάλλοντας στην εξοικονόμηση των χρημάτων των φορολογουμένων, ενισχύοντας παράλληλα την αξία της μετοχής.

Υπήρχε ένας καιρός που οι τοπικές βιβλιοθήκες πρόσφεραν σε κάθε κοινότητα πολλές υπηρεσίες με αντάλλαγμα τους φόρους των πολιτών. Πρόσφεραν βιβλία, περιοδικά μέσω του δανειστικού συστήματος. Οι κάτοικοι δανείζονταν τα βιβλία που τους ενδιέφεραν, τα διάβαζαν και τα επέστρεφαν για να τα διαβάσουν και άλλοι μετά από αυτούς.

Επίσης πρόσφεραν ένα βολικό μέρος όπου οι άνθρωποι απολάμβαναν το διάβασμα, σε ένα ήσυχο και ευχάριστο περιβάλλον, παρουσία των υπαλλήλων της βιβλιοθήκης. Αποτελούσαν ακόμη μέρη όπου διεξάγονταν κοινωνικές εκδηλώσεις, πολλές φορές σε συνεργασία με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της κοινότητας.

Οι βιβλιοθήκες σιγά σιγά ξεκίνησαν να υπηρετούν την κοινότητα περισσότερο. Άρχισαν να νοικιάζουν βίντεο και να προσφέρουν δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Οι σύγχρονες βιβλιοθήκες συνεχίζουν να προσφέρουν τις ίδιες υπηρεσίες, αλλά δεν έχουν την ίδια αξία με το παρελθόν. Οι λόγοι για αυτό είναι προφανείς.

Ένας λόγος είναι η άνοδος καταστημάτων τύπου Starbucks. Σε αυτά τα μέρη οι άνθρωποι μπορούν να διαβάσουν τα αναγνώσματά τους, να πιουν το ρόφημά τους, ή να μπουν στο ίντερνετ. Γι΄αυτό πολλοί ξεκίνησαν να προτιμούν περισσότερο τα Starbucks από τις βιβλιοθήκες.

Επιπρόσθετα, οι streaming υπηρεσίες όπως τα Netflix και Amazon Prime αντικατέστησαν τις ενοικιάσεις βίντεο. Μέσω αυτών των υπηρεσιών, οι χρήστες απολαμβάνουν πολυμεσικό περιεχόμενο σε χαμηλό κόστος. Τότε, οι ενοικιάσεις βίντεο έμειναν χωρίς δουλειά.

Μετά ήρθε η άνοδος της ψηφιακής τεχνολογίας. Η τεχνολογία μετέτρεψε τα φυσικά βιβλία σε συλλεκτικά αντικείμενα, υποβαθμίζοντας την αξία του δανειστικού συστήματος των βιβλιοθηκών.

Φυσικά, πρέπει να λάβουμε υπόψη το Amazon Books. Η Amazon με το online βιβλιοπωλείο της έδωσε τη δυνατότητα στις μάζες να αποκτήσουν φυσικά και ψηφιακά αντίτυπα βιβλίων. Το Amazon Books είναι μια αλυσίδα βιβλιοπωλείων που αντικαθιστά τις τοπικές βιβλιοθήκες, βελτιώνοντας το μοντέλο του βιβλιοπωλείου προσφέροντας πρόσβαση στο διαδίκτυο και στην καφετέρια. Το Amazon Go, ουσιαστικά, συνδυάζει τη βιβλιοθήκη με το Starbucks.

Εν κατακλείδι, η Amazon έχει προσφέρει κάτι καλύτερο από την τοπική βιβλιοθήκη χωρίς τους φόρους. Για αυτόν τον λόγο η Amazon πρέπει να αντικαταστήσει τις τοπικές βιβλιοθήκες. Και οι κάτοικοι θα εξοικονομήσουν χρήματα και η μετοχή της Amazon θα βγει κερδισμένη.

Πηγή: capital.gr