Το όνομα του Σαλμάν Αμπεντί στοιχειώνει ακόμη και σήμερα τους Βρετανούς. Ήταν ο άνθρωπος που σκόρπισε το θάνατο το Μάιο του 2017 σε μια μουσική συναυλία της Αριάνα Γκράντε, στο Μάντσεστερ, σκοτώνοντας συνολικά 22 άτομα. Σύμφωνα με το CNNi, για την ιστορία του νεαρού βομβιστή αυτοκτονίας έρχονται στο φως νέα στοιχεία.

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, ο Αμπεντί, αν και γεννήθηκε στο Μάντσεστερ, σε ηλικία μόλις 19 ετών κατόρθωσε να διαφύγει μαζί με το μικρότερο αδερφό του, τον Χασέμ και άλλους περίπου 100 Βρετανούς πολίτες από την πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη, τον Αύγουστο του 2014 και μάλιστα με τη βοήθεια του βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού.

Τα δύο αδέρφια είχαν επιβιβαστεί τότε στο πλοίο Enterpise και μεταφέρθηκαν στη Μάλτα, όπου από εκεί μεταφέρθηκαν αεροπορικώς πίσω στη Βρετανία.

Τραγική ειρωνεία: Ο ίδιος άνθρωπος που διασώθηκε από το βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό, ήταν εκείνος που θα δολοφονούσε τρία χρόνια αργότερα αθώους πολίτες, παγιδεύοντας εαυτόν με εκρηκτικά και χάνοντας κι ο ίδιος τη ζωή του.

Η βρετανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε τα περί της διάσωσης του Αμπεντί: «Όταν η κατάσταση στη Λιβύη και τα μέτρα ασφαλείας άρχισαν να χειροτερεύουν το 2014, αξιωματικοί της Συνοριοφυλακής αναπτύχθηκαν, ώστε να βοηθήσουν την εκκένωση Βρετανών πολιτών και των παιδιών τους».

Πηγή: cnn.gr