Στην ενεργό εμπλοκή των ΗΠΑ σε Βαλκάνια, Ουκρανία και Γεωργία για να περιοριστεί η επιρροή της Ρωσίας αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο υφυπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Γουές Μίτσελ.

Ειδικά για τα Βαλκάνια και τη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι τα νήματα κινούσαν οι ΗΠΑ και πως το ίδιο κάνουν και για το Κόσοβο. Όπως είπε «στα Βαλκάνια, η αμερικανική διπλωματία διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στην επίλυση της διαφοράς Ελλάδα – Μακεδονίας για το ονοματολογικό και ενεργοποιείται για να προωθήσει τον υπό την ΕΕ διάλογο ανάμεσα στη Σερβία και στο Κόσοβο».

Ο Γ. Μίτσελ επιβεβαιώνει ότι το ζητούμενο με την ΠΓΔΜ ήταν και παραμένει η ένταξη της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και η αποκοπή της από τη ρωσική επιρροή, με την ελληνική κυβέρνηση να διαδραματίζει ρόλο σημαιοφόρου των αμερικανικών συμφερόντων μετατρέποντας τη χώρα σε αμερικανονατοϊκό ορμητήριο.

Αναφέρθηκε επίσης σε Ουκρανία και Γεωργία και στον εξοπλισμό τους από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για να αντιμετωπίσουν τη Ρωσία. Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση των χωρών στην πρώτη γραμμή της Ευρώπης, που είναι περισσότερο ευάλωτες στη ρωσική γεωπολιτική πίεση. Στην Ουκρανία και στη Γεωργία καταφέραμε να άρουμε περιορισμούς προηγούμενων κυβερνήσεων στην απόκτηση όπλων για την αντίσταση στη ρωσική εδαφική επιθετικότητα».

902.gr