Μετά τις 15 Σεπτεμβρίου χιλιάδες δανειολήπτες που έχουν ζητήσει να ενταχθούν στον νόμο Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας θα βρεθούν αντιμέτωποι με την άρση του τραπεζικού τους απορρήτου, και μάλιστα σε βάθος πενταετίας.

Σε δύο εβδομάδες από σήμερα η άρση θα γίνεται αυτόματα και όσοι εκφράζουν αντιρρήσεις θα αποβάλλονται αυτομάτως από το καθεστώς προστασίας.  Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι μεγάλος αριθμός δανειοληπτώναρνούνται να δώσουν την άδεια για την άρση του τραπεζικού απορρήτου.  Υπό το πρίσμα αυτό, οι συμβολαιογράφοι βλέπουν πολλές πρώτες κατοικίες που μέχρι τώρα βρίσκονταν κάτω από την ομπρέλα του νόμου Κατσέλη να εξέρχονται από αυτό.

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, υπολογίζεται ότι 13,1 δισ. ευρώ είναι η αξία των δανείων που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς νομικής προστασίας, για την οποία εκκρεμεί η έκδοση της τελεσίδικης δικαστικής απόφασης.

Μάλιστα, από αυτά περίπου 7 δισ. ευρώ αφορούν απαιτήσεις που έχουν ήδη καταγγελθεί. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχει συμφωνηθεί μεταξύ των τραπεζών, το επόμενο διάστημα θα γίνουν μαζικές προτάσεις διευθέτησης των δανείων που βρίσκονται υπό την προστασία του νόμου Κατσέλη, προκειμένου οι υποθέσεις να κλείσουν χωρίς η υπόθεση να φτάσει στην εκδίκαση.

Οι προτάσεις θα περιλαμβάνουν λίγο – πολύ τη ρύθμιση στην οποία θα κατέληγε το δικαστήριο και θα προβλέπουν κουρέματα δανείων έως και 50%, εφόσον βέβαια κάτι τέτοιο δικαιολογείται από την πραγματική οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη.

Πηγή: cnn.gr